Μεγαλώνοντας παιδιά με κοινωνική νοημοσύνη

Καλλιεργώντας τις κοινωνικές του δεξιότητες

Εφόδια για να αναπτύξει την κοινωνικότητά του και να χτίζει υγιείς σχέσεις

Πώς θα μάθει το παιδί σας να χτίζει υγιείς σχέσεις, να διατηρεί τις φιλίες του και να σέβεται τους άλλους; Καταρχήν ακολουθώντας το δικό σας παράδειγμα, δηλαδή αντιγράφοντας τον τρόπο που εσείς σχετίζεστε με τους φίλους σας και με τον/την σύντροφό σας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα. Συμπληρωματικά μπορείτε να του δώσετε ακόμα περισσότερα εφόδια για να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Ξεκινήστε από τη νηπιακή ηλικία.Είναι από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να καλλιεργήσει ειδικά για την μελλοντική του ευτυχία, επομένως μην τις παραμελείτε επειδή θεωρείτε ότι είναι πολύ μικρό.

Υποστηρίξτε τις φιλίες του. Δημιουργήστε ευκαιρίες για να παίξει με άλλα παιδιά, μιλήστε του για την σπουδαιότητα της φιλίας και για το πόσο σημαντικό είναι να έχει δίπλα του ανθρώπους που θα μοιράζονται αρχικά παιχνίδια και αργότερα σκέψεις και εμπειρίες.

Γίνετε το παράδειγμα για το πώς να χτίζει σχέσεις με σεβασμό. Θυμηθείτε πως το παιδί σας θα συμπεριφέρεται και θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται, με τον ίδιο τρόπο που εσείς συμπεριφέρεστε σε εκείνο. Εκτός από αυτό, ο τρόπος που διαμορφώνετε εσείς τις σχέσεις σας (π.χ. τον σεβασμό που δείχνετε) θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα για το πώς θα μάθει να διαμορφώνει τις δικές του σχέσεις.

Διδάξτε στο παιδί σας να νοιάζεται για τους ανθρώπους.Βοηθήστε το να λύνει τα μικρά προβληματάκια που δημιουργούνται στις φιλίες του, να σέβεται τους άλλους, να αποδέχεται κάποιον που φαίνεται διαφορετικός από το ίδιο και να διαχειρίζεται καταστάσεις στις σχέσεις που ενδεχομένως το φέρνουν σε δύσκολη θέση, ειδικά για μεγαλύτερα παιδιά.

Βοηθήστε το να ξεπερνάει τις δυσκολίες στις φιλίες του.Διδάξτε του πόσο σημαντικό είναι να ζητάει συγγνώμη για κάτι που έκανε και πλήγωσε τους φίλους του. Για να εννοεί όμως πραγματικά αυτή τη συγγνώμη, δείξτε του ότι θα πρέπει να σκεφτεί τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα και να κατανοήσει τι είναι αυτό που πιθανόν ενόχλησε τον φίλο ή τη φίλη του. Παράλληλα αν εσείς οι ίδιοι παραδέχεστε τα λάθη σας στις σχέσεις σας και δείχνετε διάθεση να τις βελτιώσετε, το ίδιο θα κάνει και εκείνο με τις δικές του σχέσεις.

Καλλιεργήστε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σαςπου είναι απαραίτητη για να χτίζει υγιείς σχέσεις.Μερικά παραδείγματα είναι να αναπτύξει την ικανότητα να ακούει τους άλλους, να αποκτήσει ενσυναίσθηση, να μάθει να διαχειρίζεται τα δύσκολα και έντονα συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός και η απογοήτευση.

Διαβάστε οπωσδήποτε!

Μην αμελήσετε να ρίξετε μια ματιά στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο μας: «Στοχεύοντας στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη»