Η πρώτη επαφή με τη θάλασσα

Η πρώτη επαφή με τη θάλασσα

Tips για την πρώτη ασφαλή και ευχάριστη επαφή με το νερό της θάλασσας ή της πισίνας

Για μερικά μωράκια αυτό το καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει το πρώτο τους ταξίδι γνωριμίας με τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας. Με πρωταρχικό μέλημα πάντα την ασφάλεια προσπαθήστε να κάνετε την πρώτη γνωριμία με το υγρό στοιχείο όσο πιο απολαυστική και ευχάριστη γίνεται τόσο για εκείνο όσο και για εσάς.

Ποια βήματα θα ακολουθήσετε για το πρώτο του μπάνιο;

  • Επειδή η ασφάλεια και η απόλαυση είναι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του «πρώτου μπάνιου», επιλέξτε τη σωστή χρονική στιγμή για να βουτήξετε με το μωρό σας. Επειδή τα μβρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν μόνα τους την θερμοκρασίας του σώματός τους, καλό είναι να περιμένετε να κλείσει τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του πριν την πρώτη βουτιά. Ακόμα, μεριμνήστε ώστε το νερό να μην είναι κρύο. Αποφύγετε, με άλλα λόγια, να το πάτε στην θάλασσα πολύ νωρίς ή σε παραλίες όπου το νερά είναι μονίμως παγωμένα.
  • Όταν έρθει η ώρα, επιλέξτε μια παραλία με καθαρά νερά, ρηχή για να μην πιάνει κύμα και αποφύγετε να την επισκεφθείτε τις ώρες 12.00 – 16.00 λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Αν επιλέξετε πισίνα, προτιμήστε να την επισκεφθείτε ώρες που να μην έχει πολύ κόσμο (π.χ. καθημερινή πρωί). Φροντίστε, επίσης, να κάνετε μια μικρή έρευνα για το πόσο καθαρή είναι και εάν πληρούνται όλα τα στάνταρ υγιεινής.
  • Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι να αποπειραθείτε για το πρώτο του μπάνιο όταν το μικρό σας είναι ξεκούραστο. Διαφορετικά θα γκρινιάζει και δεν θα χαρεί καθόλου την στιγμή.
  • Αν νιώθετε άγχος που θα βουτήξετε στο νερό το μωρό σας, προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και να χαλαρώσετε. Το μωρό διαισθάνεται την διάθεσή σας, για αυτό και αν εσείς το διασκεδάζετε, το πιθανότερο είναι να το απολαύσει και εκείνο.
  • Πριν βάλετε όλο του το σώμα στο νερό, βυθίστε τα πέλματά του ώστε να συνηθίσει την αίσθηση στο δέρμα του, όπως και τη θερμοκρασία. Εννοείται πως ακόμα και την ώρα της πρώτης του "βουτιάς" του φοράτε καπέλο.
  • Παραμείνετε σε σημείο όπου μπορείτε άνετα να σταθείτε ή να στηρίξετε το σώμα σας, είτε είναι στη θάλασσα είτε στην πισίνα, και κρατάτε πάντα το μωρό σας στα χέρια σας.
  • Έχετε μαζί σας ένα παιχνίδι μπάνιου που επιπλέει για να το απασχολήσετε όσο είναι μέσα στο νερό.
  • Πιάστε το από τις μασχάλες και μετακινήστε το αργά πέρα δώθε μέσα στο νερό, τραγουδώντας ή μιλώντας του καθησυχαστικά.
  • Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο φουσκωτο καθισματάκι, ειδικά εάν έχει σκίαστρο. Ωστόσο, να θυμάστε πως αυτά δεν λειτουργούν ως σωσίβια και γι' αυτό δεν πρέπει να τα αφήνετε από τα χέρια σας.
  • Μην το κρατήσετε στο νερό για πολύ ώρα. Μπορεί να κάνατε καλή αρχή και να δείχνει να το απολαμβάνει, αλλά δεν κάνει να σας κρυώσει. Βγάλτε το, σκουπίστε το καλά, εφαρμόστε ξανά αντηλιακό και ντύστε το.
  • Αν συνειδητοποιήσετε ότι νιώθει δυσφορία ή όταν αρχίσει να διαμαρτύρεται βγάλτε το έξω. Πιθανόν να μην είναι έτοιμο ακόμα για μπανάκι. Σε αυτή την περίπτωση περιμένετε μερικές εβδομάδες για να δοκιμάσετε ξανά.