10 τρόποι να γίνετε μαμά με αυτοπεποίθηση!

10 τρόποι να γίνετε μαμά με αυτοπεποίθηση!

10 τρόποι για να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σαν νέα μαμά

«Είμαι καλή μητέρα;», «Μεγαλώνω σωστά το παιδί μου;», «του καλύπτω και με το παραπάνω τις ανάγκες του;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που συχνά απασχολούν μια νέα μαμά. Και αυτό γιατί η μητρότητα στην αρχή, εκτός από πολλά άλλα υπέροχα πράγματα, είναι και ένα παιχνίδι αυτοπεποίθησης. Όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αποκτάτε, τόσο το άγχος λιγοστεύει και τα διλήμματα παύουν να υφίστανται γιατί αισθάνεστε με όλο και μεγαλύτερη σιγουριά ότι κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το μικρό σας. Αν νιώθετε πως θέλετε λίγη ενθάρρυνση παραπάνω, σας προτείνουμε 10 τρόπους που θα ανεβάσουν την αυτοπεποίθησή σας στα ύψη.

  1. Συμπεριφερθείτε σαν να είστε ειδική στη φροντίδα του μωρού. Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση είναι να λειτουργείτε σαν να την έχετε. Μεταδίδοντας έτσι τη σιγουριά στο μωρό σας εκείνο θα αισθάνεται πιο ασφαλές και πιο χαρούμενο, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά σας να είναι και πιο εύκολη. 
  2. Μην εφαρμόζετε κάθε συμβουλή που ακούτε. Δεν εννοούμε να μην ακούτε τη γνώμη των άλλων ούτε να μην ψάχνετε για εναλλακτικούς τρόπους φροντίδας. Ενοούμε να μην εφαρμόζετε τυφλά κάθε συμβουλή που σας δίνουν οι γύρω σας, οι οποίοι μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική φιλοσοφία ή να ακολουθούν τακτικές που πλέον είναι ξεπερασμένες. Θυμηθείτε πως εσείς γνωρίζετε το μικρό σας καλύτερα από όλους και πως όταν ακολουθείτε το ένστικτό σας μπορείτε να κάνετε θαύματα.
  3. Μην αφήσετε τις ενοχές να σας παρασύρουν.Σίγουρα θα γίνουν κάποια μικρολαθάκια, αλλά το ζητούμενο είναι να μην αφήσετε τις ενοχές ότι δεν είστε καλή μητέρα να οδηγούν τις πράξεις και τη συμπεριφορά σας. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι για να αντιμετωπίσετε τις ενοχές, σκεφτείτε κριτικά (είναι πράγματι τόσο σοβαρό αυτό που έγινε;), αποδεχτείτε το γεγονός ότι όλα στη ζωή δεν είναι απολύτως ελεγχόμενα και βρείτε έναν τρόπο να λύσετε το πρόβλημα άρα και να αποφύγετε τις τύψεις.
  4. Μην διστάσετε να εγκαταλείψετε το κοινό σας. Οποτεδήποτε το μωρό σας είναι ανήσυχο, βλέπετε πως σας είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ηρεμήσετε ή αισθάνεστε άβολα να του μιλήσετε γλυκά μπροστά σε άλλους, αναζητήστε την ιδιωτικότητα. Πηγαίνετε μαζί του στο δωμάτιό του, κάνοντας σαφές ότι θέλετε να μείνετε μόνη σας μαζί του σε όποιον προσφερθεί να βοηθήσει. 
  5. Οπλιστείτε με αποφασιστικότητα.Εξασκηθείτε στο να παίρνετε αποφάσεις γρήγορα ξεκινώντας από απλά πράγματα (όπως π.χ. τι είδους αφρόλουτρο θα χρησιμοποιήσετε για το μπάνιο του). Πρν καταλήξετε κάντε μια δοκιμή για το αν αυτό που επιλέξατε σας κάνει χρησιμοποιώντας σαν κριτήριο μεταξύ άλλων και το ένστικτό σας. Από τη στιγμή που θα κάνετε την επιλογή σας υλοποιήστε τη χωρίς δεύτερες σκέψεις.
  6. Κρατήστε σημειώσεις.Για οποιαδήποτε απορία κρατήστε σημειώσεις για να μπορείτε να ρωτήσετε τον παιδίατρο στην επόμενη επίσκεψή σας. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να ξεχάσετε τα μισά.
  7. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας. Φροντίστε να του μιλάτε για αυτά αλλά και να τα διαχειρίζεστε με σωστό τρόπο (π.χ. είστε εκνευρισμένη αλλά δεν χρειάζεται να αντιδράτε φωνάζοντας). Το μωρό σας άλλωστε από εσάς θα μάθει πώς να αντιδρά σε κάθε δυσκολη ή τρομακτική κατάσταση, πώς θα διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και πώς να καθησυχάζει τον εαυτό του.
  8. Μην δίνετε σημασία στον ανταγωνισμό.Αν το μικρό σας έχει καθυστερήσει να περπατήσει ή να μιλήσει σε σχέση με το μωρό της φίλης σας, κλείστε τα αυτιά σας στις συγκρίσεις ή στις συμβουλές για το πώς θα καταρθώσει να κάνει πιο σύντομα κάθε βήμα ανάπτυξης. Κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς και αυτό είναι σημαντικό να το θυμάστε.
  9. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.Μπορεί ενστικτωδώς να αφιερώνετε όλο τον χρόνο στη φροντίδα και την προσοχή του μικρού σας, αλλά η ξεκούραση και η ενασχόληση με δραστηριότητες που σας ικανοποιούν είναι μερικά από αυτά που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλά. Και αν αισθάνεστε καλά αυτό αντικατοπτρίζεται και στη σχέση σας με το μωρό σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας « Ποιες συνήθειες κάνουν μια μαμά ευτυχισμένη».
  10. Χαρείτε τα μικρά καθημερινά κατορθώματά του.Απολαύστε το να μεγαλώνει, να κατακτά νέες δεξιότητες, να είστε μαζί του αγκαλιά. Απολαύστε τα μικρά καθημερινά πράγματα που σας υπενθυμίζουν ότι τα καταφέρνετε άψογα να μεγαλώνετε ένα υγιές και χαρούμενο μωρό.