10 βήματα για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί

Δέκα βήματα για να μεγαλώσετε ένα χαρούμενο παιδί

Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να κάνετε το παιδί σας χαρούμενο;

Οποιονδήποτε γονιό και αν ρωτούσαμε τι θα επιθυμούσε για το παιδί του είναι να μεγαλώσει υγιές και χαρούμενο. Και είναι φυσικά γνωστό ότι ένα χαρούμενο παιδί θα είναι και ένας χαρούμενος και επιτυχημένος ενήλικας. Πώς όμως θα επιτευχθεί αυτό; Με δέκα απλά βήματα, που μάλιστα έχουν και τη σφραγίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Φροντίστε καταρχήν να είστε εσείς χαρούμενοι. Το πρώτο βήμα για χαρούμενα παιδιά είναι οι χαρούμενοι γονείς! Κι όμως το πόσο χαρούμενοι είστε εσείς έχει αντίκτυπο στο πόσο χαρούμενα και επιτυχημένα θα είναι τα παιδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσχημη ψυχολογική κατάσταση ή η κατάθλιψη της μητέρας έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά του παιδιού της, πράγμα που σημαίνει πως οι καταθλιπτικοί γονείς είναι πολύ πιθανό να έχουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και αυτή η σύνδεση δεν έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες. Επομένως είναι στο χέρι σας να βρείτε τη χαρά της ζωής κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, συναντώντας τους φίλους σας και γελώντας!

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να χτίζει σχέσεις.Πόσο χρόνο αφιερώνετε για να μάθετε στο παιδί σας πώς να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους; Για να ξεκινήσετε από κάπου απλά κάντε πρόβες για μικρές πράξεις ευγένειας ώστε καταρχήν να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση. Το να μπορεί να συνάπτει υγιείς σχέσεις είναι πολύ σημαντικό για την αυτοπεποίθησή του και την ψυχολογία του.

Περιμένετε από εκείνο να προσπαθεί και όχι να είναι τέλειο. Οι γονείς που δίνουν μεγάλη έμφαση στα επιτεύγματα τωνν παιδιών τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεγαλώνουν παιδιά με υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Όλες οι έρευνες δε που έχουν γίνει συνιστούν την επιβράβευση της προσπάθειας και όχι της φυσικής ικανότητας του παιδιού, π.χ. της εξυπνάδας του. Σε σχετική έρευνα, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που επιβραβεύτηκαν για την εξυπνάδα τους επέλεξαν να λύσουν το πιο απλό παζλ γιατί δεν ήθελαν να ρισκάρουν να κάνουν λάθος και έτσι να χάσουν τη θέση τους ως «έξυπνα» σε αντίθεση με τα παιδιά, τα οποία ενθαρρύνονταν να προσπαθήσουν, που επέλεξαν τα πιο δύσκολα παζλ. Στην πρώτη περίπτωση τα παιδιά στόχευαν στο αποτέλεσμα, δηλαδή στην επιτυχία, αποφεύγουν τα ρίσκα και την προσπάθεια γιατί είχαν μάθει ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα καθόριζε αν είναι αρκετά έξυπνα ή όχι.

Διδάξτε την αισιοδοξία. Ενθαρρύνετε την αισιοδοξία και τη θετική σκέψη σε κάθε ευκαιρία ήδη από μικρή ηλικία. Μάλιστα τα αισιόδοξα παιδιά είναι πιο πετυχημένα στο σχολείο, στα αθλήματα και γενικά σε δραστηριότητες, είναι πιο υγιή και ζουν περισσότερο, είναι πιο ικανοποιημένα με τις σχέσεις που συνάπτουν και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μελλοντικά κατάθλιψη ή άγχος.

Καλλιεργήστε τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει και να αξιολογήσει τα συναισθήματά του. Πολλές φορές δεν μπορεί καν να τους δώσει όνομα. Επομένως δουλειά του γονιού είναι να του δώσει κατευθύνσεις για να ταυτοποιήσει αυτό που αισθάνεται και να καταλάβει ότι δεν είναι κακό να αισθάνεται θυμό ή λύπη. Το επόμενο βήμα είναι φυσικά να μπορεί να διαχειρίζεται αυτά τα συναισθήματα ώστε να τα εκφράζει με υγιή τρόπο.

Ενθαρρύνετε τις χαρούμενες συνήθειες. Για να αποκτήσει το παιδί σας χαρούμενες συνήθειες που θα διαρκέσουν αρκετά, καθορίστε στόχους φροντίζοντας να θέτετε έναν στόχο τη φορά, ώστε να μην προχωράτε σε μια νέα συνήθεια αν δεν έχει εδραιωθεί η προηγούμενη, και δώστε του χρόνο χωρίς να περιμένετε από την αρχή να είναι άψογο.

Διδάξτε τον αυτοέλεγχο. Η αυτοσυγκράτηση και ο αυτοέλεγχος είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χαρούμενων και επιτυχημένων ανθρώπων πολύ περισσότερο από ότι ο βαθμός ευφυίας. Για να μάθετε στο παιδί σας να έχει αυτοσυγκράτηση, φροντίστε να του δείξετε με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αντισταθεί σε έναν πειρασμό, ειδικά αν έχει να περιμένει κάτι σπουδαιότερο σε περίπτωση που τα καταφέρει. Διαβάστε σχετικά το άρθρο μας «To test Marshmallow”.

Δώστε του τη δυνατότητα για περισσότερο παιχνίδι.Το παιχνίδι δεν είναι απλά διασκέδαση για ένα παιδί, αλλά πολύ περισσότερο ένα μέσο για να γνωρίσει τον κόσμο και να κατανοήσει τον εαυτό του. Δώστε του λοιπόν τη δυνατότητα για ελεύθερο, αυθόρμητο και δημιουργικό παιχνίδι και όσο είναι δυνατόν σε εξωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες άλλωστε θεωρούν ότι η δραματική μείωση του χρόνου για ελεύθερο παιχνίδι που παρατηρείται γενικότερα τα τελευταία χρόνια είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ελλιπή διανοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Το ελεύθερο παιχνίδι βοηθάει το παιδί να μάθει πώς να λειτουργεί σε μια ομάδα, πώς να μοιράζεται, να διαπραγματεύεται, να λύνει μικρά προβλήματα, να ρυθμίζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του και να εκφράζει τη γνώμη του.

Εξασφαλίστε ένα χαρούμενο περιβάλλον. Το περιβάλλον αναμφίβολα επηρεάζει την ψυχολογία ακόμα και ενός παιδιού, για αυτό δοκιμάστε να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες στον χώρο του, με πρώτο βήμα τον περιορισμό της τηλεθέασης. Η τηλεόραση όχι μόνο προβάλλει συγκεκριμένα αρνητικά πρότυπα σε σχέση με την εμφάνιση, τα φύλα και τη συμπεριφορά αλλά και μειώνει τον χρόνο που θα μπορούσε ένα παιδί να δαπανήσει σε δημιουργικές δραστηριότητες. Έρευνες μάλιστα επισημαίνουν ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν λιγότερη τηλεόραση χωρίς να είναι γνωστό αν οι άνθρωποι γίνονται δυστυχισμένοι επειδή βλέπουν πολλή τηλεόραση ή αν επειδή είναι δυστυχισμένοι καταφεύγουν στην τηλεόραση.

Απολαμβάνετε μαζί τα γεύματά σας. Κι όμως η σταθερότητα και η επικοινωνία με την οικογένεια που προσφέρει η καθημερινή συνήθεια των γευμάτων έχει πολλή μεγάλη σημασία για την ψυχολογία και τα θετικά συναισθήματα των παιδιών. Τα παιδιά που απολαμβάνουν καθημερινά γεύματα με όλη την οικογένεια είναι πιο σταθερά σε συναισθηματικό επίπεδο, έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποια διατροφική διαταραχή στο μέλλον.