Συντονίστε μωρό και νήπιο

Η καθημερινότητα στο σπίτι με ένα νήπιο και ένα μωρό

Η καθημερινότητα στο σπίτι με ένα νήπιο και ένα μωρό θα είναι ευκολότερη εάν τα συντονίσετε

 

Ενώ έχετε ήδη οργανώσει την καθημερινότητά τέλεια με το πρωτότοκό σας, τα πράγματα αλλάζουν όταν γεννιέται το δεύτερο παιδί σας. Πριν αγχωθείτε για το πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα νήπιο που ενδέχεται να νιώθει ελαφρώς παραμελημένο και ένα νεογέννητο που σας έχει απόλυτη ανάγκη, πάρτε μερικές ιδέες και αναδιοργανωθείτε!


Ώρα για φαγητό

Εσείς σκέφτεστε ότι έφτασε η στιγμή να χαλαρώσετε μαζί με το μωρό σας ενώ την ίδια στιγμή το πρωτότοκό σας αναρωτιέται ποιος είναι αυτός που κάθεται στη δική του αγκαλιά! Και επειδή μπορεί να επιστρατεύσει όλα του τα όπλα (κλάμα, φωνές, γκρίνια, σκαρφάλωμα γύρω σας κ.ά.) για να σας αποσπάσει την προσοχή από το αδερφάκι του, προετοιμαστείτε κατάλληλα. Τι να κάνετε:

  • Μην αφήσετε το πρωτότοκο εκτός της διαδικασίας του θηλασμού. Καθίστε σε μια μεγάλη πολυθρόνα για να χωράει και τους τρεις σας και αφήστε το να βλέπει αλλά και να βοηθάει («η μανούλα θέλει ένα ποτήρι νερό, υα της φέρεις το μπουκάλι;»).
  • Έχετε κοντά σας μια τσάντα με μικρά παιχνίδια και εμφανίστε κάτι καινούργιο, όπως μια πλαστική φιγούρα ή ένα κουτί ξυλομπογιές. Αλλά και η κατασκευή μας «Μαριονέτα από χαρτοσακούλα» είναι ιδανική για να το απασχολήσετε.
  • Μπορείτε να το αγκαλιάσετε και να δείτε μαζί για 10 λεπτά τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια σε DVD.

Θηλασμός με το νήπιο να βλέπει

Αλλαγή πάνας

Εσείς προσπαθείτε να αλλάξετε γρήγορα την πάνα στο μωρό σας, ενώ το πρωτότοκό σας επιμένει να σας βοηθήσει. Τι να κάνετε:

  • Όσο το διώχνετε τόσο περισσότερο θα θέλει να εμπλακεί στη διαδικασία. Μια καλή λύση είναι να του αναθέσετε να μεταφέρει τα μαντιλάκια και να κρατάει την πάνα.
  • Μπορείτε να του προτείνετε να καθαρίσει το χεράκι του μωρού ενώ εσείς ασχολείστε με την καθαριότητα στο ποπουδάκι του.
  • Μιλήστε στο μωρό σας για το πρωτότοκο παιδί σας. Για παράδειγμα πείτε του «είδες πόσο προσεκτικά σε καθαρίζει το αδερφάκι σου;». Με αυτόν τον τρόπο αλληλεπιδράτε με το μωρό και ταυτόχρονα επιβραβεύετε το νήπιο.


Στο σουπερμάρκετ

Επειδή είναι δύσκολο να αποφύγετε τις αγορές ειδικά στο σουπερμάρκετ, αγνοήστε όλους τους υπόλοιπους στο κατάστημα και επικεντρωθείτε στα μικρά σας. Αφήστε το νήπιο να σας βοηθήσει στις αγορές στο βαθμό που μπορείτε να το διαχειριστείτε. Τι να κάνετε:

  • Ζητήστε του να σας βοηθήσει να βρείτε τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά για το πρωινό.
  • Ρωτήστε το πού βλέπει κόκκινες συσκευασίες και πείτε του πως το μωρό θα χρειαστεί τη βοήθειά του για να τα μάθει όλα στο σουπερμάρκετ.


Η ώρα του μπάνιου

Ενώ ήταν η αγαπημένη ώρα της ημέρας για το πρωτότοκό σας, βλέπει πως κάποιος άλλος του έχει πάρει τη θέση! Τι να κάνετε:

  • Αν μπορείτε μάθετε το νήπιο να βοηθάει στο μπάνιο του μωρού πλένοντας για παράδειγμα τα χεράκια του.
  • Δώστε του χρόνο να παίξει με το νερό όσο στεγνώνετε και ντύνετε το μωρό.
  • Προτείνετε του να πλύνει κάποιο από τα αδιάβροχα παιχνίδια του με τον ίδιο τρόπο που πλένετε και εσείς το μωρό.


Στο αυτοκίνητο

Φοβάστε πως δεν θα καταφέρετε να βάλετε και τα δυο μικρά σας μέσα στο αυτοκίνητο με ηρεμία; Τι να κάνετε:

  • Νήπιο και μωρόΖητήστε από το νήπιο να δείξει στο αδερφάκι του πόσο έχει μεγαλώσει αφού δένεται μόνο του στο παιδικό καθισματάκι.
  • Αποσπάστε του την προσοχή από το ανεπιθύμητο κάθισμα του αυτοκινήτου ρωτώντας το τι μουσική προτιμά να ακούσετε στη διαδρομή.
  • Επικεντρωθείτε στο καθένα από τα μικρά σας κάθε φορά και έχετε μαζί σας βιβλία και παιχνίδια για να απασχολήσετε το νήπιο ενώ τακτοποιείτε το μωρό σας.


Η ώρα του παιχνιδιού

Ακόμα και αν το πρωτότοκό σας έχει συνηθίσει να παίζει μόνο του μαζί σας, μπορείτε να κάνετε και τα δύο παιδιά σας να ευχαριστηθούν το παιχνίδι. Τι να κάνετε:

  • Το νήπιο θα έχει κοινό ενώ το μωρό θα βρίσκει το νήπιο πολύ διασκεδαστικό. Μια ιδέα είναι να του μάθετε κάποια γράμματα της αλφάβητου προτείνοντας στο μικρό σας να τα παριστάνει με το σώμα του.
  • Τραγουδήστε στο μωρό σας και την ίδια στιγμή προτείνετε στο πρωτότοκο να παρουσιάσει μια δική του χορογραφία.
  • Για πιο ήσυχες στιγμές διαβάστε τους ένα βιβλίο, ακόμα και αν αυτό είναι για μωρά. Ενώ το μωρό σας θα αγγίζει με τα χεράκια του τις τρισδιάστατες εικόνες, ρωτήστε το νήπιο για τα χρώματα και τα ζώα που βλέπει στο βιβλίο.


Η ώρα του ύπνου

Ίσως είναι η πιο δύσκολη στιγμή της ημέρας για να συντονίσετε τα μικρά σας. Τι να κάνετε:

  • Προτιμήστε να βάλετε πρώτο για ύπνο το παιδί που είναι πιο εύκολο. Κάντε δοκιμές και δείτε τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για όλους. Δοκιμάστε λόγου χάρη να θηλάσετε το μωρό σας πριν κοιμηθεί και την ίδια στιγμή να διαβάσετε κάτι στο νήπιο που είναι ήδη ξαπλωμένο στο κρεβάτι.
  • Αν το μωρό σας δεν ηρεμεί για να κοιμηθεί, διαβάστε ένα παραμύθι στο πρωτότοκο στο δωμάτιο του μωρού καθώς και μόνο η φωνής σας μπορεί να το ηρεμήσει.