Επίγνωση του σώματος

Επίγνωση του σώματος

Μια άσκηση που θα σας φέρει κοντά και θα του μάθει να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του

Μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Developmental Science, κατόρθωσε να συνδέσει την σωματική επαφή με την γλωσσική ανάπτυξη των μωρών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατείνονται ότι το άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει τα μωρά ήδη από τους 4 μήνες ζωής τους να αναγνωρίζουν λέξεις.

Αφορμή για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα στάθηκε η ευκολία των παιδιών να μαθαίνουν τα μέρη του σώματός. Οι επιστήμονες, δηλαδή, αντιλήφθηκαν πως ακριβώς επειδή αγγίζουμε τα παιδιά στα σημεία που ονοματίζουμε καθιστούμε πιο εύκολη την απομνημόνευσή τους.

Σήμερα, λοιπόν, σας έχουμε μια μικρή άσκηση της Beth Bonsil που θα λειτουργήσει ευεργετικά για το μωρό σας από την βρεφική κιόλας ηλικία. Συγκεκριμένα, είναι μια άσκηση αισθητηριακής εμπειρίας που ενεργοποιεί την απτική διέγερση, την αισθητηριακή ανάπτυξη και την σωματική επίγνωση (ακόμα κι αν το μωρό δεν είναι ακόμα σε ηλικία να πει ούτε μαμά).

Τι να κάνετε

Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες, μετά το μπανάκι του μωρού, μπορείτε να του κάνετε μασαζάκι σε όλο το σώμα λέγοντας παράλληλα τα μέρη που αγγίζετε. Βάλτε τα χέρια του μικρού σας μαζί και πείτε «χέρια». Τεντώστε τα πόδια του και πείτε «πόδια». Κάντε το ίδιο με την μύτη, τα αυτιά, την κοιλίτσα κοκ.

Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει θα δείτε ότι στο άκουσμα της αντίστοιχης λέξης θα μπορεί να αναγνωρίζει τα μέρη που ονοματίζετε. Αυτό θα είναι και μια extraευκολία όταν αργότερα θα το κάνετε μπάνιο και θα το ντύνετε!

Extra Tip: Το μωρό σας θα αγαπήσει αυτήν την άσκηση για πολλούς λόγους. Η δέρμα με δέρμα επαφή, η χροιά της φωνής σας, η κίνηση του σώματός του […] είναι μερικοί λόγοι για να την αγαπήσει.