Πότε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας

Πότε να ακολουθήσετε το ένστικτό σας

Πότε είναι σημαντικό να ακολουθείτε το ένστικτό σας και πότε πιο αποτελεσματικό να εφαρμόζετε τις συμβουλές τρίτων;

Ο γυναικολόγος και ο παιδίατρος θα σας εφοδιάσουν με οδηγίες για τη φροντίδα του μωρού και του νηπίου, η μητέρα σας θα σας συμβουλεύσει σύμφωνα με τη δική της εμπειρία, οι φίλες σας που έγιναν πρόσφατα μαμάδες θα σας φανερώσουν μερικά μυστικά διαπαιδαγώγησης και το διαδίκτυο θα σας ανοίξει έναν ολόκληρο κόσμο με αμέτρητες πληροφορίες για το πώς να μεγαλώσετε καλύτερα το μικρό σας.

Είναι δυνατόν να εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω στην πράξη; Ταιριάζουν με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας ή με τον τρόπο ανατροφής που θέλετε να ακολουθήσετε; Πέρα από τις συμβουλές και τις οδηγίες που θα ακούσετε, έχετε ένα πολύ ισχυρό κριτήριο που δεν είναι άλλο από το ένστικτό σας. Πότε είναι καλύτερα να αφήνετε το τελευταίο να σας καθοδηγεί και σε ποιες περιπτώσεις η πλέον κατάλληλη λύση έρχεται από τη συμβουλή ενός τρίτου; 

Ακολουθήστε το ένστικτό σας

Όταν ακούτε πολλές διαφορετικές συμβουλές για το ίδιο θέμα.Όταν όλοι σας οι φίλοι και γνωστοί σας δίνουν διαφορετικές συμβουλές για ένα ζήτημα, συνήθως σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σωστός κανόνας, αλλά πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις. Κάποιες από αυτές ταιριάζουν στο στυλ ανατροφής που θέλετε να ακολουθήσετε και κάποιες όχι. Φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα σας έχουν πει για πιθανή μελλοντική χρήση και ακολουθήστε αυτό που εσάς σας φαίνεται πιο κατάλληλο για το μικρό σας ή αυτό που πιστεύετε πως θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν το μικρό σας δεν ακολουθεί τον κανόνα. Κάθε παιδί έχει διαφορετικά προτερήματα και αδυναμίες, διαφορετική ιδιοσυγκρασία και διαφορετικούς χρόνους μέσα στους οποίους κατακτά ορισμένες δεξιότητες. Αντί να ακολουθείτε έναν συγκεκριμένο κανόνα που αφορά τον μέσο όρο και να το πιέζετε να μπει σε συγκεκριμένα καλούπια, κινηθείτε με ευελιξία μέχρι να ανακαλύψετε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εκείνο και για εσάς.

Όταν έχετε αμφιβολίες για το αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Αντιμετωπίζετε με επιφύλαξη μια συμβουλή που ακούσατε ή κάποιο tipπου η φίλη σας επιμένει πως λειτουργεί. Αν έχετε αμφιβολίες για το αν είναι σωστό ή όχι να το εφαρμόσετε, τότε δοκιμάστε κάτι που σας φαίνεται πιο ταιριαστό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό.

Λάβετε υπόψη σας τις συμβουλές τρίτων

                        Όταν υπάρχει ομοφωνία από τους ειδικούς. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες στους οποίους συμφωνούν όλοι οι ειδικοί και κυρίως αφορούν την ασφάλεια και υγεία του παιδιού, όπως για παράδειγμα το να κοιμάται σε ύπτια θέση. Οι κανόνες αυτοί έχουν προκύψει από έρευνες, αφορούν την εμπειρία χρόνων και πρέπει να ακολουθούνται.

                        Όταν ο δικός σας τρόπος δεν λειτουργεί. Έχετε αποφασίσει ότι θα ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη τεχνική ή προσέγγιση καθώς θεωρείτε ότι αυτή είναι η πιο σωστή, αλλά βλέπετε πως στην πράξη δεν έχει τα αποτέλεσματα που αναμένατε όσο και αν προσπαθείτε. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή κάποιου άλλου.

Όταν βλέπετε θετικά αποτελέσματα σε μια άλλη οικογένεια.Καλό είναι να είστε ανοιχτοί σε νέες μεθόδους και στη φιλοσοφία ανατροφής που ακολουθεί μια φιλική σας οικογένεια όταν βλέπετε ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό.Δεν σημαίνει ότι όλες οι μέθοδοι θα ταιριάζουν στη δική σας οικογένεια αλλά είναι πολύ πιθανό να μάθετε κάτι καινούργιο που θα σας βοηθήσει να το προσαρμόσετε στη δική σας πραγματικότητα.