Τραγανά όσπρια

Τραγανά όσπρια

Σερβίρετε τα όσπρια διαφορετικά για να γλείψει και το πιάτο!

Τα περισσότερα παιδιά όταν βλέπουν τα όσπρια βγάζουν την γλώσσα έξω σε ένδειξη αηδίας, φωνάζουν «γιαξ» και αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν. Δεν τα αδικώ! Όσο νόστιμα κι αν είναι (εγώ τρελαίνομαι!) υστερούν πολύ στην παρουσίαση. Συνήθως, εναποτίθενται στο τραπέζι σε μορφή σούπας άλλοτε μονόχρωμης καφέ ή κίτρινής και άλλοτε με πρασινάδες να επιπλέουν. Ακόμα, τις λίγες φορές που έρχονται σε κρεμώδη μορφή (π.χ. φάβα, χούμους κτλ.) ή εν είδη σαλάτας (π.χ. μαυρομάτικα) περιέχουν ωμό κρεμμύδι, το οποίο για τα περισσότερα παιδιά είναι ό,τι είναι το λιβάνι για το διάβολο.


Ορίστε, λοιπόν, μια συνταγή με όσπρια και λαχανικά που το μικρό σας θα λατρέψει. Είναι κρεμώδης και τραγανή, γεμάτη πρωτεΐνες και βιταμίνες, νόστιμη, υγιεινή και πολύχρωμη. Τι πιο ιδανικό;

Υλικά

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 λωρίδες μπέικον (από το οποίο θα βγάλετε το λίπος)

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε καρεδάκια

200gr μαυρομάτικα βρασμένα

200gr μαύρα φασόλια βρασμένα

200gr βιολογικό καλαμπόκι βρασμένο ή από βαζάκι

Σπιτικός ζωμός κότας ή λαχανικών

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Πιπέρι

75gr τυρί cheddar τριμμένο

3 φέτες ψωμί τριμμένο

 

Εκτέλεση

    Τραγανά όσπρια
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο), το μπέικον και το σκόρδο. Τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  2. Στην συνέχεια, ρίχνετε τις ντομάτες και, κατόπιν, τον ζωμό.
  3. Στραγγίζετε τα όσπρια και το καλαμπόκι και τα ρίχνετε μέσα. Προσθέτετε πιπέρι (αλάτι δεν χρειάζεται έχει ο ζωμός και το μπέικον υπεραρκετό) και το αφήνετε να πάρει βράση. Μόλις αυτό συμβεί χαμηλώνετε την φωτιά στο μέτριο και το αφήνετε να συνεχίσει να μαγειρεύεται για 20 λεπτά. Στο μεταξύ αρχίστε να προθερμαίνετε τον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία.
  4. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πυρέξ ή σε μικρά ατομικά μπολάκια κατάλληλα για φούρνο. Πασπαλίστε με τυρί ανακατεμένο με τριμμένο ψωμί και ψήστε μέχρι η κορυφή να γίνει χρυσαφένια.

Καλή όρεξη!