Αγάπη για το κολύμπι

Μπαμπάς με μωρό που κολυμπούν

3 βήματα για να γίνει το μικρό σας δεινός κολυμβητής.

Σκέφτεστε φέτος το καλοκαίρι να κάνετε το πρώτο μπάνιο του μωρού σας στη θάλασσα ή στην πισίνα; Διαβάστε μερικά tips που θα το βοηθήσουν να νιώσει άνετα με το νερό και να αγαπήσει το κολύμπι από την πρώτη στιγμή!

 Βήμα 1ο. Πρώτη επαφή με το νερό.

  • Το πρώτο βήμα είναι να χτίσετε την σχέση του μικρού σας με το νερό. Έτσι, λοιπόν, πριν ξεκινήσετε να σκέφτεστε την θάλασσα ή την πισίνα δοκιμάστε να βελτιώσετε την ώρα του μπάνιου. Επιστρατεύστε παιχνίδια, μπουρμπουλήθρες, παπάκια και κάντε το να διασκεδάσει.
  • Στην συνέχεια, ένας καλός τρόπος για να κάνετε το μωρό σας να αισθανθεί άνετα στο νερό είναι να ξεκινήσετε τα μπάνια του σε μια πλαστική παιδική πισίνα στο μπαλκόνι του σπιτιού σας.
  • Η εμπειρία του νερού σε ένα ήσυχο περιβάλλον θα βοηθήσει το μωρό σας να παραμείνει χαλαρό σε μια πολυσύχναστη παραλία. Εφοδιάστε το με τα αγαπημένα του παιχνίδια που επιπλέουν στο νερό ή πλαστικές μπάλες.
  • Για να νιώσει άνετα με το νερό στο προσωπάκι του, βρέξτε ένα σφουγγάρι και στραγγίξετε το ελαφρά πάνω από το κεφαλάκι έτσι ώστε να κυλήσει το νερό στο πρόσωπό του. Μαθήματα κολύμβησης

Βήμα 2ο. Παροτρύνετε το μικρό σας να βουτήξει τα πόδια του στο νερό.

  • Καθίστε μαζί του στην ακροθαλασσιά και παροτρύνετε το μικρό σας να βουτήξει τα πόδια του στο νερό. Αφήστε το να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του και άλλα παιδάκια που ενδεχομένως θα υπάρχουν στην παραλία.
  • Αν αποφασίσει ότι θέλει να μπει μέσα στη θάλασσα, κρατήστε το και με τα δύο σας χέρια από κάτω και γύρω από την πλατούλα του μέχρι να νιώσει άνετα.
  • Όταν χαλαρώσει κρατήστε κάτω από τις μασχάλες με το πρόσωπό του απέναντι στο δικό σας και απαλά σπρώξτε το προς το μέρος σας καθώς μετακινήστε προς τα πίσω.
  • Αν είστε σε πισίνα δοκιμάστε να το αφήσετε περισσότερο ελεύθερο κρατώντας του απλά την πλάτη και πείτε του να κρατάει με τα χεράκια του το κράσπεδο της πισίνας και να μετακινείτε κατά μήκος της. Μπορείτε να ονομάσετε την κίνηση αυτή βάδισμα της μαϊμούς και να το αφήσετε να κάνει και χαρακτηριστικούς ήχους!

Μωρό που πλατσουρίζειΒήμα 3ο. Ξεκινάει το πλατσούρισμα!

  • Παρότι, στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη πισίνες για βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, εάν το θεωρείτε υπερβολή μπορείτε να προετοιμάσετε το μικρό σας για τα πρώτα μαθήματα… πραγματικής κολύμβησης γύρω στα 4. Αρχικά μάθετε στο μικρό σας πώς να επιπλέει. Καθώς έχει την κοιλίτσα του στο νερό, κρατήστε και αφήστε το να απλώσει τα ποδαράκια του προς τα πίσω ακουμπώντας το κεφάλι του στον ώμο σας. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει το ίδιο με την πλάτη στο νερό. Μπορείτε ακόμα να το αφήσετε να τυλίξει τα χέρια του γύρω από το λαιμό σας και να το βοηθήσετε να κλωτσάει τα ποδαράκια του καθώς τα έχει τεντώσει προς τα πίσω.
  • Αν δεν έχει βάλει ακόμα το κεφαλάκι του μέσα στο νερό, την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσει πείτε του να κλείσει το στόμα και να φυσάει προς τα έξω, έτσι ώστε να μην μπει νερό στη μύτη του. Άλλος ένας τρόπος είναι να το ενθαρρύνετε να βάζει το κεφαλάκι του στο νερό κάνοντας μπουρμπουλήθρες, σαν να συνομιλεί με τα ψάρια του βυθού.  

Αν προτιμάστε να ξεκινήσετε τα μπάνια του μικρού σας στην πισίνα διαβάστε: «Στην πισίνα ολοταχώς».

Για προστασία από τον ήλιο δείτε το «Μωρά στον ήλιο»