«Και το όνομα αυτού…?!»

Βρείτε το όνομα του παιδιού σας

Τις θερμές εποχές του χρόνου πραγματοποιούνται οι περισσότερες βαφτίσεις. Εάν, λοιπόν, κι εσείς έχετε προγραμματίσει το συγκεκριμένο μυστήριο για τους προσεχείς μήνες αλλά ακόμα δεν γνωρίζετε τι όνομα να δώσετε, σας βοηθάμε να διαλέξετε!

Του παππού ή του πεθερού;

Το ελληνικό έθιμο επιβάλλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων και κατά σειρά και προτίμηση των γονιών του πατέρα. Ομηρικοί καυγάδες έχουν στηθεί από οικογένειες που προσπαθούν να συμφωνήσουν ποιος παππούς ή γιαγιά έχει προτεραιότητα. Πόσα αμέτρητα κεφάλια, άλλωστε, γυρίζουν στο όνομα «Μαρία», «Κατερίνα», «Γιώργος» ή «Γιάννης», επειδή οι οικογένειες συνηθίζουν να κληρονομούν τα ονόματα!

Ωστόσο, παρότι στη χώρα μας η παράδοση αυτή της ονοματοθεσίας είναι ακόμα ισχυρή, υπάρχουν πολλοί γονιοί «επαναστάτες» που αποφασίζουν, «σπάζοντας» την παράδοση, να διαλέξουν τα ονόματα της αρεσκείας τους για τα παιδιά τους. Επίσης, υπάρχουν οι εξαιρέσεις εκείνων των παππούδων που αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά τους να διαλέξουν το όνομα των εγγονών, είτε γνωρίζοντας ότι το όνομά τους δεν είναι ωραίο είτε γιατί πάνω απ΄ όλα μετράει η αγάπη τους και όχι το όνομά τους.

Εάν, λοιπόν, ούτε εσείς θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση, δεν μένει παρά να το ανακοινώσετε. Μετά από μερικές κραυγές απελπισίας, μερικές ώρες ψεύτικης αρρώστιας και μερικές μέρες μούτρων, θα είστε ελεύθεροι να κάνετε την δική σας επιλογή!

 Η συμβουλή μας
Το τι θα κάνετε με το όνομα του παιδιού σας αλλά και το ποιον θα τιμήσετε ονομάζοντάς το είναι μια προσωπική υπόθεση κάθε οικογένειας. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε συμφωνία, βρείτε μια μέση λύση, δίνοντας δύο ονόματα στο παιδί ή, αν είναι δυνατόν, δίνοντας ένα σύνθετο όνομα που θα συμψηφίζει δύο επιμέρους. Ακόμη, να θυμάστε πως οι σχέσεις των ανθρώπων με τα χρόνια αλλάζουν. Αν λοιπόν καταλήξετε να δώσετε στο παιδί σας το όνομα ενός φίλου ή του κουμπάρου και για κάποιο λόγο οι σχέσεις σας ψυχρανθούν, το παιδί θα έχει ένα όνομα που συνεχώς θα σας θυμίζει δυσάρεστα πράγματα... Επιλέξτε προσεκτικά!

Πώς να διαλέξετε!

Κι αφού αποφασίσατε ότι δεν θα κάνετε τη χάρη στους παππούδες βρίσκεστε ξανά στο δίλημμα: τι όνομα να δώσουμε στο βλαστάρι μας;

shutterstock 82288504

Αρχικά, αυτό που είναι σημαντικό να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να φτάσετε στα άκρα για το όνομα. Κάντε μια μικρή υποχώρηση και καταλήξτε σε μια ικανοποιητική μέση λύση!Πώς; Με απλούς τρόπους:

  • Αρχίστε κάνοντας ερωτήσεις όπως αν θα το ονομάσετε προς τιμήν κάποιου, αν θα έχει δύο ονόματα, αν το όνομα θα είναι μικρό ή πολυσύλλαβο ώστε σιγά-σιγά να αποκλείετε πράγματα και να καταλήγετε κάπου.
  • Κάντε από μια λίστα ο καθένας από τους γονείς με τα αγαπημένα σας ονόματα, ας πούμε από 10 και μετά συγκρίνετε τις λίστες. Μπορεί να διαπιστώσετε πολλά κοινά και το πρόβλημα να λυθεί γρηγορότερα. Αν δεν έχετε τίποτα κοινό ανταλλάξτε λίστες και σβήστε ο καθένας αυτά που δεν σας αρέσουν (με βάση λογικά επιχειρήματα!!) κρατώντας αυτά που προτιμάτε. Σίγουρα θα καταλήξετε σε κάτι ή ενώ προσπαθείτε μπορεί ένα όνομα-αουτσάιντερ να προκύψει που να αρέσει και στους δύο.
  • Πάρτε τη γνώμη ενός τρίτου. Φίλοι και συγγενείς μπορούν να σας δώσουν καλές ιδέες για ονόματα αλλά και σοβαρά επιχειρήματα για απορρίψετε μερικά. Σημειώστε τα σε μια λίστα και συζητήστε τα με το σύντροφό σας.

SOS Tip!
Αν καταλήξετε στο να διαλέξετε παράξενο όνομα για το παιδί σας βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει προσεκτικά τις κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι μεγάλο «φορτίο» για ένα παιδί να στιγματιστεί η παιδική του ηλικία επειδή οι γονείς του είχαν την εξωφρενική ιδέα να το βαφτίσουν «Αφροξυλάνθη»! Κανένας γονιός, επίσης, δεν θα ήθελε να παρενοχλείται το παιδί του στο σχολείο γιατί έχει αστείο όνομα ή παρατσούκλι.

Κάντε κλικ!

http://www.babynamesworld.com


Αυτό το ξέρατε;

Πώς διάλεγαν όνομα στην ελισαβετιανή Αγγλία; Πώς δίνουν όνομα στο παιδί μουσουλμάνοι και εβραίοι; Πώς είθισται να βαφτίζουν τα παιδιά τους οι άλλοι Ευρωπαίοι; Σας παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

  • Ευρώπη

Αν είχατε γεννηθεί στην Ελισαβετιανή Αγγλία ( 1558-1603) θα βαφτιζόσασταν από τους γονείς σας μερικές μέρες μετά τη γέννηση σας. Όπως πολλά νεογέννητα της εποχής θα είχατε πάρει το όνομα του νονού σας, που θα έπρεπε να είναι από υψηλότερη κοινωνική τάξη. Τα συνηθισμένα ονόματα της εποχής ήταν Elizabeth, Anne, Joan, Margaret, Alice, Mary, and Agnes για τα κορίτσια, John, Thomas, William, Richard, and Robert για τα αγόρια.

Οι Γάλλοι συχνά επιλέγουν το μεσαίο όνομα του παιδιού τους να είναι των παππούδων ενώ χρησιμοποιούν και των δύο γιαγιάδων για τα κορίτσια και τα δύο των παππούδων για τα αγόρια. Οι Ισπανοί, γνωστοί για την αγάπη τους στις παραδόσεις κάνουν ό,τι και οι Έλληνες, το πρωτότοκο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από τη μεριά του πατέρα, ενώ το πρωτότοκο αγόρι του παππού πάλι από τη μεριά του πατέρα.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνηθίζεται τα αγόρια να παίρνουν το όνομα του πατέρα μαζί με το επίθεμα «Jr.» για να ξεχωρίζουν ή τα κορίτσια το όνομα της μητέρας.

  • Αμερική

Για τους Χαβανέζους το όνομα τους, το «Inoa», όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Σύμφωνα με την παράδοσή τους πιστεύουν ότι οι θεοί των προγόνων τους θα στείλουν μυστικά σε κάποιο μέλος της οικογένειας του αγέννητου μωρού ένα όνομα. Αναζητούν λοιπόν για σημάδια-όνειρα, ώστε να ονομάσουν το μωρό, αλλιώς θεωρούν ότι το παιδί θα έχει πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το όνομα του παιδιού επιλέγεται για να εξευμενιστούν τα κακά πνεύματα.

Οι Αφροαμερικανοί έχουν, επίσης, τη δικές τους συνήθειες. Την εποχή της δουλείας χρησιμοποιούσαν ονόματα που δεν συνήθιζαν οι λευκοί όπως για παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία (Δάφνη, Απόλλων κτλ). Επίσης μυστικά έδιναν στα παιδιά τους τα ονόματα των προγόνων τους για να διατηρήσουν την κληρονομιά τους. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των σκλάβων τους έδιναν ονόματα από τη Βίβλο για να τους εκχριστιανίσουν. Όταν η δουλεία καταργήθηκε οι Αφροαμερικανοί υιοθέτησαν πολλά ονόματα λευκών που τους ήταν απαγορευμένα. Τη δεκαετία του 60 άρχισαν να αναζητούν μοναδικά ονόματα και επέστρεψαν στις ρίζες τους δανειζόμενοι ονόματα είτε αφρικανικής είτε μουσουλμανικής προέλευσης όπως Μωχαμέτ, Χασάν και Αλί για τα αγόρια ή Shawana, Naajila και Malaika για τα κορίτσια.

Η θρησκεία παίζει ρόλο!

Σύμφωνα με την παράδοσή τους οι μουσουλμάνοι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί την ημέρα της γέννησης ή την έβδομη μέρα από τη γέννηση, δηλαδή στην τελετή της «Aqeeqah», που συνοδεύεται από σφάξιμο αρνιού ή κατσίκας. Είναι σημαντικό για τους μουσουλμάνους το όνομα του παιδιού να είναι καλό και να έχει κάποια σημασία. Τα αγόρια των Εβραίων παίρνουν το εβραϊκό τους όνομα στην τελετή της περιτομής τους, το «Bris», που λαμβάνει χώρα 8 μέρες μετά τη γέννησή τους. Τα κορίτσια βαφτίζονται 8 με 15 μέρες μετά τη γέννηση σε μια τελετή που περιλαμβάνει τη δημόσια ανάγνωση της Torah και ευχών. Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι το όνομα του παιδιού πρέπει να είναι κάποιου αξιοσέβαστου προσώπου που το παιδί πρέπει να του μοιάσει μεγαλώνοντας.

Ονόματα διασήμων...παιδιών!

  • Brooklyn Joseph, Romeo James και Cruz David είναι τα ονόματα των υιών του David και της Victoria Beckham, ενώ Harper ονομάζεται το κοριτσάκι τους.
  • Suri Cruise ονομάζεται το κοριτσάκι του Tom Cruise και της Katie Holmes, που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, επειδή βάφεται και φοράει τακούνια!
  • Coco Riley Arquette είναι το όνομα που έδωσε η «Μόνικα» (Courtney Cox) από τη γνωστή σειρά «Φιλαράκια» στη μοναχοκόρη της.
  • Lourdes Maria Ciccone Leon είναι το πλήρες όνομα της κόρης της Madonna και του χορευτή Carlos Leon ενώ Apple Blythe Alison Martin είναι η πρωτότοκη κόρη της ηθοποιού Gwyneth Paltrow και του τραγουδιστή Chris Martin.
  • Hazel Patricia και Phinnaeus Walter είναι τα ονόματα των διδύμων παιδιών που απέκτησε η Julia Roberts με τον πρώην σύζυγό της, Danny Moder.
  • Caspar Vaughn είναι το όνομα που έδωσε το γνωστό μοντέλο Claudia Schiffer στο γιο που απέκτησε με τον Matthew Vaughn.
  • Rumer Glenn, Scout LaRue και Tallulah Belle είναι τα ονόματα των κοριτσιών που απέκτησε ο Bruce Willis όσο ήταν παντρεμένος με τη Demi Moore.

Διαγωνισμός!

Ακόμα κι αν δεν έχετε επιλέξει ακόμα όνομα για το μικρό σας, το σίγουρο είναι ότι στην βάφτιση θα χρειαστείτε μαρτυρικά. Κερδίστε 30 μαρτυρικά από το parentips και το Sugarplum Eventi δηλώνοντας συμμετοχή στον διαγωνισμό μας. Πατήστε εδώ. Λήξει 20/04/15 στις 12:00.