8 ανησυχίες λιγότερες!

Χαλαρή μαμά

Για ποια πράγματα που αφορούν στο παιδί σας πρέπει να σταματήσετε να ανησυχείτε;

Είστε μητέρα και αυτό σημαίνει πως ανησυχείτε για τα πάντα. Ντύθηκε ζεστά; Τι έφαγε στο σχολείο; Κοίταξε τον δρόμο πριν τον διασχίσει; Τι ώρα θα επιστρέψει σπίτι; Κάποια είναι φυσιολογικό να σας αγχώνουν ενώ κάποια άλλα καλό είναι να τα αφήσετε πίσω. Σας παρουσιάζουμε 8 από αυτά!

  1. Άδειασε στο πιάτο του; Το φαγητό φαίνεται να είναι η πιο σημαντική και πιο μεγάλη ανησυχία για τις μαμάδες σε όποια ηλικία και αν έχει φτάσει το καμάρι τους. Ωστόσο η διαρκής προτροπή για φαγητό και για άδειασμα του γεμάτου πιάτου σε κάθε γεύμα δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία διαμάχης ή άγχους για τη μητέρα. Αν το παιδί σας δεν έχει διαταραχές σχετικές με το φαγητό ή δεν είναι λιγότερα κιλά από όσα πρέπει, δεν χρειάζεται να το πιέζετε να φάει αλλά να το αφήσετε να ρυθμίσει εκείνο την ποσότητα που χρειάζεται. Στο κάτω-κάτω αν δεν πεινάει, δεν πρόκειται να πεθάνει της πείνας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  2. Θα κάνει φίλους; Πιθανόν να μεγαλώσατε σε χωριό ή σε μία ζεστή γειτονιά στην οποία υπήρχαν αρκετά παιδάκια για να παίξετε. Στις σύγχρονες πολέις, ωστόσο, το ξέγνοιαστο παιχνίδι στους δρόμους δεν είναι και τόσο εφικτό, με αποτέλεσμα να αγχώνεστε για το αν θα αποκτήσει φίλους, εάν θα γίνει κοινωνικό και εάν θα πρέπει να οργανώνετε περισσότερα ραντεβού για παιχνίδι στο σπίτι σας. Μην χολοσκάτε! Το μικρό σας θα αποκτήσει φίλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένει ώσπου να πάει σχολείο. Τα περισσότερα ή λιγότερα ραντεβού για παιχνίδι δεν έχουν διαφορά στο πόσο κοινωνικά αποδεκτό θα είναι τελικά.   
  3. Θα πάρει καλούς βαθμούς;Σαφώς θα προτιμούσατε τους καλύτερους βαθμούς στον έλεγχο του παιδιού σας, αλλά δεν χρειάζεται να θυμώνετε ή να υπερβάλλετε φοβούμενη ότι με τους κακούς βαθμούς θα γίνει ένας αποτυχημένος ενήλικας. Όλοι ξέρουμε πως οι βαθμοί είναι ενδεικτικοί της προσοχής που δίνει στο σχολείο και στα μαθήματά του και όχι της εξυπνάδας του και πως ουδεμίαν σχέση έχουν με το που θα καταλήξει. Δείτε την αξιολόγηση ως ευκαιρία για να συζητήστε με τη δασκάλα του τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να βοηθήσετε το παιδί σας και κινητοποιήστε το να διαβάσει περισσότερο.
  4.  Λερώθηκε; Αφήστε τα να βρωμίσουν παίζοντας έξω, να γίνουν ένα με την φύση, να λερώσουν τα χέρια τους με χώμα, να τσαλαβουτήσουν στους νερόλακκους. Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να φυλακίζετε τα παιδιά μέσα σε μια «γυάλα» για να τα προστατεύσετε. Αυτό θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς η υπερπροστασία από τα μικρόβια δεν βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να θωρακιστεί και αφήνει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη αλλεργιών.Παιδί σε νερόλακο
  5. Θα κάνει πρόθυμα το βραδινό του μπάνιο; Μπορεί το μικρό σας να απολαμβάνει το βραδινό μπάνιο αλλά αν χρειάζεται να γίνει μάχη μεταξύ σας κάθε φορά που πρέπει να πλυθεί; Μην παρατραβάτε το σκοινί. Αν δεν είναι τόσο βρώμικο ώστε απαραίτητα να χρειάζεται μπάνιο, αφήστε το να ξαπλώσει έτσι στο κρεβάτι του. Δενχάθηκεκαιοκόσμος!
  6. Θα του κοπεί η όρεξη; Ειδικά σε ότι αφορά το δείπνο μπορείτε να είστε πιο ελαστικοί και να επιτρέπετε στο μικρό σας να δοκιμάσει ένα σνακ πριν. Σε περίπτωση δε που το παιδί σας τρώει πάντα το φαγητό του δεν πρέπει να έχετε καμία ανησυχία.
  7. Βρίζει;Δεν σημαίνει ότι δεν έχει πια διαγωγή, ότι είναι παλιόπαιδο, αλήτης και άλλες παρόμοιες, υπερβολικές διαπιστώσεις. Εξηγήστε του ήρεμα ποιες είναι οι άσχημες λέξεις και γιατί δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί και σκεφτείτε πως το παιδί σας είναι κομμάτι αυτή της κοινωνίας.
  8. Τι τραγούδια ακούει;Μπορεί να είναι αρκετά μικρό για να κατανοήσει τα μηνύματα ορισμένων τραγουδιών, όπως π.χ. μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, αλλά μην αντιδράσετε υπερβολικά και απαγορεύσετε κάποια είδη μουσικής που ήδη υπάρχουν στον υπολογιστή ή στο mp3 του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός να τα ακούει κρυφά, αφετέρου να τα αντιμετωπίσει ως έναν απαγορευμένο καρπό, που πάντα έχει μεγαλύτερη γοητεία από οτιδήποτε άλλο.