Τι …τύπος είναι το μωρό σας;

Χαρούμενο μωρό

Δείτε σε ποιον από τους τέσσερις τύπους ανήκει το μωρό σας

Μάθετε με ποιο τρόπο θα τρώει, θα κοιμάται και πώς θα αντιδράει σε καινούργια πράγματα ανάλογα με το τι τύπος είναι. Θα ανακαλύψετε έτσι τους τρόπους που του ταιριάζουν για να παραμένει ήρεμο και χαρούμενο.


Το δραστήριο μωρό. Στα δραστήρια, υπερκινητικά μωρά αρέσει να εξερευνούν, συνεπώς φροντίστε να εξελίξετε αυτή την τάση ενθαρρύνοντας το δημιουργικό παιχνίδι ή να το έχετε στο μάρσιπο όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού. Αν το μωρό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να δώσετε αυξημένη προσοχή στην ασφάλεια του, μέσα κι έξω από το σπίτι. Επιπλέον θα χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να ηρεμήσει πριν έρθει η ώρα για ύπνο. Η ήρεμη μουσική ή οι λευκοί θόρυβοι (πλυντήριο, σεσουάρ κτλ.), η ανάγνωση ενός παραμυθιού, ή ένα ελαφρύ μασάζ είναι ιδανικές λύσεις για να το κάνετε να χαλαρώσει πριν τον ύπνο.

Το ήρεμο μωρό. Συνήθως είναι ήσυχο και μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα σε καινούργιες καταστάσεις. Ακόμα και αν έχετε ένα μωρό τόσο ήρεμο που μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στο πιο χαοτικό πρόγραμμα, είναι σημαντικό να διατηρείτε κάποιες συνήθειες. Όλα τα μωρά χρειάζονται ένα πρόγραμμα και μια δομή για να νιώθουν ασφαλή. Πρέπει ακόμα να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κινείται και παίζει αρκετά. Μπορεί να φαίνεται ότι έτσι ήρεμο όλη την ημέρα είναι χαρούμενο αλλά και εκείνο έχει ανάγκη από την αλληλεπίδραση, την τρυφερότητα και την διέγερση.

Το ευαίσθητο μωρό. Ο τύπος αυτού του μωρού χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στο περιβάλλον: ενοχλείται όταν ακούσει κάποιο δυνατό ήχο ή όταν εκτεθεί σε έντονη δραστηριότητα ή σε έντονη μυρωδιά και διαφορετικούς ήχους ∙ αισθάνεται παραφορτωμένο. Αν το μωρό είναι ευαίσθητο πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Σύντομα θα καταλαβαίνετε τι μπορεί να διαχειριστεί και τι οχι. Αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες ζορίζεται και μάθετε να σέβεστε τα όριά του. Ωστόσο, μην κλείσετε το μωρό σας σε μια γυάλα. Χρειάζεται να το φέρνετε σε επαφή με νέους ήχους, γεύσεις, εικόνες και καταστάσεις για να βοηθήσετε την ανάπτυξή του. Τακτικές ηρεμίας, όπως το λίκνισμα, το ήρεμο τραγούδι και η αγκαλιά μπορεί να βοηθήσουν.Ευαίσθητο μωρό

Το ιδιότροπο μωρό. Κάποια μωράκια μοιάζουν να μην είναι ποτέ εντελώς χαρούμενα. Εκνευρίζονται αν χάσουν τον υπνάκο τους, αρνούνται να δοκιμάσουν καινούργια φαγητά και κλαίνε όταν βλέπουν καινούργια πρόσωπα. Για αυτά τα μωράκια είναι δύσκολο να αντέξουν το απρόσμενο. Είναι σημαντικό αν το μωρό ανήκει σε αυτή την κατηγορία να παραμείνετε πιστοί στο καθημερινό του πρόγραμμα . Μην αποφύγετε τις νέες εμπειρίες, καθώς θα αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες του μωρού σας, αλλά σταδιακά φροντίστε να συνηθίσει το απροσδόκητο και το άγνωστο. Για παράδειγμα, αφήστε το να συνηθίσει την παρουσία ενός προσώπου πριν το πάρει αγκαλιά και, εάν είναι σε ηλικία που χρησιμοποιεί σινιάλα, πείτε του να χαιρετήσει ή να στείλει φιλάκι στο άτομο που το κρατάει.


Τι προσωπικότητα θα σχηματίσει

Είναι το θορυβώδες σας μωρό προορισμένο μεγαλώνοντας να γίνει ταραξίας; Το ευαίσθητο μωρό σας πρόκειται να γίνει μυγιάγγιχτο; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Μια έρευνα του πανεπιστήμιου του Σικάγο έδειξε μια σύνδεση μεταξύ του ιδιότροπου μωρού και προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα. Όμως αν οι γονείς αλληλεπιδρούν και καθοδηγούν θετικά το μικρό τους τα προβλήματα συμπεριφοράς πιθανότατα δεν θα έρθουν ποτέ. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες έρευνες οι εμπειρίες ενός παιδιού παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της προσωπικότητάς του.

Διαβάστε ακόμα τα «Μωρά με προσωπικότητα».