Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα

Το παραμύθι είναι μια καλή στιγμή για να έρθετε σε επαφή με τα παιδιά σας

Πώς να διαβάζετε ώστε τα παιδιά να σας ακούν!

Η ώρα του παραμυθιού αποτελεί μια όαση ηρεμίας μέσα στην μέρα. Καθώς ο ήλιος δύει, τα φώτα της πόλης ανάβουν και η φρενήρης ταχύτητα της ημέρας δίνει την θέση της στην γαλήνια αγκαλιά της νύχτας, τα πάντα είναι έτοιμα για να μετατρέψουν τις λέξεις σε εικόνες. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάνα δυο βιβλία, τα παιδιά σας κι εσείς. Το ταξίδι της φαντασίας ξεκινά! Προσδεθείτε και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για μια ομαλή μετάβαση στον κόσμο των ονείρων.

  • Ορίστε ένα μέρος του σπιτιού ως τον χώρο που θα διαβάζονται οι ιστορίες, ένα μέρος που να σηματοδοτεί πως σιγά σιγά η μέρα τελειώνει. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι μια άνετη καρέκλα ή πολυθρόνα, μια γωνία με αναπαυτικές μαξιλάρες ή το κρεβάτι κάποιου. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ολόγυρα χαμηλός φωτισμός που θα προσδίδει ατμόσφαιρα, χώρος για σφιχταγκαλιάσματα, απουσία αντιπερισπασμών (π.χ. να μην υπάρχει κάποια ανοιχτή τηλεόραση τριγύρω) και βιβλία που να περιέχουν καινούργιες συναρπαστικές ιστορίες αλλά και παλιά αγαπημένα παραμύθια.
  • Η ώρα του παραμυθιού αξίζει να έχει τα καλύτερα βιβλία. Πολλά βιβλία δεν έχουν πολύτιμο περιεχόμενο και έχουν απλά δημιουργηθεί για λόγους marketing, άλλα βγάζουν ήχους και μουσική που χαλάει την ατμόσφαιρα και, τέλος, κάποια άλλα δεν εξάπτουν την δική σας φαντασία κάτι που μπορεί να κάνει το διάβασμα βαρετό. Συμβουλευτείτε τον βιβλιοπώλη για το πια βιβλία ταιριάζουν στο γαλήνιο διάστημα της ημέρας και κάντε συχνές επισκέψεις στην βιβλιοθήκη της περιοχής, ώστε να ανανεώνετε συχνά την συλλογή σας.
  • Δεν χρειάζεται να είστε άριστος μίμος για να διαβάσετε καλά ένα παραμύθι. Εάν , ωστόσο, μπορείτε να μιμηθείτε πολλές και διαφορετικές φωνές, μην χάνετε χρόνο, ξεκινήστε αμέσως να διαβάζετε το παραμύθι. Η δραματική ανάγνωση είναι εκείνη που ευχαριστεί περισσότερο τα παιδιά.

Από την άλλη, εάν δεν διαθέτετε το συγκεκριμένο ταλέντο, μην ανησυχείτε. Χρησιμοποιήστε την καθημερινή σας εκφραστικότητα, δίνετε έμφαση στα σημεία στίξης, αυξομειώστε την ταχύτητα ανάγνωσης για να δημιουργήσετε σασπένς και διαφοροποιείτε, όπου κρίνετε καλό, τον τόνο της φωνής σας. Τέλος, δώστε σημασία στο τελείωμα της ιστορία. Τραβήξτε όσο χρειάζεται την τελευταία πρόταση και, κατόπιν, κάντε μια παύση μερικών δευτερολέπτων για να νιώσετε μαζί την μαγεία του παραμυθιού που μόλις τελείωσε.

  • Να θυμάστε, όμως, πως η δυνατή ανάγνωση δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και χρειάζεται εξοικείωση. Μια δυο αναγνώσεις πριν την μεγάλη στιγμή θα σας κάνουν να αποδώσετε πολύ καλύτερα.
  • Διασκεδάστε το. Παρότι η ώρα του παραμυθιού θα δώσει ώθηση στην επιθυμία του παιδιού να μάθει να διαβάζει, δεν είναι ώρα για να εξετάσετε την ικανότητές του στην ανάγνωση. Το θέμα στην παρούσα περίπτωση δεν είναι η εκπαίδευση αλλά η χαρά!
  • Προσαρμόστε το τελετουργικό του παραμυθιού στις ξεχωριστές ανάγκες της οικογένειάς σας. Δεν είναι, για παράδειγμα, αναγκαίο η ανάγνωση να συμβαίνει πριν τον ύπνο ή καθημερινά, εάν δεν βολεύει το ωράριό σας. Αντιθέτως, μπορεί να γίνεται κάθε Κυριακή πρωί ή κατά τη διάρκεια του δείπνου. Επιπλέον, μπορεί να ακούτε μαζί κασέτες με παραμύθια ή να βλέπετε DVD με ηθοποιούς που αφηγούνται ιστορίες. Το σημαντικό είναι να βάλετε λίγη από την μαγεία του παραμυθιού στην ζωή σας, τα πως που και πότε έχουν μηδαμινή σημασία!