Η νοηματική γλώσσα θα βοηθήσει το μωρό σας να επικοινωνεί πολύ πριν τις πρώτες του λεξούλες.
Πόσες φορές έχετε κοιτάξει το μωρό σας και έχετε αναρωτηθεί τι να θέλει; Πόσες φορές έχει συμβεί να κλαίει γοερά και εσείς να μην καταλαβαίνετε το λόγο; Μπορεί να έχετε ακόμα καιρό μέχρι να αρχίσει να σας λέει με λεξούλες πότε θέλει να φάει και ποια ιστορία θέλει να του διαβάσετε αλλά υπάρχει τρόπος να επικοινωνείτε αποτελεσματικά από πολύ νωρίτερα; Πώς; Με την νοηματική γλώσσα! Εκτός του είναι εύκολη και ευχάριστη στην εκμάθηση, είναι και ένας τρόπος για να έρθετε πιο κοντά στο μωρό σας.
Tips για αρχάριους
- Ξεκινήστε με λίγα νοήματα καθώς είναι πιο εύκολο να θυμάστε πώς να τα κάνετε. Μάθετε αρχικά λέξεις που είναι πιο χρήσιμες για την επικοινωνία με το μικρό σας όπως, «τρώω», «πίνω», «περισσότερο».
- Όταν κάνετε κάποιο νόημα παράλληλα πείτε και τη λέξη που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην πραγματικότητα σκοπός είναι η νοηματική να αποτελέσει μια γέφυρα για την ομιλία και όχι να την αντικαταστήσει.
- Επαναλάβετε την κίνηση πολλές φορές. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης οπότε αν θέλετε να ρωτήσετε το μικρό σας αν πεινάει, επαναλάβετε το νόημα που αντιστοιχεί στη λέξη πεινάω πολλές φορές και κάντε την ερώτηση με διαφορετικούς τρόπους «Θέλεις κάτι να φας;», «Θέλεις να φας;». Αν κάνετε νόημα που αναφέρεται σε κάποιο αντικείμενο, δείξτε το αντικείμενο αμέσως μετά, πείτε στην συνέχεια το όνομά του και επαναλάβετε τη διαδικασία τουλάχιστον δύο φορές.
- Αδράξτε τις ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν κάνετε το σήμα που αναφέρεται στη λέξη «σκύλος» κάθε φορά που γαβγίζει ο σκύλος του γείτονά σας, το μωρό σας θα συνδέσει το συγκεκριμένο σήμα με το συγκεκριμένο σκύλο. Φροντίστε να επαναλάβετε το σήμα για ένα σκυλάκι που βλέπετε σε ένα βιβλίο ή στην τηλεόραση έτσι ώστε το μωρό σας να καταλάβει ότι αναφέρεστε σε όλους τους σκύλους.
Πλεονεκτήματα
Μπορεί η νοηματική γλώσσα να κάνει τα μωρά να μιλήσουν πιο αργά ή λιγότερο; Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Τα μωράκια που «μιλούν» με νοηματική αναπτύσσουν τις λεκτικές ικανότητες πολύ νωρίτερα από το μέσο όρο. Πιθανόν αυτό να γίνεται γιατί αν ένα μωρό «μιλάει» με σήματα οι γύρω του του μιλούν περισσότερο, κάνοντας σχετικά σχόλια που το βοηθούν να αναπτύξει τις λεκτικές του δεξιότητες.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα της νοηματικής είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που αντιδρά το μωρό σας. Ενδέχεται να μειώσει το κλάμα ή τα ξεσπάσματα μιας και το μικρό σας θα έχει μάθει έναν άλλο τρόπο για να εκφράζει αυτό που θέλει.
Στην πράξη
Θέλετε να δοκιμάσετε τη νοηματική; Ξεκινήστε με κάποιες απλές κινήσεις.
- Τρώω/ πείνα: Φέρτε τα δάχτυλά σας στα χείλη σας.
- Πίνω/ διψάω: Φέρτε τον αντίχειρα στα χείλη σας, σαν να είστε έτοιμοι να τον πιπιλίσετε.
- Περισσότερο: Χτυπήστε τον αντίχειρα με τα υπόλοιπα δάχτυλά σας.
- Αλλαγή πάνας: Χτυπήστε το γοφό σας
- Ύπνος: Ενώστε τις παλάμες σαν να προσεύχεστε και ακουμπήστε το κεφάλι σας γερμένο στο πλάι πάνω τους
- Τηλέφωνο: Βάλτε το χέρι σας στο αυτί σας
- Βιβλίο: Ανοιγοκλείστε τις παλάμες σας
- Γάτα: Κάντε με τα δάχτυλά σας το σήμα από τα μουστάκια της γάτας στα μάγουλά σας
- Σκύλος: Αναπνέετε σαν να έχετε λαχανιάσει με τη γλώσσα έξω
- Πουλί: ενώστε δείκτη και αντίχειρα, φέρτε τους δίπλα στο στόμα σας και ανοιγοκλείστε τους σαν να είναι ράμφος.
Μάθετε ακόμα:
Η νοηματική γλώσσα για τα μωρά εφευρέθηκε στις αρχές του 1980 από δύο καθηγήτριες, η μία ψυχολογίας και η άλλη παιδικής ανάπτυξης σε δύο πανεπιστήμια της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η γλώσσα περιλαμβάνει κάποιες «λέξεις» από την αμερικανική νοηματική γλώσσα και άλλες που είναι προσαρμοσμένες στις κινήσεις του μωρού.