Πάρτε του τα μέτρα

Πάρτε του τα μέτρα

Υπολογίζοντας το ύψος, το βάρος και την περιφέρεια του κεφαλιού

Σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο, εκείνος θα μετρά το ύψος, το βάρος και την περιφέρεια του κεφαλιού του παιδιού σας. Στη συνέχεια, θα συγκρίνει το αποτέλεσμα με τις καμπύλες ανάπτυξης και θα εντοπίζει την εκατοστιαία θέση του μικρού σας.

Τι είναι, όμως, αυτός ο αριθμός; Τι σημαίνει, με άλλα λόγια, να βρίσκεται το μωρό σας στην 30η ,για παράδειγμα, εκατοστιαία θέση βάρους; Με απλά λόγια σημαίνει πως είναι πιο βαρύ από το 30% των μωρών και πιο ελαφρύ από το 70% αυτών. Και μην ανησυχείτε! Είναι απόλυτα φυσιολογικό το μικρό σας να βρίσκεται σε διαφορετική θέση ύψους, βάρους και περιφέρειας κεφαλής.

 Κατά τη σύγκριση αυτή το σημαντικότερο είναι να βλέπετε πως υπάρχει ανάπτυξη, χωρίς να ανησυχείτε αν το ύψος του ή το βάρος βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα ποσοστά ύψους και βάρους των συνομηλίκων του. Άλλωστε το ύψος του συσχετίζεται με το δικό σας ύψος και η περιφέρεια του κεφαλιού του με το μέγεθος των δικών σας κεφαλιών. 

Ο γιατρός ελέγχει:

  • Αν το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά, αν δηλαδή παίρνει τα κιλά που πρέπει και αν το βάρος του συμβαδίζει με το ύψος του. Μπορεί, για παράδειγμα, SECA212 2και τα δύο να βρίσκονται μέσα στα όρια σε σχέση με το μέσο όρο αλλά να υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους με συνέπεια να πρέπει να προσέξει τα κιλά του.
  • Παράλληλα βλέπει αν ψηλώνει σύμφωνα με τα παιδιά της ηλικίας του και αν το κεφάλι του αναπτύσσεται κανονικά (η ανάπτυξη του εγκεφάλου αντανακλάται στο μέγεθος του κρανίου).

Μετρήστε μόνοι σας

Μπορείτε και στο σπίτι να μετρήσετε το ύψος και το βάρος του παιδιού σας αλλά οι μετρήσεις δεν θα είναι τόσο ακριβείς όσο στο ιατρείο.

  • Μέτρηση βάρους: Εάν δεν διαθέτετε ειδική ζυγαριά και το μικρό σας ακόμα δεν μπορεί να σταθεί όρθιο μόνο του, πάρτε το αγκαλιά και ανεβείτε μαζί στη ζυγαριά. Στη συνέχεια ανεβείτε μόνοι σας στη ζυγαριά και αφαιρέστε το βάρος σας από το βάρος και των δύο σας για να βρείτε το βάρος του παιδιού σας.
  • Μέτρηση ύψους: Για να υπολογίσετε το ύψος του ξαπλώστε το και μετρήστε χρησιμοποιώντας το μέτρο την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τις πατούσες. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο ακριβές όσο στο ιατρείο αλλά θα έχετε μια εικόνα.
  • Μέτρηση περιφέρειας κεφαλιού: Για να μετρήσετε την περιφέρεια του κεφαλιού, τυλίξτε μια μεζούρα γύρω από το κεφάλι του παιδιού σας ακριβώς πάνω από τα φρύδια και τα αυτιά. Στόχος είναι να μετρήσετε την περιφέρεια του κεφαλιού στο φαρδύτερο σημείο.   

Στην συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω πίνακες για να βρείτε την θέση του μωρού σας σε αυτές:

1ος πίνακας: Εκατοστιαία θέση περιφέρειας κεφαλιού και ηλικίας και εκατοστιαία θέση ύψους και βάρους για αγόρια έως 24 μηνών

2ος πίνακας: Εκατοστιαία θέση ηλικίας και ύψους και εκατοστιαία θέση ηλικίας και βάρους για αγόρια έως 24 μηνών

3ος πίνακας: Εκατοστιαία θέση περιφέρειας κεφαλιού και ηλικίας και εκατοστιαία θέση ύψους και βάρους για κορίτσια έως 24 μηνών

4ος πίνακας: Εκατοστιαία θέση ηλικίας και ύψους και εκατοστιαία θέση ηλικίας και βάρους για κορίτσια έως 24 μηνών