10 βασικές πληροφορίες για τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας
Ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το νεογέννητο μωρό σας και νιώθετε περίεργα μπροστά στο άγνωστο; Αρκεί να γνωρίζετε 10 βασικά πράγματα για να αποφύγετε το άγχος των πρώτων ημερών και όλα θα γίνουν όπως τα ονειρευόσαστε!
- Μπορεί να μοιάζει λίγο… αστείο στην αρχή καθώς ενδέχεται το κεφαλάκι του να είναι λίγο μακρύτερο εξαιτίας της πίεσης κατά τον τοκετό ή να έχει πολλά μαλλιά ή τρίχες. Ωστόσο σε λίγο καιρό θα είναι το πιο χαριτωμένο μωρό του κόσμου!
- Μην περιμένετε χαμόγελα επιβράβευσης μέχρι τις 6 εβδομάδες. Μπορεί να νιώθετε ότι σας εξουθενώνει σωματικά και συναισθηματικά το γεγονός ότι κάνετε τα πάντα και εκείνο συνεχώς διαμαρτύρεται αλλά έχετε κατά νου ότι οι προσπάθειές σας δεν πάνε χαμένες. Παρόλο που μπορεί να μην μπορεί να χαμογελάσει ακόμα, νιώθει άνετα μαζί σας, του αρέσει να το κρατάτε αγκαλιά και δένεται μαζί σας σιγά –σιγά.
- Κάντε μπάνιο το μωρό σας χρησιμοποιώντας σφουγγάρι μέχρι να πέσουν τα υπολείμματα του ομφάλιου λώρου και να δώσουν τη θέση τους στον ομφαλό. Αν διατηρείτε το σημείο στεγνό θα πέσει γρηγορότερα, συνήθως εντός δύο εβδομάδων. Ακόμα και αν τρέξει λίγο αίμα μην ανησυχήσετε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η φροντίδα του αφαλού»
- Μπορεί να σας ανησυχούν τα μαλακά σημεία (κρανιακές πηγές) στο κεφαλάκι του αλλά δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε υπερβολικά. Απλώς φροντίστε να μην το αγγίζετε ή όταν χρειάζεται να το αγγίξετε (για παράδειγμα όταν το λούζετε) να το κάνετε πολύ απαλά.
- Τα νεογέννητα χρειάζεται να τρώνε κάθε δύο ή τρεις ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να του επιβάλλετε κάποιο πρόγραμμα. Προσφέρετε το στήθος σας σύμφωνα με τα σημάδια πείνας του, αν και καλό θα ήταν να το ταΐσετε έτσι κι αλλιώς εάν έχει μείνει νηστικό για πάνω από 3 ώρες. Ο καλύτερος δείκτης για να καταλάβετε αν τρώει φάει αρκετά είναι το βάρος που παίρνει αλλά και οι πάνες που λερώνει. Το μέσο φυσιολογικό βρέφος βρέχει 5 με 6 πάνες την ημέρα. Για να καταλάβετε αν έχει χορτάσει δείτε τα σημάδια που σας στέλνει εδώ.
- Είναι φυσιολογικό να έχει μια ελαφριά ξηροδερμία, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα μετά από 9 μήνες στο αμνιακό υγρό. Δοκιμάστε να το ενυδατώσετε με μια υποαλλεργική λοσιόν χωρίς άρωμα αλλά και με μερικά ακόμα tips που θα βρείτε εδώ. Ενδέχεται, επίσης, να εμφανίσει κεγχροειδή ακμή εξαιτίας του παροδικού μπλοκαρίσματος των ιδρωτοποιών και των σμηγματογόνων αδένων, που εκκρίνουν σμήγμα για την ύγρανση του δέρματος. Φροντίστε να καθαρίζετε τα εν λόγω σημεία με βαμβάκι και ζεστό νερό και σύντομα το «πρόβλημα» θα γίνει παρελθόν.
- Δεν χρειάζεται να κλειστείτε στο σπίτι μέχρι να μεγαλώσει, άλλωστε μια βόλτα θα κάνει καλό και στους δυο σας. Φροντίστε να το ντύνετε καλά (υπολογίστε μια επιπλέον στρώση από αυτην που εσείς φοράτε) και μην ξεχνάτε το σκουφάκι του. Επίσης, προσέξτε να μην το εκθέτετε στον ήλιο, να μην το φέρνετε σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα κλειστά πολυσύχναστα μέρη. Αν έχει μεγαλύτερο αδερφάκι ή έρχεται σε επαφή με κάποιο νήπιο, ενημερώστε το πώς είναι καλύτερο να πιάνει τα ποδαράκια του μωρού αντί για το κεφαλάκι ή τα χεράκια του και, φυσικά, να έχει πλύνει καλά πιο πριν τα χέρια του.
- Τα μωρά επικοινωνούν κλαίγοντας. Με το κλάμα θα σας πει αν πεινάει, αν νυστάζει ή αν πονάει. Αρχικά μπορεί να σας φανεί λίγο ενοχλητικό αλλά σύντομα θα καταλαβαίνετε κάθε φορά τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας και θα ανταποκρίνεστε έγκαιρα στις ανάγκες του. Εάν θέλετε μερικά tipsγια να μάθετε να αποκωδικοποιείτε γρηγορότερα το κλάμα του διαβάστε το άρθρο «Γιατί κλαίει;».
- Κοιμάται πολύ αλλά με διακοπές. Τους πρώτους τρεις μήνες θα χρειαστεί να θυσιάσετε και εσείς αρκετές ώρες ύπνου καθώς το μωρό σας θα ξυπνάει συχνά για να φάει. Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται συνεχόμενα για 6 με 8 ώρες από τους 3 μήνες και μετά.
- Το πρώτο διάστημα που φροντίζετε το νεογέννητό σας, θα σας φανεί δύσκολο και πιθανόν να σας αγχώνει. Να θυμάστε ότι το διάστημα αυτό θα περάσει γρήγορα για αυτό παράλληλα φροντίστε να χαρείτε και τις όμορφες στιγμές. Σύντομα θα έχετε ένα μεγάλο μωρό στην αγκαλιά σας!