Ενισχύστε την εγκεφαλική του ανάπτυξη με πέντε απλούς τρόπους
Μπορεί πρώτο μας μέλημα να είναι ένα υγιές και χαρούμενο μωρό αλλά κατά βάθος ποιος δεν θα ήθελε να μεγαλώσει μια μικρή ιδιοφυΐα; Τα καλά νέα για όσους φαντάζονται πως θα πρέπει να ξεκινήσουν στο παιδί τους εντατικά μαθήματα από τη βρεφική ηλικία, είναι ότι υπάρχουν πολλές καθημερινές και κυρίως απλές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη μαθησιακή ικανότητα ενός παιδιού. Και ακόμα και αν δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως αφού τις εφαρμόσει κανείς θα έχει στο σπίτι του έναν πανέξυπνο μπόμπιρα, ακόμα και η πιο μικρή κίνηση που ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του είναι ευεργετική.
Χαρούμενο παιχνίδι. Σύμφωνα με μια άποψη, η ανάπτυξη της ικανότητας να μαθαίνει ένα παιδί και μάλιστα με χαρά, μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Πώς θα γίνει αυτό; Απλά με το διαδραστικό παιχνίδι στο επίπεδο του παιδιού, π.χ. στο πάτωμα ή σε ένα κρεβάτι, που θα συνοδεύεται από ενθουσιώδη και παραινετικά δικά σας σχόλια. Για παράδειγμα, ένα σχόλιο του τύπου «πω πω πόσο γρήγορα μπουσουλάς» ή «κοίτα πόσο εύκολα σηκώνεσαι» και αργότερα «πόσο ψηλά χοροπηδάς!» ή «πόσο γρήγορα κάνεις κωλοτούμπες» του δίνει το κίνητρο να συνεχίσει σε αντίθεση με μια σιωπηλή αντιμετώπιση.
Παιχνίδια με κίνηση.Το φυσικό παιχνίδι αναπτύσσει την εγκεφαλική λειτουργία, και κυρίως την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και της μνήμης. Και φυσικά δεν μιλάμε για κυνηγητό στο σαλόνι σας αλλά για παιχνίδια όπως το «κουκου», το λίκνισμα, το να κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και να κάνετε πως πετάει.
Παιχνίδια για τις αισθήσεις. Επιλέξτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε παρέα, αντί για παιχνίδια με τα οποία θα παίζει μόνο του το μικρό σας, καθώς ένα μωρό μαθαίνει πιο γρήγορα μέσω της διάδρασης. Στη λίστα πρώτα έρχονται τα αντικείμενα που ενεργοποιούν τις αισθήσεις του, όπως ένα κουτί με πράγματα που έχουν διαφορετικές υφές και σχήματα. Ωστόσο κάθε φορά που δίνετε στο μικρό σας ένα καινούργιο παιχνίδι, αφήστε το να το εξερευνήσει για λίγα λεπτά μόνο του μέχρι να παίξετε μαζί του.
Ώρα για παραμύθια. Το διάβασμα από μικρή ηλικία έχει αποδειχθεί πως αναπτύσσει μια σειρά από δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων και της κατανόησης των συναισθημάτων και της ενσυναίσθησης (τουλάχιστον σε πρώιμο στάδιο). Η κατανόηση των συναισθημάτων των ηρώων ενός παραμυθιού, που θα είναι παρόμοια με αυτά που το ίδιο αισθάνεται θα αναπτύξουν την ικανότητά του να διαχειρίζεται την πίεση.
Αν αναρωτιέστε πώς ένα μωρό ή ένα νήπιο μπορεί να μάθει για τα συναισθήματα, απλά δοκιμάστε να δώσετε όνομα σε αυτό που αισθάνεται κάθε φορά ο ήρωας του παραμυθιού, π.χ. η αλεπού είναι χαρούμενη, η γατούλα είναι θυμωμένη, πράγμα που θα το βοηθήσει να αντιληφθεί μια κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία. Μην ξεχνάτε φυσικά πως η ανάγνωση βιβλίων έχει ακόμα πολλά οφέλη και ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι ενισχύει το δεσμό με το μικρό σας.
Ύπνος. Εξίσου σημαντικά με το παιχνίδι, είναι και ο χρόνος που θα περάσει ήσυχα χωρίς να βομβαρδίζεται από πολλές δραστηριότητες αλλά και ο ύπνος. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποθηκεύοντας τις μόνιμα και χτίζοντας έτσι τη μνήμη.
Διαβάστε ακόμα: "Έξυπνα μωρά με απλά βήματα" για ακόμα περισσότερα tips!