Γιατί πρέπει να ανταποκρίνεστε στο μπλα μπλα του

Απαντήστε στο μπλα μπλα του!

Πώς όταν ανταποκρίνεστε στο μπλαμπλάδισμα του μωρού σας το βοηθάτε να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες πιο γρήγορα

Όταν το μωρό σας εκφράζεται με αυτούς τους υπέροχους μωρουδιακούς ήχους, πώς αντιδράτε; Την επόμενη φορά ξεκινήστε τη «συζήτηση» μαζί του, αφού οι απαντήσεις στα μπλαμπλαδίσματα του και η οπτική επαφή το βοηθούν να αναπτύξει πιο περίπλοκες γλωσσικές δεξιότητες νωρίτερα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Με λίγη περισσότερη εξάσκηση και ανταπόκριση στις αρχάριες προσπάθειές του για επικοινωνία θα δείτε πόσα περισσότερα κατανοεί και πώς αναπτύσσει πιο γρήγορα τις επικοινωνιακές του δεξιότητες!

Ήδη από τη δεκαετία του 1970 οι ερευνητές άρχισαν να αναγνωρίζουν την σχέση ανάμεσα στις φωνούλες που βγάζει το μωρό για επικοινωνιακούς λόγους και την ανάπτυξη της ομιλίας. Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Official Journal International Society on Infant Studies, οι ερευνητές Julie Gros-Louis από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, Meredith J. West και Andrew P. King από το τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ανακάλυψαν πως ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς θα ανταποκριθούν στο μπλαμπλάδισμα του μωρού τους διαμορφώνει και τον τρόπο που το μωρό επικοινωνεί.

Στην έρευνα πήραν μέρος 12 ζευγάρια μητέρας – μωρού, από τα οποία 5 ήταν αγοράκια και 7 κοριτσάκια. Κανένα από τα μωράκια δεν ήταν πρόωρο, ούτε είχε κάποια αναπτυξιακή καθυστέρηση ενώ στο σπίτι οι γονείς μιλούσαν μια γλώσσα.

Κάθε ζευγάρι επισκεπτόταν το εργαστήριο ανά εβδομάδα για 6 μήνες, ξεκινώντας όταν το μωρό ήταν 8 μηνών και πραγματοποιώντας συνολικά 12 επισκέψεις. Η μητέρα και το μωρό έπαιζαν για μισή ώρα σε ένα δωμάτιο – παιδότοπο με μια ποικιλία παιχνιδιών, χωρίς οι ερευνητές να τους έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με μοναδικό κανόνα να κάνουν ό, τι ακριβώς θα έκαναν και στο σπίτι αν έπαιζαν με το μωρό τους. Η  αλληλεπίδραση μητέρας και μωρού καταγραφόταν.

Ένα μήνα μετά το τέλος των επισκέψεων δόθηκε στις μητέρες να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για τη γλωσσική ανάπτυξη του βρέφους και 9 από τα 12 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν όταν τα μωράκια έγιναν 15 μηνών συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση για την πρόωρη γλωσσική ανάπτυξη. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα μωρά, των οποίων οι μαμάδες αποκρίνονταν με σχετικές λέξεις και πράξεις σε αυτό που πίστευαν ότι τους έλεγαν με τη μωρουδιακή τους ομιλία, παρουσίασαν αυξημένη χρήση συμφώνων και φωνηέντων. Αυτό σημαίνει πως το μπλαμπλάδισμα των μωρών ήταν πιο “προηγμένο” τόσο ώστε να θυμίζει περισσότερο πραγματικές λεξούλες. Τα ίδια μωράκια έτειναν να απευθύνουν το μπλαμπλάδισμά τους προς τη μητέρα τους και αντίστοιχα οι μαμάδες που ανταποκρίνονταν στις φωνούλες του μωρού τους επισήμαναν ότι τα παιδιά τους έλεγαν περισσότερες λεξούλες και έκαναν περισσότερα νεύματα στην ηλικία των 15 μηνών. Αντίθετα τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες δεν έκαναν κάποια προσπάθεια να καταλάβουν τι μπορεί να τους λέει το μωρό τους και έστρεφαν την προσοχή του παιδιού τους αλλού, δεν είχαν τον ίδιο βαθμό ανάπτυξης στις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ποια είναι η διαφορά;

Οι μητέρες που ανταποκρίνονταν στο μωρό τους τους έστελναν το μήνυμα ότι εκείνα μπορούν να επικοινωνήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα μωρά αυτά να στρέφονται πιο συχνά στις μαμάδες τους και να μπλαμπλαδίζουν, επιδιώκοντας να επικοινωνήσουν μαζί τους.

 

Διαβάστε ακόμα: «Βρεφικές συζητήσεις. Του μιλάτε σωστά;»