Πάλι το ξέχασα!

Το να ξεχνά μια νέα μητέρα δεν είναι απίθανο.

10 τρόποι να νικήσετε την μ-αμνησία

Συνεχώς ξεχνάτε ραντεβού ή απλά τι έχετε να κάνετε μετά; «Μ-αμνησία» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ομίχλη που κυκλώνει την μνήμη πολλών νέων μαμάδων. Αλλά μην ανησυχείτε! Ακολουθούν 10 απλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να θυμάστε όλα όσα πρέπει να κάνετε.

1.Μην αυτομαστιγώνεστε

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως αυτή η μ-αμνησία αποτελεί γενικό φαινόμενο στις νέες μητέρες, το οποίο προκαλείται από κούραση, ορμονική αστάθεια και άγχος. Καλό, λοιπόν, θα ήταν να αντιληφθείτε πως δεν είστε οι μόνες και να πάψετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας που διαρκώς ξεχνάει. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απόλυτη αφοσίωση στο παιδί σας, η οποία κάνει απλώς όλα τα υπόλοιπα να μην έχουν σημασία.

2.Γράψτε το

Αντί να προσπαθείτε να κατορθώσετε τα πάντα από μνήμης, γιατί δεν δοκιμάζετε να φτιάξετε μία λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν; Καταγράψτε τα πάντα, από ημερομηνίες εμβολιασμού μέχρι ώρες ταΐσματος, κολλήστε το χαρτί σε μία περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι και ανατρέχετε τακτικά σε αυτό για να κατηγοριοποιήσετε τις προτεραιότητές σας.

3.Μειώστε το άγχος

Οι ορμόνες του στρες μειώνουν την ποσότητα της γλυκόζης του αίματος που φτάνει στο σημείο του εγκεφάλου όπου δημιουργούνται νέες μνήμες. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσετε να μιλήσετε σε κάποιον για το πώς αισθάνεστε, να ζητήσετε βοήθεια εάν την χρειάζεστε και να δεχθείτε ως γεγονός ότι δεν χρειάζεται να είστε και τέλειες.

4.Φάτε ψάρια

shutterstock 12162157Τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί ξεκάθαρα με την πνευματική διαύγεια και την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία. Έτσι καλό θα ήταν να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Δοκιμάστε φρέσκο ή καπνιστό σολομό, σαρδέλες, τόνο σκουμπρί κτλ. Ωστόσο, να θυμάστε πως εάν είστε έγκυος καλό θα ήταν να μην υπερβείτε τις δύο μερίδες ψαριού ανά εβδομάδα.

5.Δροσιστείτε

Ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η απώλεια μνήμης και η σύγχυση. Επειδή λοιπόν πολλές μαμάδες (μήπως κι εσείς;) αμελούν να πιουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναπληρώστε την απώλεια με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό, ένα τσάι βοτάνων ή απλά ένα ποτήρι νερό.

6.Θηλάστε εάν μπορείτε

Νεότερη ιαπωνική έρευνα κατέδειξε πως η οξυτοκίνη στο μητρικό γάλα βοηθά τις μαμάδες να βελτιώσουν την βραχύβια μνήμη τους.

7.Κοιμηθείτε παραπάνω

Εάν το κεφάλι σας γυρίζει από την αϋπνία, τότε είναι λογικό η μνήμη σας να έχει κάνει «φτερά». Είναι, συνεπώς, ζωτικής σημασίας να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω. Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που το μωρό κοιμάται ή ζητήστε από κάποιον να κάνει babysitting όσο εσείς παίρνετε έναν υπνάκο.

8.Ασκηθείτε

Η άσκηση βελτιώνει την δυνατότητα της καρδιάς να στέλνει περισσότερο αίμα στο σώμα, συνεπώς και στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό επωφελούνται τα μέρη εκείνα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της μνήμης. Επωφεληθείτε από τις ηλιόλουστες ελληνικές ημέρες για να πάτε μια βόλτα το παιδί σας στο πάρκο, στα μαγαζιά ή όπου αλλού επιθυμείτε.

9.Φτιάξτε ένα πάζλ

Μπορεί να μην έχετε χρόνο για παιχνίδια που εξασκούν το μυαλό, αλλά καλό θα ήταν να ξεκλέψετε λίγο για να βελτιώσετε την μνήμη σας. Κι αν τα πάζλ σας φαίνονται χρονοβόρα και ακατάστατα, γιατί δεν δοκιμάζετε να λύσετε ένα σταυρόλεξο ή ένα Sudoku, που μεταφέρονται κι εύκολα;

10. 10. «Κάθε πράγμα έχει μια θέση…

…κάθε πράγμα στην θέση του», συνήθιζε να λέει η γιαγιά μου και είχε δίκιο. Βάλτε τα κλειδιά στην κλειδωθήκη, τα σημαντικά έγγραφα σε φακέλους και μειώστε τις περιπτώσεις εκείνες που αναρωτιέστε που βρίσκεται το καθετί. Τώρα έχετε σημαντικότερα θέματα να ασχοληθείτε.