Ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίζει μόνο του

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να παίζει μόνο του

Πώς να μάθετε το μωρό σας να παίζει χωρίς την δική σας συμμετοχή

Θέλει να το κρατάτε διαρκώς στην αγκαλιά σας και οποιαδήποτε στιγμή το αφήσετε κάτω δυσφορεί και κλαίει; Μπορεί κατά βάθος να ικανοποιήστε από αυτή την ανάγκη του να είναι συνεχώς μαζί σας (ακόμα και αν δεν σας μένει αρκετός χρόνος για να φροντίσετε τον εαυτό σας ή το σπίτι), αλλά είναι σημαντικό να περνάει χρόνο μόνο του, αφενός για να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες, αφετέρου για να μάθει να είναι ανεξάρτητο.

Για να αλλάξετε την παραπάνω συνήθεια, ακολουθήστε 6 βήματα.

  1. Χαρίστε του το είδος της προσοχής που χρειάζεται. Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για δραστηριότητες με το μικρό σας. Ξεκινήστε την ημέρα σας, όχι μαζεύοντας το σπίτι, αλλά παίζοντας με το μικρό σας, διαβάζοντας παραμύθια και κάνοντας αγκαλιές. Εάν έχει περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί σας και έχει «χορτάσει» την παρουσία σας, είναι πιθανότερο να δοκιμάσει να παίξει μόνο του.
  2. Μείνετε κοντά του.Τα περισσότερα μωρά νιώθουν πιο άνετα να παίξουν όταν η μαμά τους είναι κοντά. Συνεπώς, μην το αφήνετε στο πάρκο στο σαλόνι την ώρα που εσείς μαγειρεύετε στην κουζίνα. Φροντίστε να φτιάξετε έναν ασφαλή χώρο για αυτό κάπου κοντά σας, για να σας αισθάνεται διαρκώς παρούσα στο παιχνίδι του.
  3. Προσφέρετε επιλογές. Δεν μπορεί να σας το πει με λέξεις, αλλά είναι πιθανό να βαριέται και να σας αναζητά επειδή χρειάζεται αλλαγή περιβάλλοντος ή και παιχνιδιών. Φροντίστε να εναλλάσσετε τα παιχνίδια του, δίνοντάς του ακόμα και μια ξύλινη κουτάλα την ώρα που μαγειρεύετε, και να το μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο ή σε διαφορετικό σημείο. Μάλιστα, όταν το μεταφέρετε σε άλλο σημείο, δώστε του ένα άλλο παιχνίδι, που του αρέσει, αλλά που δεν έχει παίξει ακόμα μαζί του.
  4. Καθοδηγήστε το.Αν παρόλη την αλλαγή περιβάλλοντος και των παιχνιδιών συνεχίζει να δυσφορεί, ενδεχομένως να χρειάζεται να του δείξετε πώς να παίξει με το παιχνίδι του. Μια μικρή καθοδήγηση ίσως του δώσει κίνητρα να παίξει στη συνέχεια μόνο του με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
  5. Κου-κου! Όταν παρατηρήσετε ότι είναι χαρούμενο με το παιχνίδι του, πείτε του ότι θα φύγετε για λίγο από το δωμάτιο (χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ, απλά ίσα ίσα για να χαθείτε από το οπτικό του πεδίο) και έπειτα κάντε του «κου-κου» πίσω από την πόρτα για να αρχίσει να μαθαίνει ότι ακόμα και όταν φεύγετε θα επιστρέψετε σύντομα.
  6. Ξανά μαζί.  Μετά από μερικά λεπτά, επιστρέψτε δίπλα του και παίξτε λίγο μαζί του. Κάθε φορά που απομακρύνεστε, μείνετε μακριά του μεγαλύτερο διάστημα, για να συνηθίζει να παίζει μόνο του. Φυσικά μην περιμένετε να επιστρέψετε όταν αρχίζει να κλαίει γοερά.