Οργανώστε έξυπνα τον βρεφικό εξοπλισμό

Μαμά που τακτοποιεί τα μωρουδιακά

Εάν τα πράγματα του μωρού ετοιμάζονται να σας κάνουν… έξωση, δείτε πώς να τα οργανώσετε ώστε να πιάνουν τον μικρότερο δυνατό χώρο.

Τα πράγματα που ανήκουν στο μωρό σας και όλος ο εξοπλισμός για την φροντίδα του μπορούν να γεμίσουν όλο σας το σπίτι, αν δεν τα οργανώσετε και τα τακτοποιήσετε σε συγκεκριμένα σημεία. Εφαρμόστε τις ιδανικότερες λύσεις για να αποθηκεύσετε το καρότσι, τα παιχνίδια και τα ρούχα του. Διαβάστε τις οδηγίες οργάνωσης για να κάνετε τους χώρους λειτουργικούς και ακολουθήστε αυτές που ταιριάζουν στη διαρρύθμιση του σπιτιού σας.

Καρότσι και εξοπλισμός για την έξοδο

  • Τοποθετήστε σε ένα μέρος στην ντουλάπια όλα όσα χρειάζεται το μικρό σας για την έξοδο. Κρεμάστε τον μάρσιπο σε κρεμάστρες και τοποθετήστε σε ένα ράφι ογκώδη αντικείμενα, όπως τις τσάντες για τις πάνες και εάν έχετε ειδικό ψηλό καρεκλάκι για τα ταξίδια. Όσο για το καρότσι βρείτε έναν γάντζο για να το κρεμάσετε πίσω από την πόρτα έτσι ώστε να εξοικονομήσετε χώρο.  
  • Αφήστε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου το πορτ – μπεμπέ ή το καρότσι ή εάν έχετε το αυτοκίνητο στο γκαράζ προμηθευτείτε ένα μπαούλο ή μια ντουλάπα για να τα τοποθετείτε εκεί κοντά στο αυτοκίνητο.
  • Εάν το κρεβάτι σας είναι ψηλό μπορείτε να σύρετε από κάτω το καρότσι του, το πορτ-μπεμπέ και μεγάλα χαρτόκουτα με τα πράγματα του μωρού, όπως το μάρσιπο, το υφασμάτινο καρεκλάκι εξόδου κτλ.

Κουζίνα

  • Οργανώστε τα πλαστικά μπολάκια, τα κουταλάκια, τα μπιμπερό, το θήλαστρο, τοποθετώντας τα σε ξεχωριστό ντουλάπι ή συρτάρια που θα είναι αποκλειστικά για το μωρό σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα πράγματα σε ένα χαμηλό ντουλάπι, έτσι ώστε όταν το μικρό σας γίνει 9 με 12 μηνών να σας βοηθάει, δίνοντάς σας τα πιάτο και το ποτηράκι του για το μεσημεριανό γεύμα.
  • Επίσης, μπορείτε να βιδώσετε ράφια στην πόρτα του ντουλαπιού έτσι ώστε να πιάνετε εύκολα ό,τι χρειάζεστε.
  • Εάν το μικρό σας ήδη τρώει στερεά τροφή, μπορείτε να γλυτώσετε την καθημερινή ακαταστασία με τις κατσαρόλες, τα βρώμικα πιάτα και τα τάπερ, απλά μαγειρεύοντας κάθε φορά μεγαλύτερη ποσότητα και αποθηκεύοντας την σε κοκάλινες θήκες για παγάκια.

Ρουχαλάκια μωρού ανάκαταΡουχαλάκια και τα παπουτσάκια στο παιδικό δωμάτιο

  • Ευτυχώς τα παπουτσάκια του μωρού σας μπορούν να χωρέσουν σχεδόν παντού, ακόμα και σε ένα συρτάρι της ντουλάπας.
  • Για να μην ψάχνετε με τις ώρες το ζευγάρι από τις καλτσούλες του, χωρίστε ένα συρτάρι σε διάφορα μέρη με ειδικά διαχωριστικά ή τυλίξτε τις μετά το σιδέρωμα σε ζευγάρια.
  • Αποφασίστε ποιο από τα ρουχαλάκια θα κρεμάσετε και ποια θα διπλώσετε για να τοποθετήσετε σε συρτάρια. Αν κάτι τσαλακώνεται είναι καλύτερο να το κρεμάτε και καθώς τα ρουχαλάκια είναι κοντά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα κοντάρια για να κρεμάτε τις κρεμάστες σε μια ντουλάπα. Αν προτιμάτε να φυλάτε τα ρούχα του σε συρταριέρα χωρίστε σε καλάθια ανάλογα με το είδος τους.  
  • Το μωρό σας έχει ρούχα που καθώς αναπτύσσεται δεν θα ξαναφορέσει, συνεπώς μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ειδικές τσάντες με ταμπέλες που αναγράφουν το μέγεθος. Θα τα ξαναβγάλετε όταν αποφασίσετε να κάνετε και το αδερφάκι του ή, εάν δεν έχετε τέτοιο σκοπό, θα μπορέσετε να τα χαρίσετε ή να τα ανατλλάξετε για κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχουν site και οργανώσεις ειδικά για αυτήν την δουλειά (π.χ. Happyswap, Xariseto) όπως επίσης και forums μαμάδων με ειδική στήλη.

Παιχνίδια και βιβλία

Όταν το μικρό σας αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει, θα αφήνει τα βιβλία και τα παιχνίδια του σε κάθε πιθανόν σημείο του σπιτιού. Για να αποφύγετε το χάος, πάρτε ιδέες αποθήκευσης και οργάνωσης.

  • Αν θέλετε να αποφύγετε τα κουτιά, όπου τα μικρά παιχνίδια μπορούν να χαθούν επενδύστε σε μια συρταριέρα με πολλά συρτάρια την οποία μπορείτε να τοποθετήσετε είτε στο παιδικό δωμάτιο είτε στο καθιστικό. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βιβλιοθήκη με κυβικά καλάθια που εφαρμόζουν στα ράφια. Επίσης, καλάθια και ειδικά δοχεία φύλαξης είναι ιδανικά για να αποθηκεύετε τα βιβλία και τα παραμύθια του.

  • Χωρίστε τα παιχνίδια σε δύο μέρη -κάποια στο δωμάτιό του και κάποια άλλα σε ένα κουτί, π.χ. στο πατάρι ή στην αποθήκη- και κάθε τόσο κάντε ανταλλαγή, φέροντας τα αποθηκευμένα στη συρταριέρα του δωματίου του, για να διατηρείτε το ενδιαφέρον του μωρού σας ζωντανό με τα «φρέσκα παιχνίδια».
  • Αν το μικρό σας δεν παίζει πια με ένα παιχνίδι ή έχει σταματήσει να διαβάζει κάποια βιβλία δανείστε ή χαρίστε το σε άλλο μικρότερο παιδάκι, πάντα με την άδεια του μωρού σας!