Έξυπνα μωρά με απλά βήματα

Έξυπνα μωρά με απλά βήματα

Τέσσερις τρόποι για να ενισχύσετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Το νεογέννητο μπορεί να σας φαίνεται εύθραυστο και μικρό, αλλά ο εγκέφαλός του είναι ένα εντυπωσιακό «δημιούργημα», εξοπλισμένος με περισσότερους από 200 δις νευρώνες έτοιμους να αναπτυχθούν. Ως γονείς παίζετε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του και κατ’ επέκταση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του. Ενδεχομένως να ακούγεται μια μεγάλη και δύσκολη ευθύνη αλλά στην πραγματικότητα τα απλά, καθημερινά πράγματα είναι αυτά που θα το κάνουν να διαπρέψει!

Ξεκινώντας με τα βασικά. Ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του μωρού σας. Αν μια ανάγκη δεν πραγματοποιείται, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του, καθώς ο οργανισμός θα κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσει θέματα επιβίωσης ενώ κανονικά θα έπρεπε να εστιάζει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Συνεπώς είναι σημαντικό να βρίσκεστε κοντά στο μωρό σας όταν σας χρειάζεστε χωρίς να φοβάστε ότι το κακομαθαίνετε. Αντίθετα το να καθησυχάζετε και να το αγγίζετε παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξή του καθώς στέλνει θετικά «σήματα» στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα.   

Ας μιλήσουμε. Δεν έχει και πάρα πολύ σημασία τι του λέτε, καθώς δεν καταλαβαίνει το νόημα αλλά τον τόνο της φωνής σας. Συνεπώς προσπαθήστε να του μιλάτε καθημερινά για τον καιρό, τα νέα, να του λέτε ιστορίες ή να του περιγράφετε τις δουλειές που κάνετε στο σπίτι. Όταν αρχίσει να επικοινωνεί μαζί σας με επιφωνήματα και συλλαβές, φροντίστε να απαντάτε, χτίζοντας έτσι τις πρώτες σας συζητήσεις. Ακόμα και αν κάποιες φορές πιάνετε τον εαυτό σας να μιλάει περίεργα στο μικρό σας, αργά και τραβώντας τις συλλαβές, μην διστάσετε να συνεχίσετε. Άλλωστε οι παρατεταμένες, επαναλαμβανόμενες συλλαβές ενεργοποιούν το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που βοηθάει το μικρό σας να κατανοήσει και να παράγει τη γλώσσα.   

Ώρα για διάβασμα. Η ανάγνωση παραμυθιών ή ακόμα και του βιβλίου σας, μιας και το μωρό σας απολαμβάνει περισσότερο τον ρυθμό και το άκουσμα της φωνής σας και όχι το νόημα, δεν έχουν παρά μόνο θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξή του. Το βοηθάτε να καταλάβει λέξεις που δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά στην καθημερινή ζωή αλλά και να αναπτύξει την ακουστική του ικανότητα. Καθώς μεγαλώνει μπορείτε να επιλέξετε βιβλία με έντονες φωτογραφίες, χρώματα και σχήματα, τα οποία θα βλέπει και θα συνδυάζει με το κείμενο που αφηγείστε. 

Ώρα για παιχνίδι. Το παιχνίδι αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο μάθησης και ανάπτυξης. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά παιχνίδια που βοηθούν το μωρό σας να κατακτήσει τα αναπτυξιακά στάδια, ωστόσο μπορείτε να διδάξετε πολλά πράγματα στο μικρό σας χρησιμοποιώντας απλά τα δύο σας χέρια, όπως να κρύβετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Μπορείτε φυσικά να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε παιδότοπο, χρησιμοποιώντας τις ξύλινες κουτάλες, τα πλαστικά δοχεία, τα όσπρια κ.ά. Ιδέες για παιχνίδια θα βρείτε στα άρθρα μας «Παιχνίδια με το νεογέννητο», «Εύκολες παιχνιδο-κατασκευές» και «Παίζοντας στους 6 μήνες».

Extra tips

  • Τα πρώτα τρία χρόνια ενός μωρού είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, καθώς στο διάστημα αυτό ο εγκέφαλός του αγγίζει το 90% του μεγέθους που θα έχει ο εγκέφαλός του ως ενήλικας.
  • Όλα τα μωράκια θα πρέπει να κατακτήσουν ορισμένα στάδια ανάπτυξης καθώς μεγαλώνουν. Για να κατακτήσουν ένα στάδιο θα πρέπει ο εγκέφαλός τους να έχει κάνει κτήμα του το στάδιο που προηγείται. Άρα όσα περισσότερα ερεθίσματα δέχεται ο εγκέφαλός του τόσο πιο «δυνατός» και «αποτελεσματικός» γίνεται.