Νινίδα του τριχωτού της κεφαλής

Νινίδα του τριχωτού της κεφαλής

Αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση

Όταν ονειρευόσασταν το μωρό σας δεν φανταζόσασταν ότι θα έρθετε αντιμέτωποι τόσο σύντομα με ένα δερματικό πρόβλημα. Κι όμως η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής, κατά κόσμον νινίδα, είναι η πιο συχνή δερματίτιδα της βρεφικής ηλικίας, καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Dermatology,  2 στα 3 μωρά την αντιμετωπίζουν ήδη από την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους.

Τα καλά νέα είναι πως η νινίδα δεν είναι ενοχλητική για το μωρό σας, δεν αποτελεί αλλεργία, δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή, αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί.

Σημάδια

Η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ζωής του μωρού και σπανιότερα μέχρι και την ηλικία των 3 ετών.

Εκδηλώνεται συνήθως ως ξηροδερμία ή ελαφριά πιτυρίδα με μικρά (ή και μεγαλύτερα) λέπια λευκού/κιτρινωπού χρώματος τα οποία μπορεί να γίνουν αρκετά παχιά και αντιαισθητικά και τα οποία είναι ελαφρώς λιπαρά στην υφή.

Baby With Cradle Cap

Το μωρό μπορεί να έχει επίσης κοκκινίλα και μικρό ξεφλούδισμα ανάμεσα στα φρύδια , πίσω από τα αυτιά, στο λαιμό, τις μασχάλες, στην έσω επιφάνεια των χεριών και στην περιοχή της πάνας.

Αίτια

Τα αίτια εμφάνισης της νινίδας δεν είναι εντελώς γνωστά. Η επικρατέστερη άποψη θέλει τη σμηγματόρροια να οφείλεται στην μεταφορά ορμονών από τη μητέρα στο έμβρυο κατά το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμόνες φαίνεται ότι προξενούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος και ιδρώτα την ώρα που ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό του μύκητα Malassesia furfur στην επιφάνεια του δέρματος.

Πρόληψη

Για να προλάβετε την νινίδα επιλέξτε ένα απαλό σαμπουάν και λούστε το μωρό σας κάνοντας απαλές κινήσεις μασάζ σε όλο του το κεφαλάκι. Μην παραλείπετε να τρίβετε μαλακά και την πρόσθια πηγή (το μαλακό), όχι βάζοντας δύναμη, απλώς μέχρι να δημιουργηθεί αφρός.

Μην λούσετε το μωρό σας πολύ συχνά γιατί μπορεί να προκληθεί ερεθισμός. Κάθε 3 ημέρες είναι καλά. Τις υπόλοιπες μπορείτε απλώς να το καθαρίζετε μόνο με νερό.

Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε καθημερινά τα μαλάκια του με μια μαλακή τρίχινη  βούρτσα

Αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπίσετε τη νινίδα κάνετε μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με ειδικό λάδι ή ακόμη και με λάδι φαγητού μία ώρα περίπου πριν το καθημερινό του λούσιμο/ μπάνιο, τυλίξτε το με ένα ζεστό πανάκι (το οποίο θα συγκρατλησετε στη θέση του με ένα σκουφί) και στο λούσιμο τρίψτε το απαλά ώστε να απομακρυνθούν τα λέπια.

Διαφορετικά, προμηθευτείτε ένα ειδικό κερατινορυθμιστικό προϊόν, εφαρμόστε το στις πλάκες μετά το λούσιμο και αφήστε το να δράσει όλη νύχτα για να την μαλακώσει και να είναι εύκολο τη επομένη να την αφαιρέσετε με το βούρτσισμα.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κτενάκι γιατί μπορεί να γδάρετε το κεφαλάκι του μωρού και να υπάρξει μόλυνση. Επίσης, μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε την νινίδα με τα νύχια.

Επαναλάβετε τη θεραπεία με το λάδι ή την κρέμα μόλις δείτε ξηροδερμία στο κεφαλάκι του μωρού.

Πότε να απευθυνθώ στον παιδίατρο

Παρότι, όπως είπαμε, η νινίδα δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις την παρέμβαση παιδιάτρου. Απευθυνθείτε σε εκείνον, λοιπόν,:

Εάν παρατηρήσετε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται ούτε μετά από 15 ημέρες θεραπείας (με λάδι ή κρέμα).

Εάν το μωρό έχει εικόνα σμηγματορροϊκής δερματίδας και μετά τον 6-8 μήνα ζωής.

Εάν εμφανιστούν κόκκινες ή παχιές πλάκες και σε άλλα μέρη του σώματος.

Εάν το μωρό παρουσιάσει έντονο ερεθισμό (φλεγμονή) ή εξάνθημα σε αυτές τις περιοχές.