Μεγαλώστε παιδιά με χιούμορ

Μεγαλώστε παιδιά με χιούμορ

Μεγαλώστε ένα παιδί με χιούμορ μαθαίνοντάς το να γελάει από μωρό

Τι θα ήταν η ζωή χωρίς χιούμορ, χωρίς αστείες ιστορίες, χωρίς  γέλιο; Πολύ πιο σκληρή, πολύ πιο δύσκολη και αρκετά άχαρη. Το χιούμορ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες, για να κάνει πιο εύκολα φίλους, για να ξεπερνάει τις διαμάχες και να αφήνει πίσω του πιο γρήγορα τη θλίψη. Η αίσθηση του χιούμορ συνδέεται ακόμα με την ευφυΐα, την αυτοεκτίμηση, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Πρόκειται παράλληλα για έναν ιδανικό τρόπο για τους γονείς που θέλουν να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους αποφεύγοντας τις διαμάχες αλλά και ένα χαρακτηριστικό που συμβάλλει στον στενότερο δεσμό ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Τα καλά νέα είναι ότι το χιούμορ ως χαρακτηριστικό μπορεί να διδαχθεί και δεν είναι απλά έμφυτο. Για άλλη μια φορά εσείς θα αποτελέσετε το παράδειγμα. Αν θέλετε να αναπτύξετε την αίσθηση του χιούμορ στο παιδί σας θα πρέπει να αφεθείτε και να γίνετε λίγο περισσότερο …αστείοι. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να αφήσετε για λίγο στην άκρη τη σοβαρότητά σας και να ξετυλίξετε την πιο αστεία ή γελοία σας πλευρά.

  • Μια καλή αρχή για άφθονο γέλιο είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης σας. Αντί να παραδίνεστε στα αρνητικά σας συναισθήματα για καθετί ευτράπελο που μπορεί να οφείλεται στην κύηση, αντιμετωπίστε το με χιούμορ και θετική διάθεση. Με το γέλιο ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που περνούν μέσω του πλακούντα στο μωρό σας και βελτιώνουν τη διάθεσήκαι των δύο σας.
  • Όταν το μωρό σας γεννηθεί το γέλιο θα είναι ένα μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας μεταξύ σας. Από τους 6 μήνες και μετά θα ξέρετε και τι είναι αυτό που το κάνει να γελάει, όπως π.χ. το παιχνίδι με φυσική επαφή ή όταν κρύβεστε και εμφανίζεστε ξαφνικά.  Παραδοθείτε στις ευχάριστες αυτές στιγμές ξανά και ξανά κάθε μέρα.
  • Καθώς το μωρό περνάει στη νηπιακή ηλικία, και αρχίζει να μιλάει, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται σιγά – σιγά  και την έννοια του αστείου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως για παράδειγμα το να βάζει το μαξιλάρι στο κεφάλι του αντί για καπέλο. Για να το βοηθήσετε να σκέφτεται δημιουργικά, ενθαρρύνετε το παιχνίδι αυτού του είδους. Καθώς το νήπιο μεγαλώνει και είναι πιο σίγουρο με τη γλώσσα, το χιούμορ που θα κάνετε θα αφορά κυρίως σε αστείες φωνές ή αστείες κινήσεις που θα θυμίζουν ζώα, πράγματα ή άλλους ανθρώπους. Παράλληλα θα αρχίσει να αποτελεί και ένα αποτελεσματικό εργαλείο πειθαρχίας.
  • Στην προσχολική ηλικία το μικρό σας θα βρίσκει αστεία την υπερβολή, όπως για παράδειγμα τα τεράστια παπούτσια ή ένα πολύ ψηλό καπέλο. Μπορείτε να ενθαρρύνετε αυτό το ενδιαφέρον έχοντας διάφορα περίεργα ρούχα σε ένα μπαούλο για να τα φοράτε όταν παίζετε στο σπίτι. Στην ηλικία αυτή θα αρχίζει να παίζει με τις λέξεις και τις φράσεις, πράγμα που θα σας δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσετε αστεία τραγούδια ή παραμύθια. Ωστόσο θα χρειαστεί να προσέξετε πρώτον το πόσο πολύ θα ξεπεράσει τα όρια στο όνομα του αστείου και δεύτερον να μην συνηθίσει να χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις καθώς ενδέχεται να βρίσκει ότι έχουν πλάκα. Εξηγήστε του ότι κάποια πράγματα δεν είναι αστεία, ότι δεν επιτρέπετε να τα κάνει έξω από το σπίτι και φροντίστε να μην αντιδράσετε υπερβολικά αν πει κάτι άσχημο μιας και η αντίδρασή σας θα το κινητοποιήσει να το επαναλάβει. Αυτή είναι ακόμα μια καλή ηλικία για να διδάξετε ότι το χιούμορ μπορεί καμιά φορά να πειράξει ή να πληγώσει τον άλλον.
  • Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει μπορεί, με την δική σας καθοδήγηση, να αντιληφθεί τι είναι αστείο και να ξεκαρδίζεται στα γέλια αλλά και πώς να κάνει αστεία με τους άλλους χωρίς να τους κοροϊδεύει. Παράλληλα εκτός από την πειθαρχία μπορείτε να χρησιμοποιείτε το χιούμορ για να υπενθυμίσετε κάποιους βασικούς κανόνες, όπως π.χ. με αστεία φωνή να του θυμίσετε ότι πρέπει να πλύνει τα χέρια του πριν το φαγητό ή να μαζέψει το δωμάτιό του.   

Μάθετε κι αυτό: Επειδή είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την συμβολή του χιούμορ στην πειθαρχία, θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα: Πριν μερικά χρόνια άκουσα ένα παιδί να φωνάζει στην μητέρα του «σε μισώ». Εκείνη, αντί να τα χάσει του απάντησε «Και εσύ; Οκ, τότε μπες στην ουρά με τους υπόλοιπους!». Μετά από λίγο που την πλησίασε για να της κάνει τα… γλυκά μάτια, του ξαναείπε «Επ, δεν κλέβουμε στην σειρά»! Σκάσανε και οι δύο στα γέλια και συμφιλιώθηκαν.

Ιδέες για να καλλιεργήσετε το χιούμορ

Πιο συγκεκριμένα για να καλλιεργήσετε την αίσθηση του χιούμορ στο παιδί σας ακολουθήστε μερικές από τις παρακάτω ιδέες.

  • Γιορτάστε όλες τις γιορτές που έχουν πλάκα, με πρώτες και καλύτερες τις Απόκριες και την Πρωταπριλιά. Σειρά μπορούν να έχουν η παγκόσμια ημέρα παιχνιδιού ή ημέρα σοκολάτας αλλά και παγκόσμιες ημέρες δικής σας έμπνευσης, όπως η ημέρα του πιο αστείου χορού, της πιο τρελής φωνής ή των ξεκαρδιστικών φωτογραφιών.
  • Τραγουδήστε ελεύθερα. Με αστείες φωνές, βάζοντας αστείες λέξεις ή μετατρέποντας ένα παιδικό τραγούδι σε τραγούδι όπερας ή σε ροκ κομμάτι. Μπορείτε λόγου χάρη να χρησιμοποιήσετε ένα τραγουδάκι με αστείους στίχους για να πάει το μικρό σας στο κρεβάτι του το βράδυ, για να πλύνει τα δόντια του ή για να ντυθεί το πρωί αντί απλά να του υπαγορεύσετε με σοβαρή φωνή τι πρέπει να κάνει.
  • Μοιραστείτε ιστορίες. Κατά τη διάρκεια του γεύματος διηγηθείτε οτιδήποτε αστείο ή ευχάριστο σας συνέβη στο δρόμο ή σε κάποιον άλλο γνωστό σας και πείτε ανέκδοτα.
  • Καθιερώστε αστείες παραδόσεις. Όπως για παράδειγμα μια ημέρα του χρόνου για να κάνετε ξεκαρδιστικά δώρα ο ένας στον άλλον ή που θα πρέπει να φορέσετε κάτι αστείο για να καθίσετε στο τραπέζι για δείπνο.
  • Δημιουργήστε μια χαρούμενη γωνία μέσα στο σπίτι. Εκεί θα μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε ένα πίνακα όπου μπορείτε να γράφετε αστεία ή να κολλήσετε κάτι εύθυμο που διαβάσατε στην εφημερίδα ή σε ένα βιβλίο.
  • Επιλέξτε έξυπνες κωμωδίες για να δείτε σε DVD και φυσικά διαβάστε κωμικά βιβλία.
  • Πάνω απ’ όλα γελάστε με τηνκαρδιά σας και μην αφήνετε την αντίδρασή σας σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για χιούμορ να του κόψει τα φτερά.