Τα μωρά κατανοούν από νωρίς τις φιλικές σχέσεις

Τα μωρά κατανοούν από νωρίς τις φιλικές σχέσεις

Σύμφωνα με έρευνα, τα μωρά 9 μηνών δείχνουν να κατανοούν τα σημάδια της φιλίας

Τα μωρά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, φαίνεται να  κατανοούν τη διαδικασία σύναψης σχέσεων πολύ πριν καταφέρουν να μιλήσουν και, μάλιστα, μερικά από αυτά φανερώνουν σημάδια κατανόησης της φιλίας ήδη από τους 9 μήνες! Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα μωρά 9 μηνών μπορούν και παρατηρούν τις σχέσεις των ανθρώπων γύρω τους εμφανίζοντας, παράλληλα, την ικανότητα να αντιλαμβάνονται να εάν δύο άγνωστοι που συναναστρέφονται μεταξύ τους έχουν την πιθανότητα να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις.

Πώς έφτασαν στο εν λόγω συμπέρασμα;

Έχοντας ως δεδομένο ότι οι ενήλικες συνάπτουν φιλικές σχέσεις με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν αν κάτι τέτοιο ισχύει και στα μωρά. Εξέτασαν λοιπόν 64 μωρά, 9 μηνών, αφήνοντας τα να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις δύο άγνωστων ηθοποιών σε δύο βίντεο.

 Στο πρώτο βίντεο, κάθε ηθοποιός δοκίμαζε ένα φαγητό από δύο δοχεία με διαφορετικά χρώματα. Οι ηθοποιοί άλλες φορές είχαν κοινή προτίμηση στο φαγητό και άλλες διαφορετική. Πιο αναλυτικά, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ηθοποιοί χαμογελούσαν και έλεγαν με έκφραση ικανοποίησης πως τους αρέσει πολύ το φαγητό ή με έκφραση αηδίας έλεγαν πως δεν τους αρέσει.

Στη συνέχεια τα ίδια μωρά έβλεπαν ένα βίντεο όπου διαδραματιζόταν η συνάντηση των δύο ανθρώπων. Και πάλι οι ηθοποιοί αντιδρούσαν με διαφορετικό τρόπο, είτε εκδήλωναν χαρά για την συνάντηση είτε αδιαφορία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μωρά, παρόλο που δεν μπορούν να πουν αυτό που σκέφτονται, το δείχνουν από την διάρκεια που επιλέγουν να κοιτούν κάτι. Όταν κάτι τους φαίνεται μη αναμενόμενο ή περίεργο τείνουν να το παρατηρούν περισσότερο. Έτσι τα μωρά κοιτούσαν περισσότερο τα βίντεο όπου οι δύο ηθοποιοί με διαφορετικό γούστο στο φαγητό έδειχναν χαρά για τη συνάντησή τους, όπως επίσης και τα βίντεο όπου οι δύο ηθοποιοί που τους άρεσαν τα ίδια φαγητά έδειχναν αδιαφορία για τη συνάντησή τους.

Τα αποτελέσματα τους πειράματος έδειξαν ότι τα μωρά ήδη από την ηλικία των 9 μηνών περιμένουν πως άνθρωποι με κοινά γούστα μπορούν να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις, ενώ άνθρωποι με διαφορετικά γούστα δύσκολα μπορούν να είναι φίλοι. Το πιο παράξενο απ’ όλα, όμως, είναι ότι τα μωρά δεν έχουν μάθει ακόμα να έχουν αυτή την προσδοκία, και συνεπώς φαίνεται να είναι ενστικτωδώς προετοιμασμένα για αυτήν.