Λάδι καρύδας για το μωρό σας

Λάδι καρύδας για το μωρό σας

10 ευεργετικές χρήσεις του ελαίου καρύδας για τη φροντίδα του μωρού σας

Το δερματάκι του είναι ευαίσθητο, συχνά παρουσιάζει ερεθισμούς ή υποφέρει από τις συνηθισμένες δερματικές παθήσεις της βρεφικής ηλικίας; Αν για τη θεραπεία ή για την ανακούφιση των ερεθισμών θέλετε να αποφύγετε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας. Οι αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι άκρως ωφέλιμες όχι μόνο για το δέρμα του αλλά γενικότερα για τον οργανισμό του. Εκτός αυτού το λάδι καρύδας φροντίζει και διατηρεί το δέρμα του ενυδατωμένο, αντικαταστώντας με επιτυχία τις βρεφικές λοσιόν. Ποιες είναι οι 10 χρήσεις του;

Καταπολεμώντας τη νινίδα. Σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής ή απλά νινίδα ονομάζεται η πολύ συνηθισμένη δερματοπάθεια των νεογνών κατά την οποία οι σμηγματογόνοι αδένες του κεφαλιού εκκρίνουν υπερβολικά πολύ λίπος, που στην συνέχεια ξεραίνεται, κάνει κρούστα και αποκολλάται. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα μαλλάκια του μωρού να γεμίζουν από «λέπια» που μοιάζουν με πιτυρίδα ή κρούστα. Για την καταπολέμησή της νινίδας, απλώστε μία ώρα πριν το λούσιμο λάδι καρύδας στο κεφαλάκι του, σκεπάστε το με ένα σκουφάκι και αφήστε το να δράσει ευεργετικά. Στην συνέχεια χτενίστε με μια τρίχινη βρεφική βούρτσα.

Διαβάστε περισσότερα για την νινίδα εδώ και εδώ.

Αντιμετωπίζοντας το σύγκαμα. Αντί για κρέμα για το σύγκαμα, δοκιμάστε να εφαρμόσετε στην περιοχή που το δέρμα είναι ερεθισμένο λάδι καρύδας. Το σύγκαμα θα εξαφανιστεί ενώ το λάδι βοηθάει και στην καταπολέμηση της καντιντίασης, των εξανθημάτων στο δέρμα εξαιτίας του μύκητα Candida, που μπορεί να παρουσιάσει ένα νήπιο. 

Δείτε πως θα φτιάξετε την δική σας σπιτική κρέμα για σύγκαμα εδώ.

Καταπολεμώντας τη βρεφική ακμή. Μπορείτε να εφαρμόσετε λάδι καρύδας τοπικά στα σημεία που το μωρό σας παρουσιάζει ακμή για να την περιορίσετε.

Αντιμετωπίζοντας το έκζεμα. Αν το μικρό σας εμφανίσει έκζεμα, δοκιμάστε για την θεραπεία του το λάδι καρύδας. Η αντιφλεγμονώδης δράση του θα ανακουφίσει από τον ερεθισμό και θα βοηθήσει στην καταπολέμησή του.

Καθαρίζοντας το μηκώνιο.Δυσκολεύεστε να το καθαρίσετε όταν το μηκώνιο, δηλαδή τα πρώτα κόπρανα του νεογέννητου, λερώσουν την πάνα. Εφαρμόστε σε ένα βαμβάκι λίγο λάδι καρύδας και καθαρίστε με ευκολία την περιοχή.

Στο μπάνιο. Λίγες σταγόνες από λάδι καρύδας στο μπάνιο του θα ενυδατώσουν το δερματάκι του. Προσοχή! Το tipαυτό δεν ισχύει για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά τα οποία μπορούν να πιάνονται και να σηκώνονται, μιας η μπανιέρα μπορεί να γλιστράει εξαιτίας του λαδιού.

Κάνοντας μασάζ. Την επόμενη φορά που θα κάνετε μασάζ στο μωράκι σας αντί για άλλο λάδι ή λοσιόν, χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας. Είναι ευεργετικό για το δέρμα και βοηθάει στην ενυδάτωσή του.

Φροντίζοντας τα μαλλιά.Τα μπουκλωτά μαλλιά του μπλέκονται, μπερδεύονται και αντιστέκονται σθεναρά στη βούρτσα; Λίγες σταγόνες λαδιού καρύδας θα εξημερώσουν τα ατίθασα μαλλιά και θα τους χαρίσουν μια υπέροχη λάμψη. 

Μειώνοντας τη φαγούρα. Το λάδι καρύδας μπορεί να ανακουφίσει και από τη φαγούρα  που προκαλούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Αντιμετωπίστε τη εφαρμόζοντας πάνω στο τσίμπημα.

Ερεθισμένες θηλές. Και μια χρήση για εσάς! Αν οι θηλές σας εξαιτίας του θηλασμού είναι ερεθισμένες ή το δέρμα στην περιοχή είναι ξηρό, εφαρμόστε λάδι καρύδας για να ενυδατώσετε το δέρμα και να καταπολεμήσετε τον ερεθισμό.

Extra Tip: Φροντίστε ώστε κάθε λάδι που επιλέγετε να είναι παρθένο. Για να καταλάβετε ότι το λάδι καρύδας που πρόκειται να αγοράσετε δεν είναι επεξεργασμένο, κοιτάξτε:

  • Το χρώμα. Το λάδι καρύδας έχει υψηλό σημείο τήξης. Σε θερμοκρασία μικρότερη των 26◦C γίνεται συμπαγές και μοιάζει με βούτυρο. Στην μορφή αυτή το χρώμα θα πρέπει να είναι λευκό σας χιόνι. Σε υγρή μορφή, όταν δηλαδή η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26◦C, θα πρέπει να είναι άχρωμο σαν το νερό.
  • Την οσμή και την γεύση. Το παρθένο έλαιο καρύδας διατηρεί πάντα ήπιο άρωμα και γεύση καρύδας. Δεν είναι ούτε άοσμα ούτε μοσχοβολούν καρύδα.
  • Την τιμή. Το παρθένο λάδι καρύδας είναι φυσιολογικό να έχει μια πιο τσιμπημένη τιμή από τα αντίστοιχα ραφιναρισμένα έλαια κατώτερης ποιότητας.