Έχει σημασία η κοινωνικοποίησή του από νωρίς;
Η συνάντηση του μωρού σας με ένα άλλο συνομήλικο μωρό ή μεγαλύτερο παιδί αναμφίβολα έχει ενδιαφέρον. Ίσως αδιαφορήσει πλήρως για το άλλο παιδάκι που βρίσκεται δίπλα του, πιθανόν να του χαμογελάσει ή να θέλει να το αγγίξει. Όλα αυτά αποτελούν τις πρώτες απόπειρες κοινωνικοποίησής του και είναι άκρως σημαντικές για την ανάπτυξή του. Μάλιστα η κοινωνικοποίηση από νωρίς (ακόμα και από τους 3 με 4 μήνες) χτίζει τις κοινωνικές του δεξιότητες αλλά και την αυτοπεποίθησή του.
Φυσικά τα αρχικά βήματα είναι η αλληλεπίδραση που έχουν οι γονείς με το μικρό τους, όπως οι κουβεντούλες, η οπτική επαφή, το χαμόγελο, οι γκριμάτσες, το τραγούδι. Όλα αυτά του μαθαίνουν τις βασικές αρχές της επικοινωνίας, ενθαρρύνουν την γλωσσική του ανάπτυξη και θέτουν τις βάσεις για το λεξιλόγιο και κατ’ επέκταση την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.
Ήδη από τους 3 με 4 μήνες, ένα μωρό έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται σε ένα χώρο με άλλα μωρά, π.χ. για παιχνίδι αφού αισθάνεται ασφάλεια να διερευνήσει το περιβάλλον γύρω του αν είναι κοντά του κάποιος ενήλικας που γνωρίζει καλά.
Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχετε σε ομαδικές δραστηριότες με συνομήλικά του μωρά για να ενθαρρύνετε την κοινωνικοποίησή του, μιας και το κλειδί είναι η ποικιλία. Δοκιμάστε διάφορους τρόπους, από συναντήσεις στο σπίτι σας με άλλες μαμάδες με μωρά για παιχνίδι μέχρι πιο οργανωμένες δραστηριότητες για να διαπιστώσετε ποια από όλες ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του μωρού σας (π.χ. νιώθει άνετα με ακόμα ένα μωρό ή δεν έχει πρόβλημα να είναι με περισσότερα;).
Ωστόσο μην ανησυχείτε ότι το μικρό σας δεν θα αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες αν δεν το φέρνετε σε επαφή συχνά με άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Η επικοινωνία που έχετε μαζί του σε καθημερινή βάση αλλά και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον του του δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του.