Γιατί η αγκαλιά ηρεμεί τα μωρά;

Γιατί η αγκαλιά ηρεμεί τα μωρά;

Αποδείχθηκε επιστημονικά ο λόγος που τα μωρά ηρεμούν στην αγκαλιά μας. Θέλετε να μάθετε ποιος είναι;

«Άστο να κλάψει για να μάθει» έλεγαν παλιά. «Μην το παίρνεις αγκαλιά αμέσως μόλις κλαίει, θα το κακομάθεις» σου λέει ακόμα η πεθερά σου. Όμως η τακτική του ελεγχόμενου κλάματος είναι επικίνδυνη και μπορείς να διαβάσεις εδώ μια πληθώρα από λόγους. Αντίθετα, η αγκαλιά είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε ένα μωρό. Ένα δώρο στοργής, ζεστασιάς και αγάπης...

Μάλιστα έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πως η αγκαλιά και το λίκνισμα είναι το αντίδοτο στις ανησυχίες των μωρών. Πιο συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology» το ρυθμικό κούνημα ρίχνει τους καρδιακούς τους παλμούς, κάτι που αποδίδεται στην ακούσια ενεργοποίηση των μηχανισμών ανίχνευσης κίνησης του νευρικού συστήματος, οι οποίοι ελέγχονται από την παρεγκεφαλίδα του εγκεφάλου.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη του Εγκεφάλου «RIKEN», στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Εκεί οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν πως όταν έπιαναν τα μικρά από το σβέρκο κουνώντας τα ελαφρά και τα σήκωναν από το έδαφος, τότε εκείνα ηρεμούσαν. Αυτή η κίνηση είναι κάτι που γίνεται από τα περισσότερα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, προκειμένου να μεταφέρουν τα μωρά τους σε ασφαλή φωλιά ή να τα μετακινήσουν για οποιονδήποτε λόγο.

«Αυτή η ήρεμη και ακούσια αντίδραση των μικρών ποντικών» εξηγεί η δρ. Κούμι Κουρόντα, επικεφαλής της μελέτης «είναι παρόμοια με εκείνη των μωρών και βοηθά τον φροντιστή στον δύσκολο ρόλο του. Η κατανόηση αυτής τους της συμπεριφοράς μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στον τρόπο που οι γονείς διαχειρίζονται το έντονο κλάμα των παιδιών τους, μιας και δυστυχώς αυτό αποτελεί τον πιο συχνό παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης του Συνδρόμου Ανατάραξης Μωρού».