20 τρόποι να ενθαρρύνουμε ένα παιδί

20 τρόποι να ενθαρρύνουμε ένα παιδί

Ποιες αντιλήψεις πρέπει να καταργήσουμε για να γίνουμε πιο ενθαρρυντικοί και ποιες φράσεις-κλειδιά θα δείξουν στο παιδί ότι αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές του;

*Με την συνεργασία της λογοθεραπεύτριας, Μπαντανά Μαρίκας.

Ως γονείς και ως θεραπευτές, προσπαθούμε διαρκώς να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά μας ενθαρρύνοντάς τα. Η ενθάρρυνση αποτελεί την διαδικασία σύμφωνα με την οποία προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε την αυτοπεποίθηση και την εκτίμηση που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους επικεντρώνοντας την προσοχή μας στα θετικά σημεία κάθε προσπάθειας του παιδιού.

Προκειμένου να καταφέρουμε να γίνουμε πιο ενθαρρυντικοί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταργήσουμε κάποιες από τις παρακάτω αντιλήψεις μας:

 • Πολλές φορές πιστεύουμε ή φοβόμαστε ότι ένα παιδί δε θα πετύχει μια δύσκολη αποστολή και του μεταδίδουμε αυτό το μήνυμα με διάφορους τρόπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να αρχίζει να αμφιβάλλει για τις ικανότητες του και τελικά να αποτυχαίνει.
 • Ζητάμε από τα παιδιά να εκπληρώνουν υποχρεώσεις που είναι πέρα από την ηλικία και τις δυνατότητες τους (π.χ. πεντακάθαρο δωμάτιο, επιτυχίες στο σχολείο, στα αθλήματα κ.α.).
 • Πολλοί γονείς πιστεύουμε ότι εμείς έχουμε και μπορούμε να απολαμβάνουμε δικαιώματα και προνόμια που θα έπρεπε να στερούνται τα παιδιά.

20 Φράσεις που Αναγνωρίζουν την Προσπάθεια     

 1. Πολύ ωραία ιδέα!
 2. Μου αρέσει όπως σκέφτεσαι.
 3. Το ήξερα πως μπορούσες να τα καταφέρεις.
 4. Εξαιρετική προσπάθεια.
 5. Είμαι πολύ περήφανος για σένα.
 6. Το σκέφτηκες πολύ σωστά!
 7. Τίποτα δε σε σταματάει τώρα.
 8. Ξέρεις ακριβώς  τι πρέπει να κάνεις.
 9. Τα κατάφερες.
 10. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά σχεδόν τελείωσες.
 11. Κοίτα πως βοηθήσατε ο ένας τον άλλον.
 12. Απέδειξες τις ικανότητές σου!
 13. Τελειώσατε νωρίτερα γιατί συνεργαστήκατε.
 14. Είσαι στο σωστό δρόμο.
 15. Συγχαρητήρια!
 16. Είμαι σίγουρος ότι είσαι περήφανος για τον εαυτό σου.
 17. Έχεις βελτιωθεί πολύ.
 18. Συνέχισε την προσπάθεια, είσαι πολύ κοντά.
 19. Εντυπωσιακό!
 20. Μπράβο σου που είπες πως αισθάνεσαι.

sunexise-tin-prospatheiaΚι ακόμα! Στην περίπτωση που το παιδί κάνει λάθος ή δεν πετύχει τον στόχο που έχει θέση, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να το ενθαρρύνουμε για να συνεχίσει να προσπαθεί. Μια πολύ ωραία φράση να του πείτε είναι: «τα λάθη/η αποτυχία είναι απόδειξη ότι προσπαθείς»