7 Τρόποι να Αναπτύξετε και να Ενισχύσετε την Ομιλία του

Ενισχύστε την Ανάπτυξη της Ομιλίας του με 7 Τρόπους

Ενισχύστε την Ανάπτυξη της Ομιλίας του με 7 Τρόπους

Η αδελφή μου μίλησε όταν ήταν μόλις 7 μηνών. Εγώ άργησα πολύ περισσότερο. Μου έλεγαν οι γονείς μου:

«Λενάκι, πές μαμά»

Και μεμιάς πεταγόταν η Λία και τα έλεγε όλα:

«Μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά, νονός, νονά, θεία».

Που να σταυρώσω λέξη η καημένη!

Βλέπετε, όσο σημαντικά κι αν είναι τα γονίδια για την γλωσσική ανάπτυξη, όταν το άμεσο περιβάλλον περιλαμβάνει έναν παράγοντα τόσο εχθρικό, τι να σου κάνουν κι αυτά; Γι’ αυτό και σήμερα θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε 7 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τον προσοφρικό λόγο στα μικρά παιδιά.

1) Περιγράψτε τους τα πάντα

Ξεκινήστε να μιλάτε στα παιδιά σας από την πρώτη ημέρα. Περιγράψτε τους τι κάνετε κάθε στιγμή (βγάζουμε την πάνα, την διπλώνουμε και την πετάμε στα σκουπίδια κοκ). Μεγαλώνοντας μιλήστε τους για ότι βλέπετε, ότι σκέφτεστε, ότι προγραμματίζετε. Κυρίως μιλήστε του για ό,τι μοιάζει να το ενδιαφέρει.

2) Κάντε ερωτήσεις

Ακόμα κι αν δεν μπορεί ακόμη να απαντήσει, χρησιμοποιήστε έναν ξεκάθαρα ερωτηματικό τόνο για να υποδηλώσετε ότι πρόκειται για ερώτηση και πως απαιτείται κάποια απάντηση.

3) Αφηγηθείτε ιστορίες

Με αφορμή κάποιο αντικείμενο ή πρόσωπο ξεκινήστε να αφηγείστε μια ιστορία ώστε να ενεργοποιήσετε την φαντασία του.

4) Να είστε θετικοί

Ο λόγος και η ομιλία δεν είναι μια διαδικασία στην οποία ο γονιός δίνει διαταγή και το παιδί ανταποκρίνεται. Κάντε την αστεία και ενδιαφέρουσα. Αντιμετωπίστε την σαν να είναι παιχνίδι!

5) Αποφύγετε να μιλάτε σαν μωρό

Όσο κι αν σας αρέσει, αποφύγετε να μιλάτε σαν μωρό. Χρησιμοποιήστε λόγο απλό, καθαρό και κανονικό.

6) Κάντε χειρονομίες

Τα μωρά ξεκινούν να επικοινωνούν με χειρονομίες πολύ πριν πουν την πρώτη τους λέξη. Στο εξωτερικό είναι ολόκληρη τάση να διδάσκουν στα μωρά τους να επικοινωνουν εξωλεκτικά. Στην Ελλάδα το παραπάνω το βλέπουμε περισσότερο με τραγούδια-παιχνίδια τύπου «πλάθω κουλουράκια» και «μια ωραία πεταλούδα». Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι ένα: όταν μιλάτε στο παιδί σας φροντίστε να εκφράζεστε με ολόκληρο το σώμα σας για καλύτερη επικοινωνία.

7) Σταματήστε και ακούστε

Δώστε στο μικρό σας τον χρόνο και την ευκαιρία να ανταποκριθεί. Πολλές φορές από το να μιλάτε ακατάπαυστα αρκεί να σωπαίνετε και να ακούτε προσεκτικά.