Happy Baby

Το παιδάκι σας χαίρεται με πολλούς τρόπους

Σημάδια ενός χαρούμενου μωρού

Πιθανότατα έχετε ήδη μάθει τα σημάδια και τους ήχους ενός δυσαρεστημένου μωρού. Ποια είναι, όμως, εκείνα που υποδηλώνουν ευχαρίστηση και πως θα τα αναγνωρίσετε χωρίς να σας γεννάτε καμία απορία για το αντίθετο;

  • Νεογέννητο: Μπορεί να είναι παράξενο να του χαμογελάτε και του κάνετε αστεία και εκείνο να σας κοιτάει με ένα κενό, μισοκοιμισμένο βλέμμα, αλλά αυτό είναι καλό σημάδι. Στο στάδιο αυτό, τα μωρά δεν έχουν ακόμη την δυνατότητα να εκφράσουν θετικά συναισθήματα, παρά μόνο δείχνοντας γαλήνια. Εάν, λοιπόν, σας «καρφώνει» με το ήρεμο, γλαρωμένο και ανέκφραστο βλέμμα του, είναι σαν να φωνάζει: Η ζωή είναι ωραία! Συνεχίστε ό,τι κάνετε, αφού το πρόσωπο και ο ήχος της φωνής σας το ευχαριστούν και το ανακουφίζουν.
  • 0 με 3 μηνών: Στο στάδιο αυτό ένα μωρό αισθάνεται χαρούμενο όταν απαντώνται οι βασικές του ανάγκες: ανταποκρίνεστε στο κλάμα του, το ταΐζετε, του αλλάζετε πάνες και το νανουρίζετε γλυκά. Ωστόσο, το να ξαπλώνει το μικρούλι σας το σωματάκι του στα χέρια σας, χωρίς να κυρτώνει την πλάτη, είναι ένα ακόμα σημάδι πως νιώθει άνετα.
  • shutterstock 756358631 με 3 μηνών: Κάπου ανάμεσα στις 4 με 10 πρώτες εβδομάδες ζωής, το μωράκι σας θα σκάσει το πρώτο του αυθόρμητο χαμόγελο. Μέχρι τώρα, το μωράκι σας χαμογελούσε αντανακλαστικά ή ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανακούφισης. Τώρα, όμως, αντιδρά με χαμόγελο σε κάτι που εσείς ή κάποιος άλλος του κάνετε!
  • 3 με 6 μηνών: Τα πράγματα σιγά σιγά θα γίνουν πιο διασκεδαστικά, καθώς το καμάρι σας θα περάσει από τα χαμόγελα στο ξεκαρδιστικό γέλιο. Τι θα συμβεί τότε; Θα έχει έρθει η ώρα για να δεθείτε ποιοτικά μαζί του! Πειράξτε το ελαφρά, κάντε αστείους ήχους ή φατσούλες και, γενικά, εκπλήξτε το. Τα μωρά τρελαίνονται όταν αντικρίζουν κάτι που δεν περιμένουν και που, εννοείται, δεν τα τρομάζει. Δοκιμάστε το all time classic παιχνίδι «αμπού-τσα» σε διάφορες παραλλαγές και καταλάβετέ το εξ απήνης κάθε φορά.
  • 4 με 6 μηνών: Στην αρχή, οι προσπάθειες ομιλίας του θα ακούγονται απλώς σαν μία αλληλουχία συμφώνων. Πολύ κατατοπιστικές, ε; Κι όμως, είναι! Σε αυτήν την φάση το μωρό αναπαράγει ήχους που έχει ξεσηκώσει από εσάς, ενώ, παράλληλα μιμείται την τονικότητά σας. Έτσι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, μπορεί και επικοινωνεί τα συναισθήματά του και προφορικά. Για παράδειγμα, το να μπλαμπλαδίζει το μικρούλι σας σε ολοένα και αυξανόμενη ένταση, δείχνει ενδιαφέρον ή εκφράζει ευχαρίστηση για κάποια αλληλεπίδρασή μαζί σας.
  • 12 με 18 μηνών: Εκεί γύρω στον πρώτο χρόνο ζωής τα μωρά αποκτούν αίσθηση του χιούμορ. Έτσι, προσπαθώντας να κάνουν εσάς να γελάσετε τοποθετούν μία πάνα στο κεφάλι ή μιλούν με το ποτηράκι τους. Αισθάνονται χαρούμενα και προσπαθούν να το μεταδώσουν. Ακόμα κι αν αυτό που σκαρφίζεται το μικρούλι σας σας φαίνεται χαζό, μην ξεχνάτε πως η αίσθηση του χιούμορ αποτελεί ένα ακόμη θέμα ανάπτυξης και γι’ αυτό είναι σημαντικό να την ενθαρρύνετε. «Κοίτα, ο μπαμπάς προσπαθεί να φορέσει ένα παιδικό παπούτσι. Χα χα χα»!