Πιθανές αιτίες για το ασταμάτητο κλάμα του μωρού σας
Με τον καιρό θα μάθετε να αναγνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους κλαίει το μωρό σας, ακόμα και όταν σας είναι δύσκολο να το ηρεμήσετε. Πριν όμως φτάσετε σε αυτό το επίπεδα, έχετε πρόχειρη την παρακάτω λίστα με πιθανές αιτίες, αν δεν μπορείτε με κανέναν από τους συνηθισμένους σας τρόπους να το καθησυχάσετε.
Πεινάει. Ένας από τους κυριότερους λόγους που κλαίνε τα μωρά είναι επειδή θέλουν να τραφούν. Ωστόσο, το κλάμα είναι η τελευταία ένδειξη πείνας. Διαβάστε το άρθρο μας «Πότε πεινάει ένα μωρό» και ταΐστε το πριν αρχίσει να κλαίει, ώστε να γλιτώσετε και από άλλα πιθανά προβλήματα, όπως η κατάποση αέρα και το λάθος πιάσιμο της θηλής.
Είναι άρρωστο. Εάν το μικρό σας είναι άρρωστο, τότε είναι λογικό να παραπονιέται αφού ενοχλείται από τα συμπτώματα της ασθένειας. Βέβαια, ακόμα κι αν το μωράκι σας αναρρώνει από κάποια ασθένεια, είναι πιθανό να συνεχίζει να γκρινιάζει, μιας και κάποια συμπτώματα μπορεί να μην έχουν υποχωρήσει τελείως. Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και αναζητήστε βοήθεια αν η κατάσταση του μωρού επιδεινωθεί. Διαβάστε τις συνηθέστερες ενδείξεις ασθενείας στα μωρά στο άρθρο μας «Ενδείξεις ασθενείας για μωρά»
Έχει λερωθεί. Ελέγξτε εάν το μικρό σας χρειάζεται αλλαγή πάνας. Ακόμα, ρίξτε μια ματιά στο περιεχόμενο της πάνας, καθώςτο χρώμα των ούρων και τα κόπρανα (χρώμα, οσμή, υφή συχνότητα) σας δείχνουν αν είναι καλά στην υγεία του. Διαβάστε περισσότερα για το τελευταίο στο άρθρο μας «Όσα λέει η πάνα του».
Υποφέρει από κολικούς. Το διαρκές κλάμα, που είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσετε, συνδέεται συχνά με κολικούς. Διαβάστε πως θα το ανακουφίσετε στα άρθρα μας «Κολοκοί: The basics» και «Κολικοί: Ανακούφιση τώρα».
Βγάζει δόντια. Γύρω στους 6 μήνες τα μωρά συνήθως βγάζουν το πρώτο τους δοντάκι. Για τα περισσότερα είναι μια αρκετά επίπονη διαδικασία που συνοδεύεται από μπόλικη γκρίνια. Εάν τα ούλα του είναι κόκκινα, τα μαγουλά του μοιάζουν αναψοκοκκινισμένα, δείχνει ευερέθιστο, βάζει τα πάντα στο στόμα του […] ίσως η πρώτη λευκή κορυφή να μη αργήσει να φανεί. Ανακουφίστε το δίνοντας του ένα μασητικό παιχνίδι, τρίβοντας τα ούλα του και, γενικά, ακολουθώντας τις συμβουλές που θα βρείτε στο άρθρο μας «Ανακούφιση από τον πόνο στα ούλα».
Ζεσταίνεται ή κρυώνει. Μήπως είναι πολύ ζεστά ντυμένο; Μήπως το δωμάτιο είναι κρύο; Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας στο σβέρκο του για να καταλάβετε τι από τα δύο μπορεί να συμβαίνει. Στη πρώτη περίπτωση αφαιρέστε κάποια ρούχα για να το ηρεμήσετε. Στην δεύτερη, ανεβάστε τη θερμοκρασία, κρατήστε το αγκαλιά, σκεπάστε το με μια κουβέρτα, φασκιώστε το ή ντύστε το με μία ακόμα στρώση ρούχων.
Πρέπει να ρευτεί. Το τέντωμα της πλάτης σημαίνει πολλές φορές ότι το μικρό σας χρειάζεται να ρευτεί για να ανακουφιστεί από τον εγκλωβισμένο αέρα. Για να το βοηθήσετε, γύρτε το πάνω από τον ώμο σας και χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη. Εναλλακτικά μπορείτε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα στο χέρι ή στο γόνατό σας και να του τρίψετε την πλατούλα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Γκρρ…μόσχος!».
Είναι κουρασμένο. Κλείστε για λίγο τα φώτα του δωματίου ή μεταφέρετε το μωρό στο περιβάλλον και υπό τις συνθήκες που έχει συνηθίσει να κοιμάται για να διαπιστώσετε αν είναι κουρασμένο. Βέβαια, αν είναι υπερβολικά κουρασμένο θα δυσκολευτείτε να το ηρεμήσετε για να αποκοιμηθεί, συνεπώς την επόμενη φορά καλό είναι να το βάλετε για ύπνο με τα πρώτα σημάδια της νύστας (γλαρώνει, μειώνονται τα αντανακλαστικά του).
Αναζητά την προσοχή σας. Μέχρι τους πρώτους 6 μήνες το μωρό δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ξεχωριστή οντότητα από εσάς, γι’ αυτό και δεν υπάρχει περίπτωση το κλάμα του να είναι μια προσπάθεια να σας «χειραγωγήσει». Εάν, λοιπόν, κλαίει πιο δυνατά καθώς το πλησιάζετε ή στρέφει τα χεράκια του προς τα εσάς είναι πολύ πιθανό να αναζητά την ανακούφιση που του προσφέρει η αγκαλιά, η ζεστασιά και η παρουσία σας. Μιλήστε του, τραγουδήστε του ή πάρτε το αγκαλιά γυμνό για επαφή δέρμα με δέρμα.