Καθιερώστε με επιτυχία το καθημερινό πρόγραμμα του μωρού σας, όσον αφορά στον ύπνο, την τροφή και το παιχνίδι
Το μωρό σας θα χρειαστεί να μπει από νωρίς σε ένα πρόγραμμα, σε μια καθημερινή ρουτίνα η οποία θα του εξασφαλίζει τα απαραίτητα. Πρόγραμμα για τον ύπνο, για το φαγητό και το παιχνίδι, καθημερινές συνήθειες τις οποίες θα ακολουθείτε πιστά οικογενειακώς. Έτσι θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και θα αναπτυχθεί σωστά. Πώς φτιάχνει κανείς ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ύπνου, φαγητού και φροντίδας για …μωρά; Σας παρουσιάζουμε 7 μυστικά επιτυχίας.
- Βραδινός ύπνος. Η καθιέρωση μιας βραδινής ρουτίνας είναι πολύ σημαντική για την καθημερινότητα του μωρού σας. Από τη στιγμή που θα συνηθίσει το πρόγραμμα του ύπνου, η ρουτίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυλήσει πιο εύκολα. Τι θα περιλαμβάνει αυτό; Τα πιο απλά πράγματα: ένα ζεστό μπάνιο, μασάζ, τάϊσμα, στοματική φροντίδα, αγκαλιά, παραμύθι ή μουσική ή νανούρισμα. Στην αρχή το πιθανότερο είναι το μωρό σας να αποκοιμιέται καθώς το θηλάζετε αλλά από τον 3 ή 4ο μήνα θα χρειαστεί να το βάζετε στην κούνια του για να αρχίζει σιγά-σιγά να μάθει να αποκοιμιέται μόνο του.
- Μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τη νύχτα από την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ημέρας να μπαίνει στο σπίτι άπλετο φως, ενώ το βράδυ να χαμηλώνετε τα φώτα και να κάνετε ησυχία. Παράλληλα φροντίστε να μην μιλάτε στο μωρό σας κατά τον βραδινό θηλασμό. Έτσι θα του μάθετε πως το βράδυ κοιμόμαστε, ενώ την ημέρα παίζουμε.
- Διαβάστε τα σημάδια.Τα βιβλία και οι άλλοι γονείς είναι καλές πηγές για να σας αποκαλύψουν ένα ιδανικό πρόγραμμα για το μωρό σας. Ωστόσο το ίδιο το μωρό θα είναι εκείνο που θα αποφασίσει ποιο είναι το πρόγραμμα που του ταιριάζει. Αρκεί εσείς να μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια και να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του κάθε φορά. Εάν, για παράδειγμα, το βραδινό μπανάκι αντί να το χαλαρώνει το ταράζει, καλύτερα αφήστε το για κάποια άλλη ώρα της ημέρας.
- Προτεραιότητα. Προσπαθώντας να καθιερώσετε το πρόγραμμα του μωρού σας, φροντίστε να έχετε αυτό ως προτεραιότητα τουλάχιστον για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Αποφύγετε να παρεμβάλλετε άλλες δραστηριότητες που το διακόπτουν ή να φύγετε για διακοπές. Από την στιγμή που έχετε καθιερώσει το πρόγραμμα του ύπνου, τις ώρες φαγητού και του παιχνιδιού, μια μικρή διαφοροποίηση στο πρόγραμμα δύσκολα θα το βγάλει εκτός ρουτίνας. Ωστόσο φροντίστε να παραμένετε πιστοί σε αυτό όσο πιο πολύ μπορείτε.
- Αποδεχτείτε τις αλλαγές που θα φέρει η ανάπτυξη. Κάθε φορά που κατορθώνει να δρασκελίσει ένα σκαλοπάτι στην κλίμακα της ανάπτυξης, όταν λόγου χάρη αρχίσει να στέκεται όρθιο, να μπουσουλάει ή να περπατάει, είναι φυσιολογικό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα. Πιθανόν να χρειάζεται περισσότερο ύπνο, να πεινάει περισσότερο ή να ξυπνάει ξαφνικά μέσα στη νύχτα. Παρατηρήστε πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι αλλαγές, μήπως χρειαστεί να προσαρμόσετε εκ νέου το πρόγραμμα.
- Προσαρμόστε το πρόγραμμα στην ηλικία του. Έχετε υπόψη σας ότι καθώς μεγαλώνει θα κοιμάται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για παιχνίδι. Επίσης θα πρέπει να συνδυάσετε τον θηλασμό με την παροχή στερεάς τροφής. Συνεπώς το καθημερινό του πρόγραμμα θα διαφοροποιηθεί ακολουθώντας τις ανάγκες της ηλικίας του.
- Μην περιμένετε ότι όλα θα κυλήσουν τέλεια. Μπορεί να θέλετε όλα να κυλήσουν ρολόι αλλά είναι καλύτερο να αναμένετε ότι θα γίνουν μικρές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί το μωρό σας να μην κοιμηθεί ένα απόγευμα ή να παραλείψει ένα γεύμα. Φυσικά η ζωή σας θα συνεχίσει να κυλάει φυσιολογικά, με τις διακοπές, τις επαφές σας με τους φίλους, ενώ μια ποικιλία στην καθημερινότητα – μέσα σε όρια – δεν βλάπτει. Αρκεί φυσικά να εξασφαλίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας, όσον αφορά στον ύπνο, το φαγητό, το παιχνίδι, τη φροντίδα και την αγάπη που του δείχνετε.
SOS Tip: Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε και να καθιερώνετε το πρόγραμμα του μωρού συζητήστε με τον σύντροφό σας και το άτομο που πιθανόν το προσέχει εκτός από εσάς. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλοι πιστά το πρόγραμμα, ώστε να μην μπερδεύεται το μωρό και να μην μπαίνουν τρικλοποδιές στις προσπάθειές σας!