Η φροντίδα του αφαλού

Μωρό με κολόβωμα

Πως να περιποιηθείτε το κολόβωμα!

Τα νεογέννητα είναι υπέροχα! Παρότι απέχουν μακράν απ’ ό,τι ονειρευόσασταν κάθε φορά που κλείνατε τα μάτια- έρχονται βλέπετε στον κόσμο λιγότερο στρουμπουλά και ροδαλά απ’ ότι πιστεύουμε- δεν παύουν να αποτελούν ένα θαύμα, μια απόδειξη πως ο άνθρωπος όντως διαθέτει θεϊκή υπόσταση! Κι όμως, αυτά τα μικροσκοπικά, υπέροχα πλάσματα έχουν μετά την γέννησή τους ένα σημείο που ίσως σας προκαλέσει ανατριχίλα ή νοερό πόνο, τον αφαλό.

 

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας συνηθίσει την όψη του δικού σας αφαλού και εφόσον δεν τον πειράζετε ποτέ, δεν τον έχετε χτυπήσει, δεν σας έχει λυθεί […], ίσως να τρομάξετε βλέποντας το κολόβωμα. Στην αρχή κίτρινο και μαλακό, πιασμένο με ένα τσιμπιδάκι για να μην υπάρξει αιμορραγία, και κατόπιν καφέ και σκληρό, είναι ένα σημείο που χρειάζεται ειδική φροντίδα και που εσείς πιθανότατα θα διστάζετε να αγγίξετε. Μην ανησυχείτε! Ακολουθούν μερικά tips για την σωστή περιποίηση της συγκεκριμένης περιοχής!

Κολόβωμα με τσιμπιδάκι

1.Αέρα! Το κολόβωμα θα ξεραθεί, θα κλείσει και θα πέσει γρηγορότερα εάν το εκθέτετε στον αέρα. Αφήνετε το μικρούλι σας γυμνό για όσο περισσότερο γίνεται (ευτυχώς είναι καλοκαίρι!) και μην σκεπάζετε το συγκεκριμένο σημείο με την πάνα.

2.Πλύσιμο. Με βαμβάκι και ζεστό νερό (ή και οινόπνευμα αν σας το συστήσει ο γιατρός σας) καθαρίστε ταμποναριστά την περιοχή και τις πτυχές γύρω της. Τέλος, σκουπίστε ταμποναριστά με ένα στεγνό βαμβάκι ή πετσετάκι φροντίζοντας να στεγνώσει εντελώς.

3.Τέλος, όταν το κολόβωμα πέσει, είναι πιθανό να αφήσει πίσω του σημεία με αίμα, μιας και η πληγή δεν θα έχει κλείσει εντελώς. Καθαρίζετε και στεγνώνετε καθημερινά την περιοχή, ως άνωθεν, μέχρι να κλείσει.

Μάθετε κι αυτό!

Τα σχήματα που έχει ο αφαλός απορρέουν από το πόσο τραβήχτηκε ο ομφάλιος λώρος όσο το μωρό βρισκόταν στην μήτρα. Έτσι εάν ο λώρος ήταν κοντός ή είχε τυλιχθεί γύρω από το μωρό ο αφαλός θα προεξέχει. Εάν δεν έχει ασκηθεί καθόλου πίεση θα είναι μέσα, ενώ αν ασκήθηκε μέτρια πίεση τότε θα βρίσκεται στο επίπεδο του δέρματος της κοιλιάς. Όπως κι αν έχουν , όμως, τα πράγματα το πιθανότερο όλων είναι πως με την πάροδο των χρόνων ο «πεταχτός» αφαλός που τόσο σας φοβίζει να μαζευτεί προς τα μέσα!