Μεγαλώστε ένα θαρραλέο παιδί

Μεγαλώστε ένα θαρραλέο παιδί

Τρεις τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δρα θαρραλέα

Θα θέλατε το παιδί σας να είναι θαρραλέο και αποφασιστικό; Να έχει το κουράγιο να ξεπερνάει τα προβλήματα; Να μην φοβάται να δοκιμάσει καινούργια πράγματα και, κατ’ επέκταση, να έχει αυτοπεποίθηση για να μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ζωής; Δεν έχετε παρά να το ενθαρρύνετε να δρα με θάρρος.

Ένα παιδί με θάρρος δεν σημαίνει ότι δεν φοβάται ή ότι έχει άγνοια του κινδύνου. Φοβάται αλλά προχωρά γιατί το οδηγεί κάτι δυνατότερο από τον ίδιο του το φόβο. Και αυτό που είναι βασική προϋπόθεση μιας θαρραλέας πράξης ή συμπεριφοράς είναι το κουράγιο. 

Δείξτε του εμπιστοσύνη. Το παιδί σας στρέφεται προς τα εσάς για να νιώσει σιγουριά και θέλει να βλέπει ότι του έχετε εμπιστοσύνη. Αν με τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις σας του στέλνετε το μήνυμα «μπορείς να το κάνεις!» τότε θέτετε τις βάσεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με κουράγιο και αποφασιστικότητα. Αν αντίθετα αυτό που βλέπει στο πρόσωπό σας είναι ανησυχία και άγχος, εσωτερικεύει τον φόβο και χάνει το κουράγιο του.

Αφήστε το να αποτύχει. Μπορεί παρορμητικά να επιθυμείτε να διορθώνετε κάθε λάθος του και να λύνετε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, αλλά με αυτόν τον τρόπο του αφαιρείτε τη δυνατότητα να δοκιμάσει, να αποτύχει και να δοκιμάσει ξανά. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και δείχνοντάς του εμπιστοσύνη το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να ξεπεράσει το επόμενο εμπόδιο. Και το θάρρος αποκτιέται μέσα από τέτοιες εμπειρίες που τελικά θα το ενισχύσουν την αποφασιστικότητα και την αισιοδοξία του. 

Επιτρέψτε του να ρισκάρει. Το κλειδί εδώ είναι να του μάθετε τρόπο να μαθαίνει από τα λάθη του. Αν διαρκώς ασκείτε κριτική ή το τιμωρείτε για τα λάθη που κάνει, είναι πιθανό να σταματήσει να ρισκάρει υπό το φόβο της τιμωρίας ή της απόρριψης. Διαφορετικά, αν του δείχνετε ότι τα λάθη είναι μια ευκαιρία για να μάθει αλλά και μέρος της προσπάθειας, τότε θα τολμήσει να κάνει νέα πράγματα και να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από τα συνηθισμένα, πέρα από το σημείο που αισθάνεται σιγουριά. Σε περίπτωση που έχει άγχος για κάτι καινούργιο, διηγηθείτε το πώς εσείς σε ανάλογες περιπτώσεις προσπαθήσατε, αποτύχατε και προσπαθήσατε ξανά. Θυμηθείτε πως σημασία έχει η προσπάθεια και όχι τόσο το αποτέλεσμα, επομένως αποφύγετε να δίνετε τόσο βάση ή να εκθειάζετε υπερβολικά τις επιτυχίες του αφήνοντας στην άκρη την προσπάθεια.