Ποια πράγματα θα χρειαστεί να έχετε στο σπίτι από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας;
Αν είστε αμετανόητοι καταναλωτές και περιμένοντας το μωρό σας έχετε οργώσει τα βρεφικά καταστήματα και τα e-shopsγια να αγοράσετε κάθε αξεσουάρ που κυκλοφορεί θα έχετε ήδη προμηθευτεί και τα άκρως απαραίτητα. Για εσάς που είστε της άποψης «όσα λιγότερα πράγματα τόσο το καλύτερο», καλό είναι να το πάρετε απόφαση πως κάποια πράγματα δεν θα αποφύγετε να τα αγοράσετε ή να τα δανειστείτε. Ποια είναι αυτά; Μελετήστε την παρακάτω λίστα και σημειώστε τι είναι αυτό που σας λείπει.
- Κάθισμα αυτοκινήτου. Θα το χρειαστείτε οπωσδήποτε κατά την έξοδό σας από το μαιευτήριο για να μεταφέρετε το νεογέννητο στο σπίτι αλλά και για κάθε μετακίνηση με το μωρό σας. Δεν σημαίνει πως θα κλειστείτε μέσα στο σπίτι επειδή μόλις γεννήσατε!
- Πάνες. Προμηθευτείτε πριν τον τοκετό πάνες για νεογέννητα αλλά και το αμέσως επόμενο νούμερο σε περίπτωση που το μωρό σας γεννηθεί με παραπάνω κιλά. Να ξέρετε πως οι υφασμάτινες πάνες γενικά θεωρούνται πιο οικονομικές, αφού μπορεί να είναι πιο ακριβές κατά την αγορά αλλά τις πληρώνετε απαξ και τις έχετε και για τα υπόλοιπα παιδιά σας.
- Μωρομάντιλα. Θα τα κουβαλάτε πάντα μαζί σας και θα τα χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση. Βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε από πριν τα δικά σας μωρομάντιλα ακολουθώντας τις οδηγίες του άρθρου «Φτιάξτε μωρομάντιλα στο σπίτι!».
- Τσάντα για τα απαραίτητα του μωρού. Υπολογίστε ότι εκεί θα βάζετε όλα όσα χρειάζεται το μωρό σας όταν βγαίνετε από το σπίτι. Κάντε μια έρευνα αγοράς, αφού έχετε σκεφθεί τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει μια τσάντα: χώρο για το μπιμπερό, περισσότερα τσεπάκια, αν θέλετε να την κρεμάτε στο πλάι, πώς θέλετε να κρεμιέται στο καρότσι, αν θα την χρησιμοποιείτε μόνο εσείς ή θα την μοιράζεστε με τον σύντροφό σας.
- Λεπτές υφασμάτινες κουβερτούλες. Θα σας χρησιμεύσουν για να φασκιώσετε το μωρό σας ή για να το σκεπάσετε όταν πηγαίνετε βόλτα με το καρότσι, όταν δεν κάνει πολύ κρύο.
- Πανάκι για το ρέψιμο. Θα το χρειαστείτε για να το τοποθετήσετε στον ώμο σας όταν έχετε αγκαλιά το μωρό σας για να ρευτεί μετά τον θηλασμό. Δεν
χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο ειδικό πανάκι, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πετσέτα ή ένα άλλο βαμβακερό ύφασμα. - Τα απαραίτητα για τον θηλασμό. Θα χρειαστείτε σουτιέν θηλασμού, ρούχα που θα σας διευκολύνουν στο θηλασμό, επιθέματα στήθους, θήλαστρο. Επιστρέφοντας στην δουλειά, θα χρειαστεί να αγοράσετε και μπιμπερό χαμηλής ροής, αποστειρωτή, σακούλες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Πολύ χρήσιμο στον θηλασμό μπορεί να σας φανεί και ένα μαξιλάρι θηλασμού.
- Κούνια. Μπορεί στην αρχή το νεογέννητο να κοιμάται στην καλαθούνα του αλλά αργά ή γρήγορα μια κούνια είναι άκρως απαραίτητη. Στην αρχή θα την τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιό σας. Στην συνέχεια θα μεταφερθεί στο δωμάτιο του μωρού σας.
- Μάρσιπος και καρότσι. Θα χρειαστείτε κάτι για να μεταφέρετε το μωρό σας έξω από το σπίτι. Δοκιμάστε τον μάρσιπο ή το σλινγκ ειδικά όταν είναι νεογέννητο και είναι πιο ελαφρύ ώστε να μπορείτε να το μεταφέρετε πολύ ώρα πάνω σας. Ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε καρότσι. Επιλέξτε για αρχή ένα στο οποίο θα μπορεί να εφαρμόσει το κάθισμα αυτοκινήτου.
- Καλαθούνα. Όταν είστε σπίτι δεν μπορείτε να έχετε το μωρό σας διαρκώς στην κούνια του που βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο, αλλά στον ίδιο χώρο που βρίσκεστε και εσείς. Συνεπώς θα χρειαστείτε μια καλαθούνα ώστε να μπορείτε να τη μεταφέρετε εύκολα από την κουζίνα στο καθιστικό. Αφού το μωρό σας μεγαλώσει μπορείτε να αντικαταστήσετε την καλαθούνα με swingκάθισμα ή ρηλάξ και στη συνέχεια με ένα περιφραγμένο παιχνιδότοπο.
- Τα απαραίτητα για την υγιεινή, όπως βρεφικό αφρόλουτρο, πετσέτα, ψαλιδάκι για τα νύχια και για λίγο αργότερα ειδική μπανιέρα.
- Ένα θερμόμετρο και ένας ρινικός αποφρακτήρας για να καθαρίζετε τη μυτούλα του θα είναι πράγματα που πιθανόν να χρειαστείτε. Δείτε εδώ πώς να χρησιμοποιήσετε τον ρινικό αποφρακτήρα και εδώ ποιο θερμόμετρο να επιλέξετε. Αντί να τρέχετε να τα βρείτε τελευταία στιγμή σε περίπτωση ανάγκης καλύτερα προμηθευτείτε τα από πριν και φυλάξτε τα στο συρτάρι σας.
- Ρουχαλάκια.Υπάρχουν απίστευτα όμορφα ρουχαλάκια και αξεσουάρ για τα μωρά αλλά προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε. Ειδικά στην αρχή θα χρειάζεται όλο και μεγαλύτερο νούμερο στα ρούχα, συνεπώς μην αγοράσετε πολλά κορμάκια που δεν θα τα φορέσει παραπάνω από ένα μήνα. Ανάλογα με την εποχή θα χρειαστείτε και άλλα ρούχα. Αν είναι χειμώνας μην ξεχάσετε να αγοράσετε ένα μπουφάν και για το καλοκαίρι απαραίτητο είναι ένα καπέλο.
- Παιχνίδια. Από την πρώτη στιγμή είναι σημαντικό να το συντροφεύουν παιχνίδια, ειδικά αυτά με τα έντονα χρώματα. Λούτρινα παιχνίδια, κρίκοι, κρεμαστά που θα τοποθετήσετε πάνω από την κούνια του, ένα βρεφικό γυμναστήριο είναι κάποια από τα πρώτα παιχνίδια μέσα από τα οποία θα αρχίσει να γνωρίζει τον κόσμο.
- Προμηθευτείτε βιβλία, περιοδικά και ταινίες για να περνάτε ευχάριστα το χρόνο σας καθώς θα φροντίζετε το μωρό σας στο σπίτι.
- Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Βρείτε από πριν ποιοι φίλοι και συγγενείς μπορούν να σας προσφέρουν βοήθεια όσο θα φροντίζετε το νεογέννητο. Η βοήθεια μπορεί να περιλαμβάνει από δουλειές στο σπίτι μέχρι babysittingή ακόμα και παρέα για τις ώρες που αναγκαστικά θα μένετε μέσα.
- Έχετε κατά νου ότι ενδέχεται να χρειαστείτε σύστημα ενδοεπικοινωνίας για να ακούτε το μωρό σας όταν κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο ή υγραντήρα για να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο δωμάτιό του. Δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε εξ αρχής. Κάντε μια έρευνα αγοράς ή ρωτήστε αν υπάρχει δυνατότητα να τα δανειστείτε από φίλους που πλέον δεν τα χρειάζονται.