Πόνος στον αντίχειρα της μαμάς;

Πόνος στον αντίχειρα της μαμάς;

Τενοντίτιδα του αντίχειρα: Πώς προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Αν καθώς σηκώνετε το μωρό σας για να το κρατήσετε στην αγκαλιά σας αισθάνεστε πόνο στη βάση του αντίχειρα, πιθανόν να έχετε τενοντίτιδα του αντίχειρα, μια πάθηση που τείνει να γίνει συνηθισμένη ανάμεσα στις νέες μαμάδες. Η αναπόφευκτη αυτή κίνηση επιβαρύνει τους τένοντες προκαλώντας πόνο και για να θεραπευτεί χρειάζεται ξεκούραση.

  • Η τενοντίτιδα του αντίχειρα ή αλλιώς σύνδρομο του de Quervain επηρεάζει τους τένοντες του αντίχειρα και ο πόνος ή η ενόχληση γίνονται αντιληπτά όταν κάνετε ακριβώς την ίδια κίνηση με αυτή που κάνετε για να σηκώσετε το μωρό σας. Ο πόνος εντοπίζεται στο καρπό από την πλευρά του αντίχειρα και στη βάση του δαχτύλου, μπορεί να παρουσιαστεί σταδιακά ή αιφνίδια και καμιά φορά αντανακλά μέχρι τον αγκώνα. Υπάρχει επίσης πιθανότητα διόγκωσης κοντά στη βάση του αντίχειρα και ύπαρξης μικρής κύστης. 
  • Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η τενοντίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες σήμερα καθώς δεν είναι συνηθισμένες σε βαριές χειρονακτικές εργασίες όπως μερικές δεκαετίες πριν (πλύσιμο ρούχων και πιάτων στο χέρι, κουβάλημα κ.λπ.).
  • Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί όταν η μητέρα θηλάζει. Κατά τον θηλασμό ο οργανισμός εκκρίνει την ορμόνη ρελαξίνη, η οποία μαλακώνει τις δεσμίδες κολλαγόνου που συγκρατούν τους τένοντες προκαλώντας χαλαρότητα. Μετά τον αποθηλασμό, συνήθως η τενοντίτιδα βελτιώνεται σε διάστημα 3 με 4 μηνών.

Αντιμετώπιση

  1. Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης της τενοντίτιδας είναι η αποφυγή των κινήσεων που την προκάλεσαν. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανώς δύσκολο μια μητέρα να σταματήσει να σηκώνει το μωρό της, ωστόσο μπορεί για ένα διάστημα να περιορίσει την κίνηση αυτή ζητώντας βοήθεια ή να αλλάζοντας τον τρόπο λαβής. Αντί, για παράδειγμα, να σηκώνετε το παιδί από τις μασχάλες, δοκιμάστε να το σηκώσετε με τον αγκώνα σας ανάμεσα 094e87b64a848ece6b8545e51769ffb0στα πόδια του.  
  2. Πολλή βοηθητική είναι και η τοποθέτηση παγοκύστης στο σημείο που νιώθετε τον πόνο αλλάκαι η ανάπαυση του αντίχειρα και του καρπού με την εφαρμογή νάρθηκα.
  3. Ακόμα, μπορείτε να κάνετε μερικές ασκήσεις στην περιοχή, όπως αυτές που βλέπετε στην εικόνα δεξιά.
  4. Εάν ο πόνος εξακολουθεί, είναι φυσικά αναγκαίο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μετά τη διάγνωση ο γιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αν χρειάζεται να γίνει ένεση κορτιζόνης (σε μέτριες περιπτώσεις) ή αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση σε σοβαρές περιπτώσεις.