Έκρηξη πάνας

Έκρηξη πάνας

Τι γίνεται όταν η πάνα του ξεχειλίζει και το περιεχόμενο λερώνει την πλατούλα του;

Με το συγκεκριμένο θέμα είχα ένα μικρό προβληματάκι και όχι δεν ήταν το δύσοσμο περιεχόμενό του. Ήταν ότι στην ελληνική γλώσσα δεν έχουμε εφεύρει έναν όρο που να περιγράφει την όχι και τόσο σπάνια περίπτωση του να ξεχειλίσει μια πάνα λερώνοντας την πλάτη και τα πόδια του μωρού (και ενίοτε το πάτωμα, τους τοίχους και ό,τι άλλο βρεθεί σε ακτίνα βολής).

Φαίνεται πως όλες οι μαμάδες που γνωρίζω έχουν τα τέλεια παιδιά. Ή –για να το πω καλύτερα- φαίνεται πως όλες οι μαμάδες που γνωρίζω είναι τόσο τέλειες που σκύβουν το κεφάλι και καθαρίζουν αγόγγυστα χωρίς να ζητούν η μία από την άλλη συμβουλές από φόβο μη χαλάσουν την εικόνα που χτίζουν για τα καμάρια τους. Συνεπώς, αυτό που για τις μαμάδες του εξωτερικού είναι ένα ξεκαρδιστικά αηδιαστικό «diaperblowout» στην Ελλάδα είναι ένα θέμα ταμπού για το οποίο καμία δεν μιλάει.

Έτσι κι εγώ χρειάστηκε να το μάθω με τον δύσκολο τρόπο, να έρθω με άλλα λόγια αντιμέτωπη με μία «έκρηξη πάνας». Όπως καταλαβαίνετε με βρήκε απροετοίμαστη! Πως έγινε αυτό; Από πού βγήκαν όλα αυτά; Μπορεί ένα τόσο δα μωρό να έχει τόσο μεγάλη παραγωγή;!

Άφησα τα ερωτήματα αναπάντητα, καθάρισα και έπειτα μπήκα να ερευνήσω (στα αγγλικά φυσικά γιατί, είπαμε, στην Ελλάδα τηρούμε σιγήν ιχθύος). Ορίστε τι ανακάλυψα:

-Τι είναι η «έκρηξη πάνας»;

Μετά την γέννηση τα μωρά αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν διάφορες λειτουργίες που μέχρι πρότινος είχε αναλάβει για χάρη τους ο πλακούντας. Ωστόσο, το πεπτικό και απεκκριτικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα με αποτέλεσμα μερικές φορές να έχουν ξαφνικές και «βίαιες» κενώσεις λεπτόρρευστης υφής δεν μπορούν να συγκρατηθούν από την πάνα.

-Ποια μωρά έχουν συχνότερες «εκρήξεις»;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Journal of Pediatric Gastroenterology (ναι, ναι, έχουν γίνει και έρευνες επί του θέματος), τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν συχνότερες «εκρήξεις», αφού το γάλα φόρμουλας έχει την τάση να δημιουργεί πιο σφιχτές κενώσεις. Επίσης, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά, φαίνεται πως τα μωρά με αυξημένο βάρος  έχουν συχνότερα «ατυχήματα».

-Είναι επικίνδυνες;

Όχι! Είναι πέρα για πέρα φυσιολογικές. Μάλιστα, τα μαλακά κόπρανα είναι σημάδι ότι το μωρό σας ενυδατώνεται σωστά, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε πως, όχι μόνο οι εν λόγω «εκρήξεις» δεν είναι επικίνδυνες, αλλά ότι ίσως και να αποτελούν ένδειξη υγιούς ανάπτυξης.

-Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις «εκρήξεις πάνας»;

Απολύτως τίποτα! Εάν το μικρό σας πρόκειται να έχει ένα τέτοιο «ατυχηματάκι» θα το έχει. Εσείς το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να λάβετε τα μέτρα σας ώστε να εξασφαλίσετε ότι η πάνα θα συγκρατήσει ό,τι πρέπει να συγκρατήσει.

1. Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες πάνες. Αυτή είναι μια πρακτική συμβουλή, η πρώτη που δίνουν οι μαμάδες που έρχονταν συχνά αντιμέτωπες με «εκρήξεις πάνας». Ο λόγος είναι ότι έχουν καλύτερη εφαρμογή και δεν είναι εύκολο να υπάρξει διαρροή.

2. Εάν, ωστόσο, επιμένετε στις πάνες μιας χρήσης, σας έχω βρει ένα πολύ καλό κόλπο! Κατά την αλλαγή απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα (με το δάχτυλο, όχι με την χούφτα) βαζελίνης κατά μήκος του ελαστικού στην περιοχή της μέσης. Θα δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό ένα στεγανό που θα συγκρατήσει τα πάντα με έναν τρόπο μαγικό (τουλάχιστον 7 στις 10 φορές).

Διαβάστε εδώ πως θα φτιάξετε την δική σας φυσική βαζελίνη.

3. Φορέστε στο μικρό μας φορμάκια που δένουν στο καβάλο, αφού αυτά θα συγκρατήσουν την πάνα στην θέση της. Φροντίστε ωστόσο να είναι χαλαρά στον λαιμό ή να διαθέτουν λαιμόκοψη με κουμπιά, αφού μετά το ατύχημα δεν θα θέλετε να περάσετε τα λερωμένα σημεία από το πρόσωπο του παιδιού σας.