Σε γνωρίζω…baby-όθεν!

Σε γνωρίζω…baby-όθεν!

Το μωρό σας θυμάται πολύ περισσότερα από όσα ίσως πιστεύετε

Κάποτε μπορεί να προσπαθούσατε να ανασύρετε μνήμες από την μωρουδιακή ή ακόμα και την νηπιακή σας ηλικία. Ωστόσο, δεν τα καταφέρνατε. Έτσι τείνατε να πιστεύετε ότι τα μωρά δεν έχουν την ικανότητα της μνήμης και πως για αυτά ο κόσμος είναι απλώς ένα συνονθύλευμα από εικόνες, ήχους, μυρωδιές και υφές. Το ίδιο πίστευαν για χρόνια και οι επιστήμονες.

Κατόπιν, όμως, νέων ερευνών πιστεύεται ότι τα μωρά αρχίζουν από νωρίς να αναπτύσσουν την ικανότητα της μνήμης και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Πλέον θεωρείται πως μπορούν να θυμηθούν πολλά και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, εμείς να έχουμε πλέον ξεχάσει πως ήταν όταν ήμασταν παιδιά, αλλά ένα μωρό που κάηκε με το νερό στο μπάνιο ή με την κρέμα του, είναι πιθανό στο επόμενο μπάνιο ή τάισμα να αντιδράσει λόγω της προηγούμενης εμπειρίας.

  • Ένα μωρό έχει την ικανότητα να μαθαίνει παρατηρώντας και αντιγράφοντας τους ανθρώπους γύρω του. Μπορεί να παρατηρήσει έναν ενήλικα να κάνει κάτι κάποιες φορές, ακόμα και για 20 δευτερόλεπτα τη φορά, και να θυμάται τον τρόπο που το έκανε ακόμα και 4 εβδομάδες αργότερα.
  • Επειδή εσείς είστε οι βασικοί καθοδηγητές του, φροντίστε να δίνετε θετικά παραδείγματα ώστε να τα μιμηθεί το μικρό σας. Οι αγκαλιές, η χρήση των παιχνιδιών του με νέους τρόπους και η σωστή συμπεριφορά προς τρίτους αποτελούν ιδανικά παραδείγματα προς μίμηση.
  • Όταν το μωρό σας θυμάται πώς να κάνει κάτι, μην ξεχνάτε να το γιορτάζετε και να το επιβραβεύετε.
  • Ωστόσο έχετε κατά νου ότι ένα μωρό δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι ασφαλές και τι επικίνδυνο. Και επειδή παρατηρεί οτιδήποτε κάνει ένας ενήλικας, ακόμα και πώς χρησιμοποιεί αιχμηρά αντικείμενα ή πώς καθαρίζει ρίχνοντας στο νερό απορρυπαντικό, φροντίστε να φυλάτε επικίνδυνα αντικείμενα και ουσίες σε σημεία όπου δεν θα έχει πρόσβαση.

Διαβάστε ακόμα πώς αναπτύσσεται η μνήμη του και τρόπους να την ενισχύσετε στο άρθρο μας «Οι πρώτες του μνήμες».