6 Κανόνες για Ένα Καθαρό Κρεβάτι

6 Κανόνες για Ένα Καθαρό Κρεβάτι

Πως θα καθαρίσουμε και θα περιποιηθούμε σωστά το κρεβάτι μας, το κρεβάτι των παιδιών μας αλλά και την κούνια του μωρού; Με αυτά τα 5 tips!

 

Oι επιστήμονες έχουν βρει πως ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει 23 χρόνια από την ζωή του στον ύπνο. Εάν σε αυτά συνυπολογίσεις τις ώρες που βρισκόμαστε ξαπλωμένοι και διαβάζουμε ή βλέπουμε τηλεόραση ή απολαμβάνουμε τρυφερές στιγμές με το έτερον μας ήμισυ, τότε το κρεβάτι μετατρέπεται ίσως στο πιο σημαντικό έπιπλο του σπιτιού.

Κι όμως, παρά την δημοφιλία του, το κρεβάτι δεν δέχεται τις φροντίδες που του αρμόζουν. Σύμφωνα με την Βρετανική Αλλεργιολογική Εταιρεία τα μαξιλάρια διπλασιάζουν το βάρος τους μέσα σε τρία χρόνια λόγω των ακάρεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους, ενώ ένα μέσο στρώμα κρεβατιού περιέχει πάνω από 10.000 ακάρεα οικιακής σκόνης. Ακόμα, έχει διαπιστωθεί, πως ένας μέσος ενήλικας αποβάλλει κατά τη διάρκεια μίας νύχτας έως και μισό λίτρο ιδρώτα, ενώ αυτός δεν είναι το μοναδικό σωματικό υγρό που καθημερινά «δραπετεύει» και χώνεται στο στρώμα και το μαξιλάρι.

Για να διατηρήσουμε το κρεβάτι μας καθαρό, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες καθαριότητας που δεν θα επιτρέψουν την διαμόρφωση συνθηκών (υγρασία, ζέστη) για την ανάπτυξη μικροβίων. Πάμε να τους δούμε μαζί;

  1. Μην στρώνετε το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκωθείτε. Αντίθετα, σηκωθείτε, ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε το κρεβάτι σας να έρθει σε επαφή με τον αέρα και το ηλιακό φως όσο εσείς ετοιμάζετε πρωινό.
  2. Μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να βγάζετε στον ήλιο, να αερίζετε και να τινάζετε μαξιλάρια παπλώματα και κουβέρτες. Επιλέξτε να το κάνετε την ίδια ημέρα που αλλάζετε σεντόνια.
  3. Την ίδια ημέρα μπορείτε να επιλέξετε να περιποιηθείτε και το στρώμα σας, ώστε να το καθαρίσετε και να το απαλλάξετε από σκόνη, λεκέδες και ακάρεα (όσο γίνεται περισσότερο). Μάθετε πως θα καθαρίσετε το στρώμα σας εδώ.
  4. Δύο με τρεις φορές τον χρόνο καλό είναι να πλένετε το μαξιλάρι σας, ώστε να το διατηρείτε καθαρό και να επιμηκύνετε τον χρόνο ζωής του. Οι ειδικοί λένε πως τα μαξιλάρια πρέπει να αλλάζουν κάθε δύο χρόνια αλλά με σωστή φροντίδα μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Μάθετε πως να πλύνετε τα μαξιλάρια σας αλλά και το test που δείχνει εάν πρέπει να τα αντικαταστήσουμε εδώ.
  5. Εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοπείτε επίστρωμα, προστατευτικές θήκες για τα μαξιλάρια (κάτω από την μαξιλαροθήκη) αλλά και παπλωματοθήκη, την οποία και θα πλένετε εβδομαδιαίως μαζί με τα σεντόνια.
  6. Τέλος, καλό είναι να μην τρώτε στο κρεβάτι αλλά και να μην χρησιμοποιείτε υπολογιστή και tablet, καθώς έχουν βρεθεί να είναι από τα πιο ακάθαρτα αντικείμενα ενός σπιτιού (πιο βρώμικα πολλές φορές και από την λεκάνη της τουαλέτας-μάθετε περισσότερα εδώ).