9 τρόφιμα που μπορείτε να διατηρήσετε αναλλοίωτα στην κατάψυξη.
Κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Μόνο στην Μεγάλη Βρετανία η ποσότητα αυτή αγγίζει τους 16.οοο τόνους και κοστίζει περισσότερο από £12.000.000.000. Εξαιτίας αυτού, το Waste and Resources Action Programme (WRAP) προτείνει τρόπους να προλάβουμε την δημιουργία αποβλήτων από τρόφιμα, οι οποίοι και μπορούν να εξοικονομήσουν σε κάθε οικογένεια έως και £680 ετησίως.
Εκτός από τον σωστό προγραμματισμό των αγορών σας, αλλά και την σωστή συντήρησή τους ώστε να τα καταναλώνετε πριν χαλάσουν, μία ακόμη λύση είναι και η κατάψυξη των τροφών. Ακολουθεί μία λίστα με τρόφιμα που ίσως δεν ξέρατε ότι μπορείτε να καταψύξετε.
1) Τυρί. Μπορείτε άφοβα να καταψύξετε τυρί, το οποίο αργότερα θα χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική. Αποφύγετε, ωστόσο, να καταψύχετε ημίσκληρα τυριά που θέλετε να καταναλώσετε σε κομμάτια ή σε σάντουιτς μιας και η ψύξη τα καθιστά εύθρυπτα. Αποφύγετε να καταψύχετε μαλακά τυριά.
2) Φρούτα, όπως φράουλες, μπανάνες και σταφύλια. Εάν αγοράσετε μεγάλη ποσότητα από τα παραπάνω φρούτα και ξέρετε ότι θα χαλάσουν πριν καταναλωθούν, μπορείτε να βάλετε μέρος αυτών στην κατάψυξη, ώστε αργότερα να τα χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική ή στα γλυκά. Τα σταφύλια μπορούν επίσης να μπουν στο κρασί, αντί για παγάκια, για να το κρυώσουν χωρίς να το νερώσουν.
Δείτε εδώ μια ωραία συνταγή με κατεψυγμένες μπανάνες.
3) Ψωμί. Μόλις αγοράσετε το ψωμί, μπορείτε να το χωρίσετε σε κομμάτια, να το τυλίξετε σε λαδόκολλα και έπειτα σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη και να το καταψύξετε. Διατηρείται για περίπου 6 μήνες.
4) Φρέσκα μυρωδικά. Μόλις τα αγοράσετε, τα πλένετε, τα κόβετε, κρατάτε την ποσότητα που χρειάζεστε και στην συνέχεια τα τοποθετείτε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Όταν έρθει η ώρα να τα χρησιμοποιήσετε δεν χρειάζεται καν να τα αποψύξετε. Απλά παίρνετε την ποσότητα που θέλετε και επανατοποθετείτε το σακουλάκι στην κατάψυξη.
5) Αυγά. Τα αυγά μπορούν να μπουν στην κατάψυξη αλλά μόνο σε υγρή μορφή (όχι με το κέλυφος). Τοποθετήστε τα σε παγοθήκες που κλείνουν, είτε ολόκληρα είτε έχοντας πιο πριν χωρίσει το ασπράδι από τον κρόκο. Διατηρούνται από 6 έως 10 μήνες!
6) Ζύμη. Φτιάξατε ζύμη για κουλουράκια ή μπισκότα αλλά σε μεγάλη ποσότητα. Μην σκάτε! Βάλτε όση περισσεύει σε σακουλάκι φαγητού και καταψύξτε για μελλοντική χρήση.
7) Ζωμός. Βράσατε κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι ή λαχανικά; Κρατήστε τον ζωμό για μελλοντική χρήση σε μαγειρευτά, σάλτσες και ριζότο. Απλά σουρώστε, αφήστε τον ζωμό να κρυώσει, τοποθετήστε σε τάπερ και καταψύξτε.
8) Χούμους. Εάν είστε fanτων ανατολίτικων γεύσεων, τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να διατηρήσετε την εύγεστη αλοιφή στην κατάψυξη. Απλά βάλτε το χούμους σε αεροστεγές δοχείο και καταψύξτε. Μην ανησυχείτε εάν μετά την απόψυξη έχει υγρό στην επιφάνεια. Απλά ανακατέψτε το καλά και καταναλώστε!
9) Λεμόνι. Η εποχή των λεμονιών σε λίγο τελειώνει, οπότε είναι καλό τόσο για την τσέπη όσο και για τη υγεία σας να αγοράσετε λεμόνια και να τα καταψύξετε. Μπορείτε είτε να τα στύψετε και κρατήσετε τον χυμό σε παγοθήκες για να τον χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική, είτε να τα πλύνετε, να τα κόψετε σε φέτες και να τα φυλάξετε σε σακουλάκια για να τα ρίχνετε στα ροφήματά σας.