Πρόκειται να φέρετε σε λίγες μέρες το μωράκι σας στο σπίτι και ανησυχείτε για το πως θα αντιδράσει ο σκύλος ή η γάτα σας; Δείτε πως θα τα κάνετε φίλους από...κούνια!
Μπορεί το αγαπημένο σας σκυλάκι ή η γάτα σας να γίνει ο καλύτερος φίλος του νεοφερμένου μωρού σας; Ναι, και μάλιστα με πολύ θετικές προεκτάσεις, μιας και η επαφή με τα κατοικίδια ζώα προσφέρει συναισθηματικά πλεονεκτήματα και συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Αρκεί φυσικά η δική σας βοήθεια για να γίνει μια καλή αρχή σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Ακολουθήστε μερικά tips και θα δείτε πως άξιζε τελικά η προσπάθεια.
Κάντε τις απαραίτητες συστάσεις
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι να δώσετε στο ζωάκι σας να μυρίσει την κουβερτούλα ή κάποιο ρουχαλάκι του μικρού σας. Όταν το νέο μέλος της οικογένειας φτάσει τελικά στο σπίτι, είναι καλύτερο να μπείτε πρώτη και μόνη σας για να υποδεχτείτε το σκυλάκι ή τη γάτα σας ή να επιλέξετε να σας συντροφεύει ένας φίλος ώστε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κατοικίδιου. Όσον αφορά τις γάτες, αφήστε τις αρχικά να παρατηρούν το νέο μέλος αλλά πάντα από απόσταση.
Πιο περίπλοκη είναι η γνωριμία με το σκύλο σας:
- Αρχικά είναι καλύτερο κάποιος να συγκρατήσει το σκυλάκι σας με ένα λουρί ενώ εσείς θα καθίσετε σε μια καρέκλα, κρατώντας το μωρό και σκεπάζοντας το πρόσωπο του με το χέρι σας. Με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ότι προστατεύετε το νέο μέλος της οικογένειας και ταυτόχρονα εμποδίζετε το σκύλο να το δαγκώσει.
- Μην αφήσετε το μωρό σας στο πάτωμα αλλά ούτε και πάνω από το κεφάλι του σκυλιού σας γιατί έτσι μπορεί να το ενθαρρύνετε να πηδήξει.
- Μιλήστε στο σκύλο σας ήρεμα και χαϊδέψτε τον ώστε να νιώσει ασφάλεια.
- Αν δεν είναι επιθετικός (γρύλισμα, στρέφει τα αυτιά του προς τα πίσω, η ουρά κάτω κ.λπ.) επιτρέψτε του αργά να μυρίσει το μικρό σας χωρίς όμως να το γλείψει. (εκτός του ότι το γλείψιμο είναι ανθυγιεινό, ίσως προοιωνίζει και δάγκωμα).
- Ελέγξτε ότι μπορεί να τον κρατήσει το λουρί, ενώ αν επιδείξει οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά, πείτε του «όχι» και συστήστε του να καθίσει κάτω ή απλά πηγαίνετε τον σε άλλο δωμάτιο. Αν υποχωρήσει από μόνος του, επιβραβεύστε τον.
- Ακόμα και αν όλα πάνε καλά με την πρώτη, είναι καλύτερο να κρατάτε το σκυλάκι σας δεμένο με λουρί όταν βρίσκεται κοντά στο μωρό, ειδικά τις πρώτες τρεις εβδομάδες. Αυτό το διάστημα μπορείτε να παρατηρείτε και τη συμπεριφορά του.
Τι να προσέξετε
Τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες μπορούν συχνά να νιώσουν ζήλια για το νέο μέλος της οικογένειας, γι’ αυτό και θα ήταν καλό να παρατηρήσετε τυχόν σημάδια επιθετικότητας. Μεγαλύτερη επιφυλακή από μέρους σας απαιτούν τόσο τα κουτάβια όσο και τα μεγάλα σε ηλικία σκυλιά.
Χτίζοντας τη σχέση
Μετά από τρεις εβδομάδες εάν όλα έχουν πάει καλά:
- Συμπεριλάβετε το ζωάκι σας στην καθημερινότητά σας. Επιτρέψτε του να σας ακολουθήσει ενώ ταΐζετε, αλλάζετε ή φροντίζετε το μωρό σας. Αν το θεωρήσετε απαραίτητο συνεχίστε να χρησιμοποιείτε το λουρί.
- Δώστε στο ζωάκι σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή γίνεται όταν το μωρό σας βρίσκεται κοντά.
- Επιβλέψτε οποιαδήποτε επαφή μπορεί να έχει το μικρό σας με το ζωάκι σας. Μην τα έχετε στο ίδιο δωμάτιο εκτός αν είστε κι εσείς εκεί για να επέμβετε αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.
Όταν το μωρό σας αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει πρέπει να συνεχίσετε να είστε σε επιφυλακή. Το μωρό σας χρειάζεται να μάθει πώς να συμπεριφέρεται στο ζωάκι σας, γιατί ακόμα και το πιο ήρεμο σκυλί μπορεί να δαγκώσει αν κάποιος το πονέσει. Επίσης μην τα αφήνετε χωρίς επίβλεψη για τα πρώτα δύο χρόνια του μικρού σας.
Καθώς εκπαιδεύετε το ζωάκι σας να σέβεται το βλαστάρι σας, αντίστοιχα θα θέλετε να διδάξετε και το μωρό σας να σέβεται το κατοικίδιό σας.
- Μάθετε στο μικρό σας πώς να χαϊδεύει το ζωάκι και δείξτε του ότι δεν πρέπει να βάζει τα χεράκια του στα μάτια και τα αυτιά του ζώου, ή να τραβάει το τρίχωμά του.
- Χρησιμοποιήστε τη λογική της ιδιοκτησίας. Εξηγήστε του, για παράδειγμα, πως οτιδήποτε σε απόσταση 15 εκατοστών από το πρόσωπο του σκύλου ανήκει σε αυτόν.
- Εν καιρώ, επιτρέψτε στο βλαστάρι σας να βοηθήσει στη φροντίδα του κατοικίδιου, όπως να του βάζει φαγητό και νερό.
Ίσως θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετά μέχρι το μικρό σας και το ζωάκι σας να ενδιαφέρονται το ένα για το άλλο. Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με υπομονή γιατί όπως κάθε σχέση έτσι κι αυτή χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί και να στεριώσει.