Προσοχή στον αφαλό!

Προσοχή στον αφαλό!

Tips για να περιποιηθείτε το κολόβωμα εωσότου πέσει και σχηματίσει τον αφαλό

Ο ομφάλιος λώρος συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα, μέσω του οποίου τρέφεται και λαμβάνει οξυγόνο. Στον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος κόβεται, αφήνοντας στη θέση του κολόβωμα, το οποίο θα ξεραθεί και θα πέσει σε ένα διάστημα από 10 έως 21 ημερών, αφήνοντας μια πληγή που κλείνει σύντομα. Μπορεί το κολόβωμα να σας φαίνεται ελαφρώς … ανατριχιαστικό αλλά είναι σημαντικό να το φροντίζετε το διάστημα που χρειάζεται, πριν ξεραθεί και πέσει.

  • Καταρχάς πρέπει να το διατηρείτε καθαρό και στεγνό. Καθαρίστε το απαλά με ένα βαμβάκι με νερό (ή οινόπνευμα εάν σας το συτσήσει ο γιετρός) και κατόπιν στεγνώστε την περιοχή ταμποναριστά. Διπλώστε την πάνα του έτσι ώστε να μην το καλύπτει. Επίσης μην κάνετε το μωρό σας μπάνιο σε μπανιέρα για το διάστημα αυτό αλλά προτιμήστε να το πλένετε στο νιπτήρα τοπικά, προσέχοντας όσο είναι δυνατόν να μην βρέχετε το σημείο αυτό.  
  • Γενικά φροντίστε να το χτυπάει ο αέρας ώστε να ξεραθεί πιο γρήγορα (ειδικά για τους ζεστούς μήνες του χρόνου μια πάνα και ένα φανελάκι είναι ιδανικά για να εκτίθεται στον αέρα το κολόβωμα) και αποφύγετε τα ολόσωμα κορμάκια μέχρι να πέσει.
  • ΚολόβωμαΜην επιχειρήσετε να τραβήξετε το κολόβωμα για να φύγει ακόμα και αν έχει ξεραθεί τελείως και είναι έτοιμο να πέσει.
  • Όταν το κολόβωμα πέσει ενδέχεται να δείτε λίγο αίμα στην πάνα του μωρού σας. Μην τρομάξετε καθώς αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Πολλές φορές αφού το κολόβωμα πέσει, αφήνει το δέρμα ελαφρώς πρησμένο και πιθανόν να βγάζει λίγο πύων. Πρόκειται για το ομφαλικό κοκκίωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο παιδίατρος με νιτρικό άργυρο, ένα φάρμακο που το ξηραίνει.

Extratips:

  • Σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη γιατρών ο αφαλός επουλώνεται πιο γρήγορα αν οι γονείς το αφήσουν να ξεραθεί φυσικά σε σχέση με εκείνους που το περιποιούνται με οινόπνευμα.  
  • Αν από το κολόβωμα τρέχει κίτρινο πύων, έχει δυσάρεστη οσμή και έντονη κοκκινίλα, πιθανόν να υπάρχει μόλυνση, συνεπώς επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας.

Διαβάστε ακόμα «Η φροντίδα του αφαλού».