Γνώσεις από... κούνια!

Γνώσεις από κούνια

7 θαυμαστές «γνώσεις» που κατέχει από νωρίς το μωρό σας

Τα μωρά είναι προορισμένα να μαθαίνουν. Mάλιστα, από τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν την ικανότητα να κατανοούν διάφορα πράγματα, όπως τη γλώσσα ή κάποιες βασικές λειτουργίες του φυσικού κόσμου. Είναι συνεπώς αξιοθαύμαστο το τι μπορούν να καταλάβουν πριν ακόμα πουν τις πρώτες τους λεξούλες και με ποιο τρόπο αναπτύσσουν σταδιακά τις δεξιότητές τους.

Ξεχωρίζει την καλή από την κακή συμπεριφορά. Μπορεί ένα μωρό 6 μηνών να έχει μηδαμινή εμπειρία ζωής, αλλά έχει την ικανότητα να αναγνωρίσει και να συμπαθήσει τα άτομα που βοηθούν τους άλλους και αντιστοίχως να αντιπαθήσει όσα επιδεικνύουν άσχημη συμπεριφορά. Στην παραπάνω διαπίστωση συνηγορεί και ένα σχετικό πείραμα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Yale, όπου παρουσιάστηκε σε μωρά από 6 μέχρι 10 μηνών ένα κουκλοθέατρο με καλούς και κακούς ήρωες. Όταν στη συνέχεια ζητήθηκε από τα μωρά να επιλέξουν μια κούκλα από αυτές που έλαβαν μέρος, εκείνα σε ποσοστό 80% προτίμησαν τις κούκλες που βοηθούσαν τους συμπρωταγωνιστές τους και γενικά είχαν καλή συμπεριφορά.

Κατανοεί τις διαφορές. Στους 3 μήνες μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα χαμογελαστό και ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο, αν πρόκειται για τα πρόσωπα της μαμάς και του μπαμπά του. Στους 5 μήνες μπορεί να καταλάβει αυτές τις διαφορές και σε ένα άγνωστο για εκείνο πρόσωπο. Ωστόσο στους 9 μήνες έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου ατόμων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους γονείς του και των προσώπων που βλέπει πιο συχνά και όχι εκείνων που έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αυτή η ικανότητα αναγνώρισης έχει κοινά στοιχεία με τον τρόπο εκμάθησης της γλώσσας. Όσο ένα μωρό είναι μικρό ανταποκρίνεται σε κάθε είδους γλώσσα. Όσο όμως μεγαλώνει και αναγνωρίζει τις λέξεις που ακούει συχνότερα, χάνει την ικανότητα να «ακούει» διαφορετικές γλώσσες. Για να μην είναι λοιπόν καχύποπτο απέναντι σε ανθρώπους που δεν έχουν ίδια χαρακτηριστικά με εκείνο, φροντίστε να το φέρετε από νωρίς σε επαφή με διαφορετικό κόσμο, αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα. 

Ξέρει πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να μάθει κάτι. Ρουφά τις γνώσεις και τις εμπειρίες σαν σφουγγάρι, αλλά έχει επίσης την ικανότητα να λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα «πληροφοριών» σε κάθε φάση. Αν αυτό με το οποίο καταπιάνεται είναι πολύ εύκολο, βαριέται, ενώ αν απαιτεί παραπάνω ικανότητες από αυτές που έχει, τότε κουράζεται. Ακόμα και αν είναι 7 ή 8 μηνών δεν θα ασχοληθεί με κάτι που είναι υπερβολικά εύκολο ή υπερβολικά δύσκολο. Επομένως φροντίστε να του δίνετε ερεθίσματα ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκεται, αλλά και να διαβάζετε τα σημάδια που σας στέλνει για να καταλάβετε ποιες είναι κάθε φορά οι επιθυμίες του.

Γνωρίζει τις βασικές αρχές της φυσικής! Κι όμως κατανοεί εμπειρικά τον νόμο της βαρύτητας ενώ από κάποια ηλικία και μετά ξέρει πως το αρκουδάκι του υπάρχει ακόμα στο δωμάτιο, ακόμα και αν το κρύψατε κάτω από την κουβέρτα. Από τους 5 μήνες μπορεί να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στα υγρά και τα στερεά υλικά. Για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις του γύρω από το φυσικό κόσμο, δώστε του παιχνίδια με διαφορετική υφή και σχήματα κι δείξτε του τις διαφορές των αντικειμένων που υπάρχουν γύρω σας και που αφορούν στο χρώμα, το υλικό, το σχήμα κ.λπ.

Μπορεί να υπολογίσει. Κι όμως μπορεί να κάνει υπολογισμούς πριν ακόμα μάθει να μιλάει. Μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει τη μεγαλύτερη από δύο ποσότητες, όπως π.χ. ποιο ποτήρι έχει περισσότερο υγρό. Φυσικά δεν έχει ακόμα τις κατάλληλες λέξεις για να σας αποδείξει τις … μαθηματικές του γνώσεις αλλά καλό είναι να του δώσετε ερεθίσματα τραγουδώντας λόγου χάρη τραγουδάκια που περιέχουν αριθμούς.

Αναγνωρίζει πότε ένα τραγούδι δεν έχει ρυθμό.Τα τραγούδια και η μουσική δεν του προσφέρουν μόνο διασκέδαση. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν μουσική παιδεία χαμογελούν συχνότερα, εκνευρίζονται πιο δύσκολα και είναι πιο εύκολο να ηρεμήσουν. Αυτά τα μωρά επίσης αναγνωρίζουν πότε ένα τραγούδι έχει πιο γρήγορο ρυθμό από άλλα που απλά ακούν παθητικά μουσική όταν παράλληλα κάνουν και κάτι άλλο. Φυσικά δεν χρειάζεται να αρχίσετε τα μαθήματα κλασικής μουσικής, αρκούν τα νανουρίσματα και τα παιδικά τραγουδάκια.

Αντιλαμβάνεται τη βασική δομή της γλώσσας.Η περίοδος από τους 6 μέχρι τους 12 μήνες είναι κομβική για την ανάπτυξη των γλωσσικών του δεξιοτήτων και ο καλύτερος τρόπος για να κατακτήσει τη γλώσσα είναι μέσω της διαδραστικής επικοινωνίας. Επομένως μην παραλείπετε να του μιλάτε, να του διηγείστε ιστορίες, να δίνετε όνομα στα μέρη του σώματός του, να του δείχνετε τα αντικείμενα και τα χρώματα γύρω σας και να επικοινωνείτε μαζί του.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας "Σε γνωρίζω baby-όθεν"