Αποκρυπτογραφήστε το κλάμα του μωρού σας

το κλάμα του μωρού σας

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και η γλώσσα του κλάματος ενός μωρού

Τι συμβαίνει όταν το μωρό σας ξεσπάει σε κλάματα; Τι θέλει να σας πει και σε ποιες ανάγκες του καλείστε να ανταποκριθείτε; Υπάρχουν μαγικές λύσεις για να το ηρεμήσετε και τι συμβαίνει στο δικό σας εγκέφαλο όταν ακούτε το κλάμα του; Αυτές και μερικές ακόμα απαντήσεις για τα «παράξενα» που συνοδεύουν το κλάμα του μωρού σας.

 

Τα 6 χαρακτηριστικά του κλάματος

  • Το κλάμα κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα, στη συνέχεια ελαττώνεται και σταθεροποιείται όταν το μωρό γίνει τεσσάρων ή πέντε μηνών.
  • Πολλές φορές τα μωρά κλαίνε για λόγους που δεν έχουν σχέση με την πείνα, την βρεγμένη πάνα ή τον πόνο. Το κλάμα τους είναι απρόσμενο και απρόβλεπτο.
  • Ένα μωρό που κλαίει υπάρχει πιθανότητα να αντιστέκεται στις τακτικές ανακούφισης και καμιά φορά να μην μπορείτε καθόλου να το παρηγορήσετε.
  • Πολύ συχνά μπορεί να φαίνεται ότι κάπου πονάει ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει.
  • Το κλάμα μπορεί να διαρκέσει αρκετή ώρα (από 35-40 λεπτά μέχρι και ώρες) ειδικά τις πρώτες εβδομάδες.
  • Συνήθως τα μωρά κλαίνε περισσότερο το βραδάκι ή αργά το απόγευμα.


Η γλώσσα του κλάματος

Σαφώς και θα προτιμούσατε το μωρό σας να σας λέει τι σκέφτεται και τι νιώθει αντί να κλαίει. Κι όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει με το κλάμα. Σύμφωνα με μια θεωρία τα μωρά έχουν 5 διαφορετικά είδη κλάματος και αν μάθετε να «διαβάζετε» τους ήχους πιθανόν να καταφέρετε να ανταποκρίνεστε ακριβώς στις ανάγκες του.

 

Κλάμα χωρίς δάκρυα

Αν παρατηρήσετε ένα νεογέννητο μωρό να κλαίει θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχει δάκρυα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βρέφη δεν παράγουν δάκρυα παρά μόνο μετά από την 2η-3η εβδομάδα. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε δάκρυα πριν από αυτό το χρονικό διάστημα, τότε ίσως το μωρό να έχει κάποια μόλυνση στα ματάκια του. Να θυμάστε, πάντως, πως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και δεν είναι αδύνατον η χρονική στιγμή που τα δάκρυα «γεννιούνται» να ποικίλει από μωρό σε μωρό.

Από την άλλη σε ορισμένες περιπτώσεις το κλάμα χωρίς δάκρυα μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος. Για παράδειγμα, κάποια μωράκια έρχονται στον κόσμο με κάποιον δακρυϊκό πόρο φραγμένο (δείτε περισσότερα εδώ) με αποτέλεσμα να δακρύζουν συνεχώς μόνο από το ένα μάτι. Επίσης αν το μωρό σας είναι άρρωστο και κάνει εμετό είναι πιθανό να έχει αφυδατωθεί τόσο πολύ ώστε να μην έχει δάκρυα όταν κλαίει. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε ένα νοσοκομείο.

Μωρό που κλαίει 

Γιατί κλαίνε τα μωρά;

Πείνα: Το κλάμα είναι ο ύστατος τρόπος για να εκφράσει ένα μωρό την πείνα του. Το κλάμα της πείνας είναι δυνατό και ρυθμικό και συχνά συοδεύεται από κλοτσιές ή άλλες ρυθμικές κινήσεις. Διαβάστε το άρθρο «Πότε πεινάει ένα μωρό» για να αναγνωρίζετε τα σημάδια πριν ξεκινήσει το παράπονο, γιατί ένα ανήσυχο και πεινασμένο βρέφος μπορεί να σας τραυματίσει καθώς προσπαθείτε να το θηλάσετε.

Λερωμένη πάνα: Εάν δεν σας… μύρισε, τότε κάπως πρέπει να σας ειδοποιήσει. Ωστόσο, οι πάνες νέας γενιάς με την υψηλή απορροφητικότητα δεν ενοχλούν πλέον τόσο πολύ τα μωρά και τα νήπια με αποτέλεσμα να καθυστερεί η μέρα που θα εκπαιδευτούν στην τουαλέτα.

Ασφάλεια. Ένα μωρό μπορεί να κλαίει όταν νιώθει ανασφάλεια. Συνεπώς η αγκαλιά σας ή τα παρηγορητικά λόγια είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να ηρεμήσει. Βέβαια, ο συγκεκριμένος τύπος κλάματος εμφανίζεται από τον 6 μήνα και μετά, οπότε και το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι είστε ξεχωριστές οντότητες. Κάθε φορά που ένα μωρό κλαίει και οι γονείς του ανταποκρίνονται, υπάρχει αλληλεπίδραση και έτσι χτίζει μια στενή σχέση με αυτούς.

Κολικοί-Πόνος. Όταν το μωράκι σας έχει κολικούς το πιο πιθανό είναι ότι θα κλαίει πολύ περισσότερο από τα άλλα μωράκια. Αν ένα μωρό κλαψουρίζει για μισή ώρα το απόγευμα, ένα μικρό που υποφέρει από κολικούς ενδέχεται να κλαίει για 2 ώρες. Το κλάμα του πόνου είναι συνήθως πιο δυνατό και πιο έντονο από τα υπόλοιπα είδη.

Ανία: Δεν είναι απίθανο το μωράκι σας να κλαίει επειδή βαριέται. Θα το καταλάβετε, αφού το κλάμα της ανίας είναι ακανόνιστο και χωρίς συντονισμό. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή το μωράκι σας θα σταματά τακτικά για να δει αν ανταποκρίνεστε.


Μαγικές λύσεις;

Παρόλαυτά δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να σταματήσετε το κλάμα. Κάποιες φορές μερικές στρατηγικές λειτουργούν και κάποιες φορές όχι. Υπάρχουν 4 βασικοί τρόποι για να ηρεμήσετε ένα μωρό όταν κλαίει:

  • Η άμεση επαφή με το μπαμπά ή τη μαμά
  • Η μετακίνηση σε μάρσιπο για αρκετές ώρες
  • Το περπάτημα και η κίνηση καθώς του θυμίζει την περίοδο που βρισκόταν στη μήτρα
  • Το κράτημα σε διαφορετικές θέσεις (μπρούμυτα στον πήχη του χεριού, στον ώμο, ανάσκελα με τα πόδια μαζεμένα κοκ.)
  • Το μπανάκι σε χλιαρό νερό και ίσως ένα χαλαρωτικό μασαζάκι.

 Το κράτημα σε διαφορετικές θέσεις

Τι συμβαίνει στο δικό σας εγκέφαλο όταν ένα μωρό κλαίει;

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μιας μητέρας όταν το μωρό της κλαίει μοιάζει με αυτή ενός ανθρώπου με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Φυσικά δεν σημαίνει ότι μια μητέρα πάσχει από την εν λόγω διαταραχή, αλλά ότι έχει μια έντονη παρόρμηση να ηρεμήσει το μωρό της. Την ίδια στιγμή το κλάμα ενεργοποιεί κάποια τμήματα του εγκεφάλου που μας βοηθούν να παραμένουμε ήρεμοι σε καταστάσεις πίεσης.