Καταρρίπτουμε τους μύθους για το πρώτο καλοκαίρι του μωρού

Καταρρίπτουμε τους μύθους για το πρώτο καλοκαίρι του μωρού

Τι δεν ισχύει για όσα σας λένε να κάνετε ή να μην κάνετε το πρώτο καλοκαίρι με το μωρό σας.

Το καλοκαίρι έχει την τιμητική του όσον αφορά στις συμβουλές και τις οδηγίες φίλων, γειτόνων και συγγενών για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνεται την πιο ζεστή εποχή του χρόνου. Γι’ αυτό κι εμείς αναζητήσαμε την αλήθεια και τους μύθους πίσω απ’ όλα όσα ακούτε και σας διαφωτίζουμε, πάντα με την αρωγή της επιστήμης.

Τι λένε: Ο καλύτερος τρόπος για να δροσιστεί είναι να το αφήνεις με την πάνα του.

Τι ισχύει: Σε εσωτερικό χώρο και σε περιόδους καύσωνα μπορείτε να ξαπλώνετε το μωρό σας γυμνό, μόνο με την πάνα του, σε βαμβακερό σεντονάκι. Σε εξωτερικό χώρο, όμως, κι επειδή ο ήλιος είναι πλέον super επικίνδυνος, είναι σημαντικό να του φοράτε φαρδιά, ελαφριά ρούχα από φυσικό ύφασμα (λινό, βαμβακερό κοκ) για να το προστατεύετε από την ηλικιακή ακτινοβολία. Αυτή η αμφίεση, μάλιστα, θα το κρατήσει περισσότερο δροσερό, αφού θα απορροφά τον ιδρώτα και θα του προσφέρει αέρα.

Τι λένε: Δεν κάνει να του κάνεις πολλά μπάνια την ίδια ημέρα

Τι ισχύει: Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός και άρα μπορείτε να του κάνετε και δύο και τρία μπάνια μέσα στην ημέρα για να το δροσίσετε. Δεν χρειάζεται να του βάζετε κάθε φορά αφρόλουτρο και, εάν το κάνετε, φροντίστε να είναι απαλό για να προστατεύσετε το δέρμα του, ειδικά εάν το νερό της περιοχής σας έχει πολλά άλατα ή το δέρματάκι του είναι ξηρό.

Τι λένε: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα μπάνιο στην θάλασσα.

Τι ισχύει: Τα μωρά δεν έχουν ακόμη πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε εάν το μικρό σας είναι μικρότερο από 4 μηνών, οι βουτιές στην θάλασσα και την πισίνα είναι απαγορευτικές, αφού μπιρεί το νερό να είναι γεμάτο μικρόβια και μύκητες.

Τι λένε: Μην τρελαίνεσαι, δεν είναι ανάγκη να το αλλάζεις με το που λερωθεί.

Τι ισχύει: Η ζέστη ευνοεί τον ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής και μπορεί πιο εύκολα να προκληθεί σύγκαμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να το αλλάζετε με το που λερωθεί αλλά και να το αφήνετε και λίγη ώρα χωρίς πάνα, όταν το αλλάζετε ή το κάνετε μπάνιο, για να πάρει αέρα.

Τι λένε: Όταν βγαίνετε βόλτα πρέπει να το ψεκάζετε με αντικουνουπικό.

Τι ισχύει: Τα αντικουνουπικά σκευάσματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν τόσα χημικά που είναι απαγορευτικά για τα βρέφη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε με την βοήθεια του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας ή να χρησιμοποιείτε αντικουνουπικές συσκευές στον χώρο που κινείστε ή κοιμάστε. Για τις βόλτες σας προτιμήστε κουνουπιέρα για το καρότσι αλλά και ειδικά αυτοκόλλητα που μπορείτε να κολλήσετε πάνω στο καρότσι για να απομακρύνετε τους ανεπιθύμητους «επισκέπτες».

Τι λένε: Όταν βγαίνετε έξω θα πρέπει το μωρό να φοράει αντηλιακό.

Τι ισχύει: Η έκθεση των μωρών στον ήλιο δεν συνίσταται πριν την ηλικία των 6 μηνών, το ίδιο και η χρήση του αντηλιακού.Το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσο ενός ενήλικα κι αυτό γιατί το μαύρισμα που είναι o προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό μπορεί να καεί πολύ εύκολα από τον ήλιο. Φροντίστε, λοιπόν, να βγαίνετε έξω τις ώρες που η ηλιοφάνεια δεν είναι έντονη και να το κρατάτε στην σκιά. Μετά τους 6 μήνες μπορείτε να εφαρμόσετε ειδικό βρεφικό αντηλιακό, το οποίο έχετε δοκιμάσει τοπικά για να βεβαιωθείτε πως δεν του προκαλέι κάποια αλλεργική αντίδραση.

best baby sunglasses header qofwag

Tι λένε: Όταν βγαίνετε έξω το μωρό πρέπει να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Τι ισχύει: Το καπέλο είναι άκρως απαραίτητο για την προστασία του, ωστόσο τα γυαλιά ηλίου καλό είναι να αποφεύγονται μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Όπως αναφέρει ο παιδοφθαλμίατρος, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, «Τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι σημαντικά για την ανάπτυξη της όρασης του. Πιο συγκεκριμένα, το φως θα πρέπει να εισέρχεται στα μάτια υπό την φυσική του μορφή για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η ελαττωματική όραση (εμφάνιση στραβισμού)».

Τι λένε: Το καλοκαίρι πρέπει να δίνεις στο μωρό νερό.

Τι ισχύει: Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εισάγετε στην διατροφή του νερό. Ωστόσο, φροντίστε να προσφέρετε το στήθος σας πιο συχνά γιατί όντως υπάρχει ανάγκη για επιπλέον ενυδάτωση.

Τι λένε: Μπορείς να ετοιμάσεις το γάλα του και να το ταΐσεις στην παραλία, όταν πεινάσει.

Τι ισχύει: Ειδικά το καλοκαίρι με την ζέστη το γάλα στο μπιμπερό θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την παρασκευή του. Το να το ζεσταίνεται και να το διατηρείτε σε θερμός, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Τι λένε: Τους πρώτους μήνες δεν κάνει να μπει το μωρό σε αεροπλάνο.

Τι ισχύει: Ο παραπάνω είναι ένας ακόμη μύθος, μιας και τα μωρά μπορούν να πετάξουν ήδη από την ηλικία των 3 εβδομάδων, αρκεί να έχετε βεβαιώσει με τον γιατρό σας ότι δεν έχει ωτίτιδα. Για μια πιο άνετη πτήση, καλό θα ήταν να το θηλάζετε κατά την απογείωση και την προσγείωση, αφού η κατάποση ρυθμίζει την πίεση του αέρα στα αυτιά. Εάν δεν θέλει να θηλάσει, μπορείτε εναλλακτικά να του δώσετε πιπίλα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ειδικά εάν είναι μεγάλη σε διάρκεια, καλό είναι να το θηλάζετε συχνά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Τι λένε: Τα μωρά καλό είναι να μην κάνουν διακοπές στο βουνό.

Τι ισχύει: Μέχρι τα 1.500 μέτρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός, πάντα με την προϋπόθεση πως το μωρό δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τα αυτάκια του και δεν είναι συναχωμένο. Ωστόσο, φροντίστε κατά την ανάβαση στον ορεινό προορισμό, να κάνετε στάσεις ανά μισάωρο για να βοηθήσετε τον οργανισμό του να προσαρμοστεί στο υψόμετρο.

Τι λένε: Αφήστε το στην άμμο και στο γρασίδι να παίξει. Θα βγάλετε τέλειες φωτογραφίες!

Τι ισχύει: Είτε βρίσκεστε στην εξοχή είτε στην παραλία, καλό θα είναι να στρώνετε ένα σεντονάκι για να καθίσει ή να ξαπλώσει το μωρό. Έτσι θα αποφύγετε τα τσιμπήματα από έντομα αλλά και τις δερματικές μολύνσεις.