Διαβάζοντας την προσωπικότητά του

Διαβάζοντας την προσωπικότητά του

Κατανοείστε ποιος τύπος προσωπικότητας είναι το μωρό σας και ενθαρρύνετε την υγιή ανάπτυξή του

Το μωρό σας έχει μοναδική προσωπικότητα. Μπορεί να είναι ήσυχο ή πιο ενεργητικό, πιο επιθετικό ή πιο ήρεμο. Τα πρώτα χρόνια θα αναπτύξει τον τύπο της προσωπικότητας που θα το ακολουθεί και στην ενηλικίωση. Μάθετε πώς σχηματίζεται η προσωπικότητά του και πώς να ενθαρρύνεται την υγιή ανάπτυξή του.


Γονίδια

Δεν είναι γνωστό αν τα γονίδια επηρεάζουν την προσωπικότητα ενός μωρού, ωστόσο ορισμένοι γιατροί συμφωνούν ότι κάτι συμβαίνει και δύο αδέρφια έχουν τελείως διαφορετικές ή αρκετά παρόμοιες προσωπικότητες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το περιβάλλον και η δική σας παρουσία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της προσωπικότητάς του ως ενήλικα.

Η ανατροφή

Είτε το παιδί σας είναι αγόρι ή κορίτσι, εσωστρεφές ή εξωστρεφές, ήσυχο ή ενεργητικό [...] ο τρόπος που το μεγαλώνετε κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξή του. Δεν υπάρχει ο «σωστός» τρόπος παρά μόνο μια διαδικασία που τη μαθαίνετε στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι η αγάπη σας για το παιδί σας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και του εαυτού του. Όσο συνδέεστε με το μωρό σας, είτε βγαίνοντας έξω βόλτα είτε καθώς ανταποκρίνεστε στο κλάμα του, θέτετε τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς και θετικής σχέσης. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τους ρυθμούς του παιδιού σας καθώς έτσι θα το βοηθήσετε να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση του.

Τύποι προσωπικότητας

Από τον ένα χρόνο μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι εσωστρεφές ή εξωστρεφές. Ένα εξωστρεφές παιδί θα παίζει χωρίς ντροπή, ενώ ένα εσωστρεφές θα έχει περιέργεια αλλά θα είναι πιο προσεκτικό όταν εξερευνά κάτι. Αναγνωρίζοντας σε ποιον τύπο ανήκει το παιδί σας, θα μπορείτε να προσαρμόσετε καλύτερα το στυλ ανατροφής. Για παράδειγμα, μπορεί το μωρό σας να σας χρειάζεται πιο πολύ ώρα μαζί του σε μια καινούργια κατάσταση αν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Θα πρέπει και εσείς από την πλευρά σας να συνειδητοποιήσετε αν ένα μέρος (π.χ. με πολύ φασαρία) είναι ιδανικό ή όχι για το μωρό σας. Κατανοώντας τις αντιδράσεις του θα μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητά του.  

Διαβάστε ακόμα: «Μωρά με προσωπικότητα».