Στάσου...

Μωρό που στέκεται

Βοηθώντας το μωρό σας να σταθεί όρθιο και γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στράτες.

*Με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη.

Από τους 9 μήνες τα περισσότερα μωράκια αρχίζουν τις προσπάθειες για να σταθούν όρθια. Μάθετε πώς θα τα ενθαρρύνετε και θα τα βοηθήσετε με απλές καθημερινές «ασκήσεις».

 

Μετατρέψτε την κούνια του σε ένα απόλυτα ασφαλές μέρος. Τα μωρά αρχίζουν αρχικά να στέκονται όρθια στηριζόμενα στα πλαϊνά κάγκελα της κούνιας τους καθώς είναι στο κατάλληλο ύψος για αυτά και τους είναι εύκολο να στηριχτούν. Μετακινήστε το στρώμα στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και απομακρύνετε όλα τα παιχνίδια γύρω από την κούνια του για να αποφύγετε να πατήσει πάνω τους και να προσπαθήσει να πηδήξει έξω από την κούνια.

Μωρό που στέκεταιΕξασφαλίστε σταθερά έπιπλα για να στηρίζεται. Το μωρό σας θα αρχίσει να στηρίζεται και σε έπιπλα για να βοηθήσει το σωματάκι του να σταθεί όρθιο. Ελέγξτε ότι τα έπιπλα στα οποία στηρίζεται έχουν μεγάλο όγκο και είναι σταθερά. Ελέγξτε επίσης ότι ράφια ή βιβλιοθήκες είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο. Τα έπιπλα θα επιτελέσουν σημαντικό ρόλο και για τα πρώτα βήματα του μικρού σας καθώς θα πιάνετε σε αυτά για να στηρίζεται. Συνεπώς βεβαιωθείτε ότι όλα τα έπιπλα του σπιτιού στο ύψος του είναι σταθερά και ασφαλή.

Τοποθετήστε τα παιχνίδια του ψηλά. Έτσι θα αναγκαστεί να σηκώνεται όρθιο και να τεντώνεται για να τα φτάσει. Πιθανόν να απορροφηθεί τόσο πολύ από το παιχνίδια που να κάτσει αρκετή ώρα όρθιο κάνοντας έτσι εξάσκηση στην ισορροπία. Σε λίγο θα παραμένει από μόνο του όρθιο χωρίς να στηρίζεται κάπου και χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Ανασηκώστε το μωρό σας πάνω – κάτω.Έχετε μπροστά το μωρό σας και αφού το κρατάτε βοηθήστε το να ανασηκώνεται πάνω – κάτω. Πρόκειται για μια «άσκηση» ευχάριστη για εσάς που ταυτόχρονα ενδυναμώνει τους μύες του μωρού σας.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να παίζειμε ένα παιχνίδι που μπορεί να σπρώχνει, π.χ. με ένα μικρό καρότσι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί πιο εύκολα να ισορροπήσει και στη συνέχεια να στηριχθεί και να περπατήσει.

 

SOS Tip: Η άλλοτε δημοφιλής στράτα δεν συστήνεται πια, ενώ σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχει απαγορευτεί. Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη αναφορά στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet υποστηρίζει πως «δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα για το μωρό». Μάλιστα, η στράτα όχι μόνο δεν βοηθά τα παιδιά να σταθούν και να μάθουν να περπατούν αλλά, αντίθετα, μπορεί να καθυστερήσει αυτές τις δεξιότητες καθώς μειώνει τον χρόνο που το παιδί κινείται μόνο του στο πάτωμα ενδυναμώνοντας το σύνολο των μυών του. Tέλος, κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στράτα προκαλεί υπερτονία στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα τα παιδιά όταν πρόκειται να περπατήσουν να τείνουν να σηκώνουν τις φτέρνες των ποδιών και να στηρίζονται στις μύτες.