Ενθαρρύνοντας τις πρώτες κινήσεις

Ενθαρρύνοντας τις πρώτες κινήσεις

Πρώτες απόπειρες κίνησης και πώς θα ενθαρρύνετε την ανάπτυξή τους

Από τους 4 μήνες και μετά θα διαπιστώσετε πως το μωράκι σας δοκιμάζει να κάνει τις πρώτες του κινήσεις. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα  και το ένα σας χέρι πάντα πάνω του όταν το αλλάζετε στην αλλαξιέρα αλλά και οπουδήποτε αλλού το αφήνετε να ξαπλώσει εκτός από την κούνια του.

Ανάμεσα στους 4 και 6 μήνες το «μενού» των νέων κινήσεων περιλαμβάνει:

  • Ανασήκωμα. Πιθανότατα η πρώτη κίνηση που θα κάνει είναι να ανασηκώσει το πάνω μέρος του σώματός του χρησιμοποιώντας τα χεράκια του, αρχικά τον βραχίονα και κατόπιν τις παλάμες. Μπορεί να μην μοιάζει σημαντικό αλλά είναι η αναγκαία κατάκτηση για να ακολουθήσουν όλα τα άλλα.
  • Ρολάρισμα. Σύντομα θα καταφέρει να μετακινηθεί από την κοιλίτσα του στην πλάτη (από μπρούμυτα, ανάσκελα δηλαδή) και αντίστροφα. Συνήθως το πρώτο ρολάρισμα γίνεται από την κοιλιά στην πλάτη, γιατί έτσι χρησιμοποιεί τα χέρια του για να ανασηκώσει και να γυρίσει το σώμα του σε ύπτια θέση ενώ βρίσκεται μπρούμυτα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Ρολάρισμα».
  • Κάθισμα. Μόλις κατορθώσει να στηρίξει λαιμό και πλάτη θα μπορεί και να καθίσει, αρχικά με μια κάποια βοήθεια από εσάς.Διαβάστε περισσότερα στα άρθρο μας «Πότε κάθονται τα μωρά;».
  • Τέντωμα. Όταν κάτι του τραβήξει το ενδιαφέρον θα κατευθυνθεί προς το μέρος του και θα τεντωθεί για να το πιάσει.

Ενθαρρύνετε τις νέες κινήσεις

Προκειμένου να ενθαρρύνετε τις νέες κινητικές του δεξιότητες, δώστε την ελευθερία και τον απαραίτητο χώρο για  να τεντώσει το σώμα του, να ρολάρει, να απλώσει τα χεράκια του και γενικά να πειραματιστεί με την κίνηση.

  • Φροντίστε να το βάζετε στο πάτωμα, πάνω σε μια κουβερτούλα ή ένα εκπαιδευτικό χαλί για παιχνίδι και να το επιβλέπετε καθώς προσπαθεί να γνωρίσει τον  κόσμο και τις δυνατότητές του.
  • Για να του δώσετε κίνητρο για να τεντωθεί, τοποθετήστε μπροστά του ένα πολύχρωμο παιχνίδι ή ένα καθρεφτάκι ή κάτι που ξέρετε ότι θα του τραβήξει την προσοχή.   
  • Μην το αφήνετε πολλές ώρες στο ρηλάξ, στο καρότσι ή στο κάθισμα αυτοκινήτου, καθώς περιορίζουν την κίνησή του.
  • Για να το βοηθήσετε να παραμείνει καθιστό, όταν αποκτήσει τον έλεγχο του λαιμού και του κεφαλιού του, τοποθετήστε πίσω του μια τυλιγμένη πετσέτα σε ρολό ή ένα μαξιλάρι θηλασμού. Σε περίπτωση που γλιστράει ή πέφτει στο πλάι, σημαίνει πως δεν είναι έτοιμο να κάθεται, επομένως αναβάλλετε για λίγο αργότερα την εκπαίδευση.
  • Από τη στιγμή που αρχίζει να κάνει τις πρώτες κινήσεις, το μπουσούλημα, το στήριγμα στα έπιπλα για να σηκώνετε όρθιο και τα πρώτα βήματα είναι θέμα χρόνου, επομένως αρχίστε να κάνετε τροποποιήσεις στο σπίτι σας για να είναι απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον στο οποίο θα κινείται.