Να το παίρνω αγκαλιά όταν κλαίει;

Αγκαλιά όταν κλαίει;

Τι συμβαίνει όταν η πρώτη σας αντίδραση στο κλάμα του μωρού σας είναι να το πάρετε αγκαλιά και τι όταν το αγνοείτε

Πότε είναι καλύτερα να παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας και πότε να το αφήνετε; Γιατί παλιότερα επικρατούσε η άποψη πως δεν πρέπει να ανταποκρίνεται η μητέρα σε κάθε κλάμα του μωρού της; Μήπως από την πολλή αγκαλιά κακομάθει; Αυτές και ένα σωρό άλλες ερωτήσεις στροβιλίζονται στο μυαλό σας και σας έχουν μπερδέψει. Μην ανησυχείτε! Στο θέμα αυτό, ούτως ή άλλως, τα πράγματα είναι λίγο θολά καθώς υπάρχουν δύο ξεχωριστές σχολές.

Η πρώτη υποστηρίζει ότι αν το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που κλαίει εκείνο θα σκέφτεται ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να κερδίζει την αγκαλιά της μαμάς και, συνεπώς, θα τον εφαρμόζει σε κάθε ευκαιρία. Σύμφωνα με την άλλη άποψη, όμως, ένα μωρό που κλαίει είναι για κάποιο λόγο ανήσυχο και χρειάζεται να το κρατήσει η μαμά του αγκαλιά για να ηρεμήσει. Η αιτία της αναστάτωσής του δεν θα ξεχαστεί και πιθανόν να τη βιώσει χειρότερα αν νιώθει ότι το αγνοούν.

Ωστόσο, όπως και σε καθετί άλλο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αντιδράσετε σύμφωνα με το μέτρο. Το μωρό σας χρειάζεται τη ζεστασιά της άμεσης επαφής. Η αίσθηση της αγάπης και της ασφάλειας που νιώθει καθώς το κρατάτε αγκαλιά το βοηθάει να αναπτυχθεί συναισθηματικά. Ωστόσο το μικρό σας χρειάζεται επίσης να μάθει πώς να είναι ανεξάρτητο και να μπορεί να διαχειρίζεται τις μικρές «αναποδιές» της καθημερινότητάς του. Έτσι είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά στον τρόπο που το ανακουφίζετε και το ηρεμείτε. Το ζητούμενο, δηλαδή, είναι να γεφυρώσετε τις αντικρουόμενες απόψεις, αντιδρώντας σε κάθε κατάσταση και όχι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχέτως αιτίας.

Μαμά αγκαλιά με μωρό που κλαίει

Μέτρον άριστον!

Αν κρατάτε διαρκώς το μωρό σας αγκαλιά, πιθανότατα:

  • Θα εξαρτάται από εσάς περισσότερο από όσο χρειάζεται
  • Θα περιμένει ότι θα είστε μαζί του κάθε στιγμή της ημέρας
  • Θα είναι ανήσυχο όταν λείψετε, έστω και λίγο
  • Θα είναι αδύνατο να μάθει πώς να ανταπεξέρχεται μόνο του σε κάποια δυσκολία

Από την άλλη, αν κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά σπάνια, πιθανότατα:

  • Πιθανόν θα αισθάνεται μόνο του και λυπημένο
  • Πιθανόν θα αρχίσει να σκέφτεται ότι δεν το αγαπάτε
  • Θα αισθάνεται άβολα στην αγκαλιά σας όταν το κρατάτε
  • Θα χάσει το ενδιαφέρον του για όσα συμβαίνουν γύρω του

Πρέπει να παίρνετε αγκαλιά το μωρό σας κάθε φορά που κλαίει;

Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι μια μέση λύση ή η ισορροπία. Προτιμήστε να μην παίρνετε το μικρό σας αγκαλιά αμέσως τη στιγμή που κλαίει αλλά ούτε και να το αγνοείτε. Μην αντιδράτε απότομα και βιαστικά αλλά ακολουθήστε περισσότερο μια πιο λογική προσέγγιση. Με τον καιρό θα μάθετε τι σημαίνει κάθε διαφορετικό του κλάμα, πότε δηλαδή είναι ανήσυχο, πονάει ή πεινάει και πότε κλαίει απλά για να τραβήξει την προσοχή σας.

Τι να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι κλαίει τη νύχτα για να τραβήξει την προσοχή σας

  • Αντί να το κρατάτε αγκαλιά όταν κλαίει, πηγαίνετε στο δωμάτιό του, σταθείτε δίπλα στην κούνια του και μιλήστε του καθησυχαστικά χωρίς να το αγγίζετε.
  • Την επόμενη νύχτα κάντε το ίδιο, αλλά παραμείνετε δίπλα στην κούνια του χωρίς να του μιλάτε.
  • Αν συνεχίσει να κλαίει και το επόμενο βράδυ, μείνετε στο δωμάτιό του σιωπηλά αλλά όχι τόσο κοντά στην κούνια του.
  • Μειώνοντας σταδιακά την στενή επαφή, το νυχτερινό κλάμα του μωρού σας θα μειωθεί, σταματώντας κάποια στιγμή εντελώς.

 

Διαβάστε ακόμα: «Ελεγχόμενο κλάμα».